loader

Pictorul italian Sandro Botticelli la Teleenciclopedia

„Teleenciclopedia” din 2 februarie 2019, ora 19.00, de la TVR 1 şi TVR HD, este o invitaţie la o incursiune în arta plastică italiană, istoria vieneză şi în farmecul jucăriilor.

 

Teleenciclopedia

SANDRO BOTTICELLI. ALEGORIA PRIMĂVERII (ep.1/2)

Botticelli transmitea, în tabloul cu tematică mitologică Alegoria primăverii (1480-1485), un mesaj criptic. Fastuoasa compoziție, pictată în tempera pe opt panouri din lemn de plop, a fost săvârșită la comanda lui Lorenzo Magnificul și numită, de Giorgio Vasari, Primavera.

(w882)

DUNĂREA. FLUVIUL-REGINĂ (ep.3/9)

La est de Viena, comorile paradisului acvatic din Parcul Naţional Donau-Auen sunt ameninţate de intervenţiile antropice. Reintroduşi pe malurile germane și austriece ale Dunării în 1966, castorii s-au răspândit peste măsură în Bratislava. Hidrocentrala Gabčikovo s-a aflat în centrul unei dispute internaționale între Slovacia și Ungaria în anii '80. Câmpiile, scăldate de Tisa şi Dunăre, sunt un popas binevenit pentru milioanele de păsări migratoare.

(w882)

MUZEUL DE ISTORIE NATURALĂ DIN VIENA (ep. 3/4)

Muzeul de Istorie Naturală din Viena găzduiește peste 200 de specii de „exponate vii”, provenind din zone mai puțin accesibile. Cea mai nouă secție a fost inaugurată în anul 1995 și poartă numele sugestiv Vivarium.

(w882)

DESPRE JUCĂRII. HULA-HOOP

Hula-hoop, cercul pe care copii și adulți din toată lumea îl învârt în jurul corpului, a împrumutat numele hula de la binecunoscutul dans hawaiian, cu mișcări unduitoare din șolduri.

(w882)

Toate aceste subiecte sunt reluari ale ediţiei “Teleenciclopedia”, transmisă în 27 ianuarie 2018. Le puteţi revedea şi în data de 03.02.2019, TVR 1, ora 06:30.

13:00 Ora regelui

Tradus de cercetătorul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române, și având notele scrise de istoricul Tudor Vișan-Miu, volumul ”Însemnări zilnice. 1932” este o adevărată comoară pentru cei interesați de istoria țării. Cartea-mărturie, scrisă sârguincios de Regina Maria a României, este una dintre cele mai interesante din această serie, tumultosul an 1932 fiind redat din perspectivă personală.

Proiectul de cercetare “Istorii deturnate-destine rescrise. Patrimoniul construit din București sub regimul comunist” a fost realizat de Muzeul Naţional Cotroceni, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și studenți la istorie și la arhitectură. Destinele a șapte personalități ale politicii și culturii interbelice, supuse represiunii comuniste au fost aduse în fața publicului, prin poveștile locuințelor și ale proprietarilor lor, conturate pe fondul unei Românii profund marcate de comunism.

Custodele Coroanei române a acordat Înaltul Patronaj Federației de Canotaj. În cadrul ceremoniei de la Castelul Peleș, Majestatea Sa Margareta a conferit învestituri regale unor personalități române din țară, dar și Germania și Elveția.

Prezintă Bogdan Șerban-Iancu

Producător Lidia Voicu

14:00 Telejurnal

* Ştiri* Sport

Prezintă: Claudiu Lucaci și Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

 
Vizită regală în Irlanda

Vizită regală în Irlanda

publicat: sâmbătă, 12 iulie 2025

Sâmbătă, 19 iulie, la „Ora Regelui”, vom călători, împreună cu Familia Regală, în Irlanda.  Vom afla ce îi atrage pe mulți români la capătul de ...

Concertul de Gală de la Opera Garnier din Paris se vede la TVR 1

Filarmonica din Viena, sub bagheta lui Yannick Nézet-Séguin, a concertat la Opera Garnier din Paris, celebrând cea de-a 150-a aniversare a ...

„Hai, române, joacă bine!”, ne îndeamnă maramureșeanca Paula Seling. Ansamblul Folcloric „Transilvania”, aniversat la TVR 1

Iuliana Tudor ne aşteaptă, duminică seară, la un concert extraordinar al Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania”, la împlinirea a 66 de ani ...

 

#tvr1