Care sunt etapele unui proces civil? Ce acţiuni şi cereri introduse la Instanţele de Judecată sunt supuse taxelor judiciare de timbru? Care sunt căile de atac, când pot fi exercitate şi de către cine? Ce presupune o cerere de recuzare, dar o cerere de strămutare?
Ce putem face atunci când drepturile procesuale nu sunt respectate, fiindu-ne încălcat un drept fundamental, acela de avea parte de un proces echitabil? În ediţia de miercuri, 11 decembrie, a emisiunii ,,Oamenii şi legea,, răspundem acestor întrebări.
De la ora 13:00, invitatul Mihaelei OLARU este Ion DRAGNE, avocat.
Căile de atac sunt împărţite în: căi ordinare, care pot fi exercitate de orice parte din proces şi de alţi participanţi la proces şi anume: apelul şi recursul; căi extraordinare, care pot fi exercitate numai în cazurile şi condiţiile prevăzute de lege şi anume: contestaţia în anulare, revizuirea, recursul în anulare, recursul în interesul legii.
O cale de atac poate fi exercitată împotriva unei hotărâri numai o singură dată, dacă legea prevede acelaşi termen de exercitare pentru toate motivele existente la data declarării acelei căi de atac. Apelul şi, când este cazul, motivele de apel, se depun la Instanţa a cărei hotărâre se atacă, sub sancţiunea nulităţii.
Ne puteţi trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133, precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.
***
Moderator av. Mihaela OLARU
Echipa redacțională Raluca AMZĂR, Liliana VĂDUVA
Producător Mihaela GRECU
***
Credit foto: Arhiva emisiunii „Oamenii şi legea” - Raluca AMZĂR