loader
Foto

Poveşti de la „graniţa dintre coşmar şi viaţă” în „Dosar România” |VIDEO

Pe 20 martie, de la ora 18.00, am urmărit la TVR 1 un film emoţionant despre românii care au trăit drama războiului din Ucraina de pe partea europeană a frontierei. Bucovinenii care au primit în case primii refugiaţi sunt parte din „Dosar România”.

 

Dosar România

Rusia a atacat Ucraina în zorii zilei de 24 februarie. La prânz, în aceeaşi zi, primul val de refugiaţi a ajuns la graniţele României. Mame cu copii şi persoane în vârstă şi-au înghesuit toată viaţa într-un bagaj şi au luat drumul refugiului, fugind de bombardamente. Dincoace de graniţă, românii au trecut prin cea mai rapidă mobilizare de umanitate din istoria recentă. Echipa „Dosar România” ni i-a prezentat, duminică, pe câţiva dintre cei care şi-au deschis porţile şi inimile, pentru a le face cât mai uşoară trecerea spre necunoscut oamenilor cărora războiul le-a răpit liniştea. Am văzut filmul „Primele zile de război – graniţa dintre coşmar şi viaţă”, semnat de jurnalista TVR Codruţa Angelescu, pe 20 martie, de la ora 18.00, la TVR 1.

(w882) ceai

În aceste prime zile, localnicii din satele aflate în preajma punctelor de trecere a frontierei au sărit să ajute, fără să stea pe gânduri. Ei erau cel mai aproape şi drama refugiaţilor începea să curgă sub ochii lor. Vedeau copii speriaţi, adesea flamânzi, vedeau mame disperate care încercau să fie puternice.

(w882) pungi

Celebra ospitalitate românească nu este doar o sintagmă învechită. Chiar şi acum, când mercantilismul pare să-şi fi pus amprenta pe întreaga societate, românul „îşi dă şi haina de pe el” pentru cel mai năpăstuit de soartă. La „Dosar România”, duminică seară, urmărim un film despre oamenii din satele Bucovinei, pentru care refugiaţii nu sunt la televizor, ci trec prin faţa casei sau se încălzesc la ei bucătărie.

(w882) la masa

(w882) voluntari

În fiecare duminică, de la ora 18.00, TVR 1 scoate la lumină câte o filă din „Dosar România”, un dosar ce cuprinde trecutul, prezentul şi, poate, viitorul acestei ţări.

(w882) telefon

un film de Codruţa Angelescu

director imagine Marius Nechita

asistent imagine Dragoş Tănase

sunet Cătălin Putineanu

producător: Răzvan Butaru​

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă: Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producător Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

9:45 Teleshopping

 
„Dialog printre comploturi, cu misteriosul domn Virgil Măgureanu”. Joi, la „Dosar România” | VIDEO

Primul director al SRI face dezvăluiri într-un interviu acordat în exclusivitate jurnalistului TVR Răzvan Butaru pentru „Dosar România”. ...

Doamna Lia de la farmacie – un nou vis împlinit, vineri, la TVR 1

Pe 19 aprilie, Lia Bugnar îşi joacă propriul rol – cel care ar fi putut fi însăşi viaţa ei, dacă scena nu ar fi ales-o. Basti Ţopescu îi ...

„Breaking Fake News!”: despre „Marea resetare”

Duminică, 21 aprilie, ora 19.00, la TVR 1, Marian Voicu va dezbate, cu psihiatrul Gabriel Diaconu, teoria conspirației prin care un „guvern ...

 

#tvr1