Ce este procedura în materie de contencios administrativ şi care sunt normele procedurale aplicabile? Într-un litigiu, care pot fi părţile implicate într-o astfel de procedură şi câte tipuri de acţiuni există? Care este competenţa materială şi teritorială a Instantelor de contencios administrativ? Răspunsurile, la TVR 1, luni, 8 iulie, de la ora 13:00.
De la ora 13:00, invitatul Mihaelei OLARU estet prof. univ. dr. Iulian NEDELCU, avocat.
Persoana care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim printr-un act administrativ individual, trebuie să solicite autorității publice emitente sau autorităţii ierarhic superioare, dacă aceasta există, în termen de 30 de zile de la data comunicării actului, revocarea, în tot sau în parte, a acestuia. Aceasta reprezintă plângerea prealabilă şi trebuie depusă în scris într-un mod în care se poate obţine dovada înregistrării sau doar a recepţionării acesteia.
Pentru a pune în executare hotărârea judecătorească definitivă obținută într-un proces de contencios administrativ, trebuie formulată la Instanţa de executare, cea care s-a pronunţat asupra fondului procesului, o cerere în termenul de prescripţie a dreptului de a obţine executarea silită (respectiv în termen de 3 ani), termen ce curge de la expirarea fie a termenului prevăzut în hotărâre în care trebuia executată, fie a unui termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii (în lipsa stipulării unui alt termen în cuprinsul acesteia).
* Ediția s-a difuzat în premieră pe 18 aprilie 2024.
Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133, precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.
MODERATOR
• av. Mihaela OLARU
JURNALIST TV
• Raluca AMZĂR
REALIZATOR
• Ileana GAIŢĂ
PRODUCĂTOR
• Mihaela GRECU