Cum se desfăşoară un proces civil? Care sunt principalele probe folosite într-un proces? Cât de important este rolul activ al judecătorului? Hotărârea pronunţată de un prim-judecător, poate fi atacată de partea nemulţumită?
Răspunsul, în ediţia de marţi, 13 mai, a emisiunii ,,Oamenii și legea”.
În direct, de la ora 09:00, invitatul Mihaelei OLARU este avocat Dragoş Andrei NICOLESCU, decan Baroul Argeş.
Un proces civil are loc între un reclamant şi un pârât. Reclamantul este persoana care dă pe cineva în judecată, iar pârâtul este persoana dată în judecată. Reclamantul şi pârâtul sunt numiţi în limbaj juridic „părţi” în proces. Reclamantul începe procesul prin depunerea cererii de chemare în judecată. Cererea de chemare în judecată este documentul scris în care reclamantul descrie motivele pentru care ar trebui să i se dea dreptate. Tot prin cerere, reclamantul indică dovezile pe care vrea să le folosească pentru a convinge judecătorul şi ataşează actele scrise, denumite „inscrisuri”.
Pârâtul este obligat să se apere printr-un document numit „întâmpinare”. Prin acest act, persoana dată în judecată arată de ce el are dreptate şi trebuie respinsă cererea. Prin întâmpinare, pârâtul trebuie să indice dovezile pe care vrea să le folosească pentru a convinge judecătorul. Tot atunci, pârâtul trebuie să ataşeze actele scrise care îi susţin poziţia.
Ne puteţi trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133 precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.
Urmăriți această ediție a emisiunii „Oamenii și legea” marți, 13 mai, de la ora 9.00, pe TVR 1.
Moderator
av. Mihaela OLARU
Echipa redacțională
Raluca AMZĂR
Liliana VĂDUVA
Producător
Mihaela GRECU
Credit foto: Arhiva emisiunii „Oamenii şi legea” - Raluca AMZĂR