loader

Pleci în vacanţă? Alege un loc Exclusiv în România

Cristi Tabără şi echipa lui ne reamintesc ce potenţial turistic au locurile în care trăiesc românii ne împărtăşesc multe informaţii utile pentru o vacanţă Exclusiv în România . De vizionat la TVR 1 şi TVR+ din 14 iunie, ora 19.00

 

Cristian Tabără
Exclusiv în România

Fie că aveţi deja făcute planurile de vacanţă, fie că sunteţi încă în căutarea unui loc pentru vacanţă, TVR 1 vine cu o propunere ce merită atenţie: descoperirea unor obiective turistice unice în Europa sau chiar în lume, care pot fi vizitate Exclusiv în România. Echipa emisiunii a selecţionat atent şi, începând din 14 iunie, ne propune să revedem unele dintre cele mai frumoase reportaje despre destinaţii spectaculoase, de găsit Exclusiv în România. Tot atunci aflăm povestea şi istoria locului, cu facilităţi locale (acces, cazare, distracţii, costuri), cu trasee de încercat, specific local, gastronomie, tradiţii şi atracţii locale. Cristi Tabără ne dă întâlnire la TVR 1 şi TVR+, din 14 iunie, în fiecare zi, de luni până vineri, de la ora 19.00, chiar înainte de Telejurnal.

Prima „misiune” este spre inima Munţilor Almăjului, pe Cheile Rudăriei. Cristian Tabără şi prietenii lui de drum întâlnesc turişti veniţi de departe, săteni, specialişti conştienţi de valoarea locului. La câţiva kilometri de Bozovici, (în judeţul Caraş Severin) se află comuna Eftimie Murgu. După vechea denumire, e ştiută ca Rudăria şi se regăseşte în documente încă din anul 1470. Numele îi vine de la apa care străbate satul, Rudărica („râul de fier”, în slavonă, nume datorat zăcămintelor din munţii din Almăjului, purtate de râu). Aici, pe valea Rudăricăi, e tărâmul „morilor de apă vie”.

(w882)

Până în 1910, localnicii din Rudăria aveau 51 de mori de apă, unele dintre ele vechi de 250 de ani. Două viituri puternice au distrus o mare parte din ele, astfel că au rămas până în zilele noastre 22. Ferite de viitură de câte o stâncă masivă, alimentate de felurite canale construite de mâna omului, unele mori sunt funcţionale şi vara, când râul e scăzut. Cele 22 de „mori de apă vie” le sunt şi astăzi de folos oamenilor locului şi încântă ochiul trecătorului, fiind incluse şi în patrimoniul naţional.

(w882)

Locuri frumoase, locuri unice - toate împănate cu poveşti bine spuse, dar şi cu secrete gastronomice, pe care Cristi Tabără şi colegii săi le descoperă în ţara noastră, fac parte şi din oferta Exclusiv în România. Pe timpul verii, emisiunea poate fi urmărită, de luni până vineri, de la ora 19.00, la TVR 1 şi TVR+.

Jurnalişti: Lorelei Mihală şi Daniel Georgescu
Realizator: Cristian Tabără

Producători: Cristina Madgearu, Marin Găbudean

18:00 Ţară, ţară, cine eşti?

* Moderator Mădălina Dobrovolschi

* Muzeul abandonului

Invitati: Oana Dragulinescu, fondatorul muzeului

Bogdan Simion, director executiv Fundația SERA

Producător Ioana Mureşan

Sezon nou

18:55 Teleenciclopedia

* MUZEUL ORSAY (ep.4)

Între anii 1945 și 1980, Gara Orsay a trăit mai multe vieți. După Al Doilea Război Mondial a găzduit prizonieri de război și cetățeni deportați, întorși din Germania. Apoi, abatele Pierre a strâns acolo donațiile pentru cei care altfel n-ar fi supraviețuit iernii teribile din 1954. În anii ’70, i se prefigura destinul artistic. Înăuntrul navei, susținea spectacole compania teatrală Renaud-Barrault și, pentru o perioadă, a funcţionat casa de licitații Drouot-Rive Gauche. Restul incintei servea drept parcare. Abia în 1980, Gara Orsay a renăscut, grație îndrăznețului proiect de construire a unui muzeu destinat celei mai vaste colecții de tablouri și sculpturi impresioniste.

GULAG: 1938-1957 (ep. 9)

Odată cu moartea lui Iosif Visarionovici Stalin, la 5 martie 1953, se încheia un sfert de veac de dictatură. Mulți îl jeleau sincer, cei din Gulag exultau și sperau vremuri mai bune, iar oficialii așteptau directivele noii conduceri. La 27 martie 1953, temutul Lavrenti Beria, rămas ministru de interne și al securității statului, acorda o amplă amnistie, dintr-un simplu calcul economic: Gulagul trebuia „curățat” de cei „neproductivi”. Paranoic, Stalin evitase deliberat să numească un succesor, dar pe 14 septembrie 1953, Nikita Hrușciov devenea prim secretar al partidului comunist. Nu era nicidecum un bătrânel jovial, cum lăsa impresia, ci un politician abil, fără scrupule.

PRĂDĂTORI AI OCEANELOR (ep.1)

De la Atlantic până la Pacific şi de la un pol la altul vânează ființe deosebit de inteligente, uimind pe cercetători. În Chatham Strait-strâmtoare aflată în sud-estul statului Alaska -e primăvară târzie și, din adâncuri, pândesc balene cu cocoașă (Megaptera novaeangliae): coloşi care ating, la maturitate, 15 metri lungime şi au 30 de tone. Grație „alchimiei” între soare și alge, vaste colonii de crustacee, printre care și Euphausia superba, prosperă de-a lungul coastei, ademenind aproximativ 3.000 de cetacee.

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

Producător Oana Haşegan

AUDIENŢA GENERALA (AG)

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1