loader
Foto

Pensia, un drept câștigat

Aţi primit decizia de pensionare şi sunteţi nemultumit cu privire la suma de bani care va fost calculată? Nu v-au fost luate în calcul toate veniturile suplimentare, adeverinţele depuse, sau alte acte doveditoare? Care este procedura legală prin care vă puteți cere drepturile, v-am spus în ediţia de marţi, 26 martie, a emisiunii ,,Oamenii și legea,,.

 

Oamenii și Legea

(w882)În direct, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei OLARU este Răzvan CRĂCIUNAŞ, avocat.

(w882)Potrivit noii legi a pensiilor, de la 1 ianuarie anul acesta, pensiile românilor au crescut cu 13,8%, autoritățile promițând o altă majorare începând cu 1 septembrie. Normele de aplicare care cuprind condițiile de acordare, stabilire și recalculare a pensiilor, precum și determinarea stagiului de cotizare contributiv, au fost deja aprobate de Guvern. Românii care au beneficiat de sporuri, prime sau alte bonusuri în timpul perioadei de angajare vor fi nevoiți să parcurgă mai mulți pași, necesari în procesul de recalculare. Detalii, pe TVR 1.

(w882)Recalcularea pensiei se poate face în cazul celor care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă, dar și pentru persoanele care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de retragere și au iesit la pensie. Una dintre prevederile noii legi a pensiilor, stabilește că angajații pot continua raportul de muncă sau de serviciu, cu acordul anual al angajatorului, până la 70 de ani, în loc să se pensioneze.

***

Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numarul de WhatsApp 0728.754.133 precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.

MODERATOR
av. Mihaela OLARU

JURNALIST TV
Raluca AMZĂR

REALIZATOR
Ileana GAIŢĂ

PRODUCĂTOR
Mihaela GRECU

14:30 Ora regelui

*Puterea binelui

”Ora Regelui” prezintă un documentar despre moștenirea lui Henry Dunant și a numeroșilor voluntari care l-au urmat, ”Puterea binelui”.

”Henry Dunant, unul dintre cei mai importanți elvețieni ai tuturor timpurilor, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a schimbat cursul istoriei moderne, în calitatea sa de părinte al Crucii Roșii”, spunea Majestatea Sa Margareta despre autorul impresionantei cărți ”Amintiri de la Solferino”.

Cea mai mare rețea umanitară din lume, Mișcarea Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie, cuprinde aproape 100 de milioane de voluntari. Acțiunile lor dovedesc că nevoile umanitare crescânde accentuează importanța unor alianțe puternice la nivel local și global.

Catastrofele naturale, crizele climatice, conflictele, urgențele de sănătate sau migrația nu sunt la timpul trecut. Cei 5000 de voluntari români, alături de cei din întreaga lume, aproape 100 de milioane de confrați, sunt neclintiți în angajamentul lor de a aduce speranță și încredere oamenilor aflați în situații vulnerabile și de a le schimba viața.

Ziua Mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii, celebrată pe 8 mai, data nașterii lui Henry Dunant, reamintește an de an că în oameni există resurse de înțelegere și de solidaritate, indiferent de nivelul educației, de naționalitatea ori de convingerile religioase pe care le au.

Editor de imagine: Nicolaie Cernat

Realizator: Diana Ilica

Producător Lidia Voicu

15:30 Copiii spun

cu Virgil Ianţu

Lumea se schimbă permanent. Totuși, copiii rămân copii și spun lucruri năstrușnice! Ei văd într un fel aparte lumea, cum numai ei știu s-o explice!

Virgil Ianțu știe cifrul și împărtășește acest secret cu noi, în fiecare editie.

 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1