loader
Foto

Prevenție şi grijă făță de trup și suflet, în noua ediţie „Vreau să fiu sănătos”, la TVR 1 | VIDEO

Ne-am informat despre chisturile sebacee și lipoame - cum le identificăm şi când este cazul să mergem la medic. Invitatul „Vreau să fiu sănătos”, dr. Laura Răducu, medic primar în specialitatea Chirurgie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reconstructivă, ne-a adus toate informaţiile sâmbătă, 20 mai, ora 13.00.

 

Vreau să fiu sănătos!

Această ediţie a emisiunii ne-a îndemnat la un stil de viață sănătos, la prevenție, grijă făță de trup și suflet, dar ne-a și adus în atenție cele mai moderne tehnici de tratament.

(w500)

„Iată câteva dintre subiectele pregătite în ediția de sâmbăta acesta, la TVR 1: afecțiunile aparatului urinar la vârstnici, psoriazisul - aflăm ce este, în rubrica Dicționar medical, iar psihologul Radu Leca ne aduce informaţii despre cum să gestionăm singurătatea la vârstă adultă, în rubrica De vorbă cu psihologul”, ne-a spus Izabela Marinescu.

(w882)

Specialiștii în siguranța auto a călătorilor copii ne sfătuiesc că sănătatea copilului nostru nu este opțională! Ei ne învață cum să alegem corect scaunul auto pentru cei mici în noua ediţie „Vreau să fiu sănătos”. „Aflăm totul despre operația de sold, ce exerciții de fitness sunt indicate pentru slăbit, dar și cum abordăm diversele excrescențe apărute la nivelul pielii”, adaugă gazda emisiunii.

(w500)

Şi tot la „Vreau să fiu sănătos”, ne-am informat despre chisturile sebacee și lipoame - cum le identificăm, când este cazul să mergem la medic și dacă ne pot afecta grav sănătatea. Invitatul ediției de sâmbătă a emisiunii „Vreau să fiu sănătos” a fost dr. Laura Răducu, medic primar în specialitatea Chirurgie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reconstructivă, doctor în medicină, coordonator al Unităţii de Arși Grav, din Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Agrippa Ionescu”.

(w882)

„Diagnosticul de certitudine al unei formațiuni tumorale se pune pe un examen anatomo-patologic. Asta înseamnă că formațiunea trebuie îndepărtată și trimisă la laborator. În sindromul Madelung, de exemplu, există o lipomatoză la nivel cervical, la nivelul brațelor și atunci pacienților le este afectată calitatea vieții”, explică dr. Laura Răducu.

Emisiunea „Vreau să fiu sănătos” are premiera la TVR 1 sâmbăta, de la ora 13.00 și poate fi urmărită în reluare vinerea, de la ora 18.00.

19:00 Teleenciclopedia

* DOAMNA ŞI UNICORNUL (ep.2)

Cinci dintre cele șase tapiserii numite generic La Dame à la licorne (Doamna și unicornul) sunt interpretate ca reprezentând cele cinci simțuri-gust, auz, văz, miros, atingere. Cea de-a șasea tapiserie poartă mesajul À mon seul désir (dorința proprie fiecărui om)-echivalent cu fiorul iubirii. Rămase anonime, tapiseriile, ţesute din lână şi mătase în Flandra secolului al XV-lea, invită la reflecție, trezind bucuria de a participa la o ceremonie medievală.

1917: UN AN, DOUĂ REVOLUŢII (ep. 5)

După alungarea dinastiei Romanovilor și răsturnarea cârmuirii țariste, guvernul provizoriu, condus de avocatul Aleksandr Kerenski, se confrunta cu „dușmanii” democrației. Spre sfârșitul verii anului 1917, lipsită de sprijinul occidental, economia stagna și Rusia se afunda încet în haos. Venise momentul ca Vladimir Ilici Lenin să reintre în scenă. Prin urmare, deși căutat de poliție, la început de septembrie Vladimir Ilici Lenin se întorcea în secret la Petrograd. Cu discursuri înflăcărate și susținut de aliatul Troțki, Lenin i-a convins pe liderii bolșevicilor de necesitatea unei insurecții armate. Treptat, intenția unei ample revolte populare s-a preschimbat într-o operațiune militară prin care trebuiau ocupate punctele strategice din capitală.

INSTRUMENTELE MUZICALE (ep. 9)

Timp de secole, chiar milenii, cântatul a fost o „chestiune” mecanică, fie că era vorba de percuție, coarde ori instrumente de suflat-până la apariția electricității, care a produs sonorități nemaiauzite. Astfel, artiștilor li s-au dezvăluit noi orizonturi. „Cusurul” unei chitare clasice este „timiditatea”: acompaniază plăcut vocea, dar alte instrumente o eclipsează. Deși are multe de „spus”, nu o ajută volumul, iar printre saxofoane și trompete se pierde aproape complet, ceea ce i-a nemulțumit pe interpreți. Noroc că minți luminate au decis să aplice, și în acest domeniu, electricitatea !

MAMIFERE MARINE (ep. 5)

Balenele cu cioc ale lui Blainville, orcile, cașaloții și focile elefant caută hrană la adâncimi, până de curând, nebănuite. Dar nu ele sunt campioanele scufundărilor, ci balenele cu cioc ale lui Cuvier (Ziphius cavirostris), care se încumetă, uneori, la adâncimi de aproape 3.000 de metri. Dintre toate mamiferele, aceste odontocete au atins limita absolută, din punct de vedere fiziologic-ceea ce este mai degrabă în dezavantajul lor.

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

Producător Oana Haşegan

AUDIENŢA GENERALA(AG)

19:45 Sport

Transmisiune directă

 
România are un „Vis la Paris”. Sportivii calificaţi la Jocurile Olimpice se dezvăluie la TVR 1

Timp de 12 săptămâni, în fiecare seară de vineri urmărim o emisiune cu şi despre sportivii calificaţi la Jocurile Olimpice Paris 2024. Situaţia ...

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Despre instrumente muzicale și mamifere marine, sâmbătă, la

Sâmbătă, 4 mai, de la ora 18:59, la TVR 1, "Teleenciclopedia" vă invită să urmăriți o nouă ediție ce prezintă subiecte din artă, muzică, istorie ...

 

#tvr1