loader
Foto

„Profesioniştii" - In memoriam Bernard Pivot

O ediție In Memoriam a fost programată la TVR1 sâmbătă, 11 mai, de la ora 23.30. Puteți urmări dialogul Eugeniei Vodă cu Bernard Pivot, în emisiunea „Profesioniștii". Scriitorul și jurnalistul francez Bernard Pivot a decedat luni, 6 mai, la Neuilly-sur-Seine, la vârsta de 89 de ani.

 

Eugenia Vodă
Profesioniştii ... cu Eugenia Vodă

Bernard Pivot (1935 - 2024) a vizitat de mai multe ori România, s-a aflat în București, Iași și în alte orașe la târguri de carte ori diverse evenimente culturale, atras de efervescența francofonă pe care a regăsit-o aici.

Sâmbătă, 11 mai, de la ora 23.30 pe TVR1, v-am invitat să urmăriți un interviu de colecție acordat Eugeniei Vodă, în emisiunea Profesioniștii.

Bernard Pivot s-a născut la Lyon, la 5 mai 1935. După ce a studiat științe juridice și jurnalism, a scris în Le Figaro littéraire din 1958 în 1974.

A fost realizator și gazdă pentru emisiunile Apostrophes între 1975 şi 1990 şi Bouillon de culture între 1991 şi 2001, pe canalul Antenne 2. Pentru o scurtă perioadă, 2002-2005, a condus ultimul său proiect de televiziune Double Je, dedicat celor pentru care cultura franceză devenise a doua identitate - prin exil, francofilie sau mariaj.

După ce și-a încetat cariera pe micul ecran, s-a dedicat publicării de romane și memorii. Între 2014 şi 2019, Bernard Pivot a fost preşedintele juriului Goncourt care acordă anual prestigiosul premiu literar.

(w500) Les mots d

Printre cărțile lui: „100 mots à sauver", „100 expressions à sauver", „Les mots de ma vie", „Au secours! Les mots m'ont mangé", „...mais la vie continue", „Dictionnaire amoureux du vin", „Amis, chers amis".

Pasionat de cuvinte, de exactitatea și curățenia limbii, Pivot este cunoscut și pentru lansarea și susținerea campionatului de ortografie Les Dicos d’Or - sub acest nume din 1993, dar lansat în 1985. De altfel, cartea sa „Au secours! Les mots m'ont mangé" este un omagiu adus Dictării și Limbii Franceze.

Moștenirea lui Pivot include, fără îndoială, transformarea dictărilor în limba franceză dintr-un coșmar al elevilor într-o pasiune a francezilor și a tuturor francofonilor.

***

Surse: Program TVR, lemonde.fr, AFP

17:00 Exclusiv în România

* Prezintă Cristian Tabără

Pentru ca ne place foarte mult orasul Brasov si imprejurimile acestuia, ne reintoarcem in zona ca sa descoperim noi povesti, oameni interesanti si obiceiuri mai putin stiute.

Asa am aflat ce se discuta, cum se organiza si ce se manca la o sezatoare, de la horitoarele din Grid care inca mai tin acest obicei. Tot aici o sa mancam si un fel de mancare traditionala, putin intalnit in alte zone: sos de prune afumate cu costita si carnati.

De aici mergem la Muzeul de Stiinte Interactive ca sa vedem cum se formeaza o tornada, cum arata si functioneaza thereminul, un instrument muzical ciudat care a fost inventat in urma cu o suta de ani pentru a crea muzica electronica,

si nu in utlimul rand, ca sa asistam la lucru o imprimanta 3 D si sa atingem obiectele create de aceasta in zeci sau sute de ore de functionare.

O sa mergem si la Vladeni, la Casa Memoriala a parintelui Dumitru Staniloaie, unde aflam de ce a vrut sa abandoneze acesta teologia, unde a fugit de la facultate si cum a fost convins sa se reintoarca. Ce s-a-ntamplat pe vremea comunistilor, cum si-a petrecut anii de detentie si ce porecla i-au pus cei de acolo.

Toate aceste lucruri si multe altele vom afla in aceasta editie a emisiunii Exclusiv in Romania.

Realizator Cristian Tabără

Producători: Cristina Madgearu, Marin Găbudean

18:00 Miturile comunismului

*Moderator Irina Luca

"Miturile comunismului" este o emisiune prin care trecutul devine lecție pentru prezent si viitor, un mecanism prin care ne definim o parte a identității noastre. Cunoașterea este o cale de a evita erorile și ororile trecutului și, prin invitați reprezentativi și mărturii concludente, miturile devin adevăruri ale unei realități care a marcat o mare parte a populației României, o pagină de istorie care încă se scrie...

* Schimbarea la față a Bucureștiului

Bucureștiul de astăzi s-a construit cu un preț uriaș, acela al distrugerii patrimoniului.

După cutremurul din 1977, Ceaușescu a convocat, la Comitetul Central al PCR, specialiști și arhitecți, cărora le-a prezentat planul de a construi un centru politico-administrativ-centrul civic socialist.

Planul s-a soldat cu distrugerea a 40.000 de locuințe, edificii administrative, monumente de arta și cultură, mănăstiri și biserici. 50.000 de bucureșteni au fost mutați la bloc.

E o trauma colectivă despre care vorbim la Miturile comunismului cu

Georgeta Filitti, istoric dedicat în special poveștilor Bucureștiului de altădată și Andrei Pandele, arhitect și fotograf, ale cărui lucrări despre perioada comunistă au fost expuse în expoziții internaționale.

Realizatori: Irina Luca și Cătălin Apostol

Promovare online Codruț Pânzaru

Producător Mimi Necula

 

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 21:00, la TVR1 vă aşteptăm la filmul de aventuri „Spirite neîmblânzite" (Man from Snowy River – Australia, 1982).

Cancerele osoase se tratează! Dăruiește speranță copiilor care luptă pentru viață!

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 7:00, la TVR 1 și TVR+, vă invităm să urmăriți o ediție de colecție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Ora Regelui”, la TVR 1: Vizita familiei regale la Ministerul Apărării Naţionale

Imaginea și povestea Reginei Maria a României au ajuns în fermecătorul castel din Marsilia Château de la Buzine. Întâlnirea Majestăţii Sale ...

 

#tvr1