loader
Foto

Galerie foto

Poveste din infernul închisorilor din China, la „Omul şi timpul” | VIDEO

Adevărul despre condiţiile din penitenciarele chineze, într-o discuţie sinceră şi tulburătoare cu un român care a cunoscut iadul concentraţionar de la Shanghai. Rafael Udrişte v-a invitat la „Omul şi timpul”, la TVR 1, pe 2 iunie, de la ora 23.10.

 

Rafael Udriște
Omul şi timpul

În urmă cu câteva luni, Televiziunea publică franceză prezenta un reportaj amplu despre închisorile din China. Echipe de jurnalişti invitaţi de autorităţile chineze vizitau o închisoare din Tianjin, localitate aflată la 200 de km de Beijing. Doar burtiera de pe ecran certifica faptul că este vorba de o închisoare, căci altfel imaginile nu stârneau fiori, ci dimpotrivă, duceau cu gândul la adevărate tabere de vacanţă.

„Deţinuţii aveau dincolo de gratii o viaţă de invidiat! Zile de naştere sărbătorite festiv cu prăjituri, soţiile prizonierilor invitate trei zile pe lună să petreacă timp cu soţii lor. Un veritabil model scandinav demn de toată lauda. Dar oare chiar aşa să fie? Sau jurnaliştii occidentali au fost invitaţi pe platourile de filmare ale Centrului Cinematografic Chinez?”, s-a întrebat Rafael Udrişte în deschiderea unui nou episod „Omul şi timpul”, difuzat la TVR 1 pe 2 iunie, de la ora 23.10.

(w882)

Dincolo de propagandă, universul concentraţionar chinez este un coşmar de neimaginat, temeinic ascuns în spatele unor ziduri bine păzite. Mărturiile celor care au trecut prin infernul închisorilor chineze nu sunt multe, dar, atâtea câte există, ne permit să vedem dincolo de propagandă.

(w882)

„China are un sistem judiciar profund corupt. Statul chinez nu respectă drepturile omului, atât de clamate de lumea liberă, dar nici nu este sancţionat pentru asta. Pentru că, din nefericire, dictatul economic ne guvernează pe toţi. Prizonierii locuiesc în celule înguste, fără ferestre, iar lumina nu se stinge niciodată. Nu părăsesc niciodată celula, nu au dreptul la vizite sau la pachete de acasă. O dată pe săptămână, un medic face turul închisorii, dar nu are voie să comunice direct cu deţinuţii, ci doar prin vizeta de la uşă. Oricât de mare ar fi vina unui om, nimic nu îi dă dreptul unui stat să îi anihileze condiţia umană”, a mai subliniat realizatorul TVR.

(w882)

Marius Balo a cunoscut nemijlocit această lume de coşmar a Chinei profunde. Stabilit în China din 2010, Marius Balo a fost angajat ca expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie și Educație XinDongFang din Beijing. Din 2013, el a fost profesor la Renmin University din capitala chineză. În martie 2014, Marius Balo a fost arestat în China, pentru o presupusă fraudă financiară.

(w882)

Despre această poveste de viaţă a vorbit Rafael Udrişte cu însuşi protagonistul ei, profesorul român Marius Balo, precum şi cu preotul Ioan Chirilă, profesor universitar la Facultatea de Teologie ortodoxă din Cluj-Napoca. Un nou episod „Omul şi timpul” - joi, 2 iunie, de la ora 23.10, la TVR 1.

***

Situaţii excepţionale, mai puţin cunoscute, din istoria recentă a ţării noastre, sunt cercetate şi dezvăluite în emisiunea-document a Televiziunii Române „Omul şi timpul”, ce poartă semnătura realizatorilor Ruxandra Ţuchel şi Rafael Udrişte. Producţia ne introduce în intrigile demne de filme hollywoodiene ale politicii româneşti, interne şi internaţionale, din perioada interbelică şi anii comunismului, dar şi imediat după încheierea acestei perioade. Din octombrie 2021, urmărim în fiecare săptămână noi episoade „Omul şi timpul” la TVR 1.

11:00 1989-DECEMBRIE ROŞU (R)

* Documentar.

Episodul 6: CLUJ-NAPOCA

Producători: Cornel Mihalache, Răzvan Butaru

(Reluare)

12:00 Teleshopping

 
”Atelierul artistului” Gustave Courbet, la ”Teleenciclopedia”

În 1855, capitala Franței găzduia – după Londra – propria Expoziție Universală, prezentând și un Salon al Artelor Frumoase. În seara ...

Irina Rimes la „Vis sau realitate”

Irina Rimes la „Vis sau realitate”

publicat: marţi, 10 septembrie 2024

De pe cele mai mari scene, în grădină, la... cazma! Artista a experimentat munca de peisagist, alături de Basti Ţopescu, în această ediţie „Vis ...

Icoana Maicii Domnului Lidianca - o nestemată a ortodoxiei

Icoana Maicii Domnului Lidianca - o nestemată a ortodoxiei

publicat: sâmbătă, 07 septembrie 2024

Mănăstirea Neamț, cea mai veche așezare monahală din Moldova, păstrează între zidurile ei un adevărat tezaur istoric și duhovnicesc. Biserica ...

 

#tvr1