loader

Povestea Mănăstirii Celic Dere, la "Universul Credinței"

Duminică, 26 ianuarie, a fost difuzată o nouă ediție a emisiunii „Universul Credinței”, de la ora 7:00, la TVR 1 HD, TVR MOLDOVA, TVR Internațional și online pe TVR+.

 

Rafael Udriște
Universul credinţei
În prima parte a emisiunii,  “Jurnalul Universul Credinței” a fost prezentat de Rafael Udrişte:
  • Cu ocazia sărbătoririi hramului bisericii Sfântul Antonie cel Mare, din Cartierul Micro 21 din Galaţi, comunitatea parohială a pregătit daruri pentru copiii asistaţi ai Centrului de zi aflat sub ocrotirea Sfântului Antonie cel Mare.

(w882) Antonie

  • Corespondenţă prin Skype, din Chile, cu jurnalistul Ciprian Dumea care se află într-o călătorie misionară în această ţară cuprinsă de importante frământări sociale.

(w882) Chile

  • Despre rolul pe care Biserica Ortodoxă Română l-a jucat în înfăptuirea Unirii Principatelor veţi afla din eseul realizat de Corneliu Vlad Matache.

(w882) Unirea

  • În Arhiepiscopia Dunării de Jus, slujba de Te Deum cu ocazia Unirii Principatelor a fost tinută de Înalt Preasfinţitul Părinte Casian la biserica Vovidenia din Galaţi care era frecventată de familia Cuza acum mai bine de 150 de ani şi unde este înmormântată mama domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
  • “Editorialul săptămânii” - jurnalistul Răzvan Bucuroiu ne prezintă un punct de vedere asupra celor mai importante evenimente ale vieții duhovnicești, dar și ale realității ecleziale ale momentului.

(w882) Editorial

  • În fiecare an, în cea de a treia săptămână din ianuarie, se desfăşoară la Bucureşti şi în alte oraşe din ţară şi din afara graniţelor Octava Mondială de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor.

(w500) rugaciune

  • “Din dragoste pentru copii" a fost titlul concertului caritabil organizat de Arhiepiscopia Aradului, împreună cu Fundaţia Filantropia, destinat strângerii de fonduri necesare reabilitării Seţciei II copii a Spitalului Judeţean din localitate.

(w882) Filantropi

  • La rubrica “Sărbătorile Săptămânii”, Silviu Andrei Vlădăreanu ne va vorbi despre cele mai importante sărbatori ale săptămânii pe care o începem.

(w882) Vladareanu

  • Mitropolitul Moldovei Iosif Naniescu a fost trecut în rândul sfinţilor de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române în anul 2017, cu zi de prăznuire 26 ianuarie. Proclamarea canonizării a avut loc în data de 25 martie 2018, în Catedrala Mitropolitană din Iaşi, acolo unde se află şi cinstitul său trup, alături de moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.

(w882) Parascheva

  • “Presarea presei”. Părintele Eugen Tănăsescu face și în această ediție, în direct, prin Skype, o revistă a presei.
În partea a II-a a emisiunii:
  • “Reportaj” - Profesorul Nicolae Constantinescu este o voce la care nu rămâi indiferent în orice context te-ai afla. În zilele Revolutiei a fost necontenit în sala de operaţie şi, în ciuda formaţiei sale ştiinţifice, îl mărturiseşte răspicat pe Dumnezeu. Un reportaj - portret semnat Lucia Toader.

(w500) Constantin

  • “Documentar” - Citadelele credinţei georgiene. Rolul cetăţilor fortificate a fost esenţial pentru existenţa istorică a statului georgian, pentru apărarea neamului şi a creştinismului. Au fost nu doar refugiu în vremurile tulburi, ci şi reşedinţe nobiliare ori chiar regale, precum şi vetre monahale. La adăpostul zidurilor întărite au fost ridicate capele modeste, de mici dimensiuni, dar şi biserici cu turle şi cupole înalte, bogat decorate, de o mare valoare artistică şi spirituală. Un documentar realizat de Estela Dincă.

  • “Bucuria Credinţei” cu Părintele Constantin Necula. În duminica lui Zaheu vameşul, părintele Constantin Necula şi Andrei Victor Dochia ne invită să trecem pragul şi să aflăm povestea Mănăstirii Celic Dere.

(w500) Manastirea


***

Coordonatori: Paula Tăbîrcă şi Estela Dincă
Producător: Andrei Victor Dochia

10:00 Devreme, despre vreme

* Prezentator Dana Iancu

* Emisiunea „Devreme, despre vreme” este destinată completării cunoştinţelor publicului telespectator cu informaţii de bază şi la zi despre vreme şi conexiunile acesteia cu societatea şi mediul înconjurător.

Vremea nu mai este demult un subiect-clişeu de conversaţie la o cană de ceai. Viaţa noastră de zi cu zi este din ce în ce mai afectată de schimbările condiţiilor meteo, adeseori bruşte şi neaşteptate. Astfel că acestea au devenit o temă frecventă de discuţie în mass-media şi, în egală măsură, între oameni.

În plus, noţiunile de vreme şi climă sunt confundate încă, deşi există diferite programe de televiziune în care se vorbeşte frecvent despre acestea. De aceea, nicio ocazie suplimentară de informare nu este inutilă.

Este esenţial să aflăm date corecte şi din cât mai multe surse, chiar cu abordări diferite, şi să înţelegem fenomenele, pentru a fi pregătiţi în fiecare zi, pentru orice situaţie. Producător şi realizator Cristina Dănilă

Premiera

10:30 In grădina Danei

Horticultura este o alegere excelentă în carieră dacă dorești să lucrezi în aer liber și să fii aproape de lumea plantelor care ne înconjoară!

Duminică, 11 mai, de la ora 10,30, descoperim povesti frumoase cu tineri legumicultori și floricultori care mizează în fiecare an pe culturile lor!

Preot Daniel Apaitan, consultant Cosmin Dragu și ing.Viorel Oprea ne povestesc despre strânsă legatura dintre carieră și pasiune.

Realizator Dana Constantinescu

Sezon nou

 
Slalomul printre proverbe şi greşeli gramaticale continuă la „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune noi confruntări lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

 

#tvr1