loader
Foto

Oamenii și legea: Procedura în materia dreptului administrativ

Ce este procedura în materie de contencios administrativ şi care sunt normele procedurale aplicabile? Într-un litigiu, care pot fi părţile implicate într-o astfel de procedură şi câte tipuri de acţiuni există? Care este competenţa materială şi teritorială a Instantelor de contencios administrativ? Răspunsurile, la TVR 1, luni, 8 iulie, de la ora 13:00.

 

Oamenii și Legea

De la ora 13:00, invitatul Mihaelei OLARU estet prof. univ. dr. Iulian NEDELCU, avocat.

(w882)

Persoana care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim printr-un act administrativ individual, trebuie să solicite autorității publice emitente sau autorităţii ierarhic superioare, dacă aceasta există, în termen de 30 de zile de la data comunicării actului, revocarea, în tot sau în parte, a acestuia. Aceasta reprezintă plângerea prealabilă şi trebuie depusă în scris într-un mod în care se poate obţine dovada înregistrării sau doar a recepţionării acesteia.

(w882)

Pentru a pune în executare hotărârea judecătorească definitivă obținută într-un proces de contencios administrativ, trebuie formulată la Instanţa de executare, cea care s-a pronunţat asupra fondului procesului, o cerere în termenul de prescripţie a dreptului de a obţine executarea silită (respectiv în termen de 3 ani), termen ce curge de la expirarea fie a termenului prevăzut în hotărâre în care trebuia executată, fie a unui termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii (în lipsa stipulării unui alt termen în cuprinsul acesteia).

(w882)

* Ediția s-a difuzat în premieră pe 18 aprilie 2024.

Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133, precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.

MODERATOR

• av. Mihaela OLARU

 

JURNALIST TV

• Raluca AMZĂR

 

REALIZATOR

• Ileana GAIŢĂ

 

PRODUCĂTOR

• Mihaela GRECU

 

 

9:00 Oamenii şi legea

* Emisiune de educaţie juridică

Moderator av. Mihaela Olaru

Legea, care trebuie să protejeze drepturile cetățenilor și să asigure un echilibru social, se află adesea într-un conflict cu realitățile cotidiene, cu interesele și dorințele individuale. Din păcate, multe persoane nu înțeleg suficient de bine normele și procedurile juridice, ceea ce poate duce la neînțelegeri și conflicte. De multe ori, poate părea un sistem impersonal, iar oamenii nu conștientizează întotdeauna cum îi protejează sau cum îi afectează cunoașterea sau necunoașterea legii. Totuși, educația juridică și informarea continuă pot ajuta la crearea unui echilibru mai bun între oameni și lege. Din acest motiv, emisiunea juridică “Oamenii și Legea” vine în sprijinul lor și totodată creează o punte de comunicare cu specialiștii în drept!

* Probleme locative, rezolvari in instanta

Invitat av. Alin Ioan Axente , Baroul Bucuresti

Producător Mihaela Grecu Grădinaru

sezon nou

Transmisiune directă

10:00 Agrostrategia

Producator Vlad Macovei

Sezon nou

 
Despre franzela

Despre franzela "fitness", la "Agrostrategia"| VIDEO

publicat: duminică, 30 martie 2025

Piața românească de panificație traversează o perioadă de transformare, consumatorii manifestând un interes crescut pentru produse specializate, ...

Mai natural decât vânatul nu există | VIDEO

Mai natural decât vânatul nu există | VIDEO

publicat: sâmbătă, 29 martie 2025

Cererea tot mai mare pentru alimente curate, cu o proveniență transparentă și procesare minimă, reprezintă o oportunitate pentru vânătorii ...

Mănăstirea Nămăești, situată în pitoreasca Valea Mare Pravăț, județul Argeș, își are rădăcinile adânc înfipte în istorie, fiind atestată ...

 

#tvr1