loader
Foto

Proprietatea, un drept ocrotit de lege

Dreptul de proprietate este un drept fundamental, garantat de Constitutia României, astfel: „proprietatea privată este garantată şi ocrotită în mod egal de lege, indiferent de titular, iar exproprierea nu poate fi realizată decât pentru o cauză de utilitate public şi cu o dreaptă şi prealabilă despăgubire”, însă ce facem atunci când acest drept ne este încălcat?

 

Oamenii și Legea

Unde să căutăm dreptatea? Cine ne apără? Răspunsul l-aţi putut afla în ediţia de marţi, 27 februarie.

(w882)De la ora 13:00, pe TVR 1, invitata Mihaelei OLARU a fost Ioana TĂNĂSELE, avocat.

(w882)Proprietarul exercită atributele dreptului de proprietate întotdeauna în nume propriu, în limitele impuse de către lege, iar toate celelalte persoane, altele decât proprietarul, exercită aceste prerogative în puterea legii și, mai ales, în numele proprietarului. Încălcarea dreptului de proprietate atrage răspunderea civilă, contravenţională sau penală, după caz, potrivit legii.

(w882)Dacă proprietarul poate transmite către un terţ atributele stăpânirii şi folosinţei bunului său, fie temporar, cum ar fi în situaţia închirierii bunului sau a constituirii unui drept de uzufruct, fie perpetuu, cum ar fi în situaţia constituirii unei servituţi, sau dacă transmiterea acestor atribute se concretizează chiar în constituirea, în favoarea unui terţ, a unui drept real de sine stătător, cum ar fi dreptul de uzufruct sau dreptul de servitute, niciodată proprietarul nu poate transmite atributul dispoziţiei bunului.

(w882)Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133 precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.

MODERATOR

  • av. Mihaela OLARU

JURNALIST

  • Raluca AMZĂR

REALIZATOR

  • Ileana GAIŢĂ

PRODUCĂTOR

  • Mihaela GRECU

14:30 Festivitatea de premiere a Concursului „Omul Anului în Forțele Navale”-ediția a XIV-a

Forțele Navale Române organizează cea de-a XIV-a ediție a Galei „Omul Anului în Forțele Navale”, ce va avea loc la Academia Navală "Mircea cel Bătrân" din Constanța. În prezența șefului Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral Mihai Panait, comandanților de mari unități și unități și a unor distinși oaspeți, vor fi felicitați și recompensați membri ai marii familii a Marinei Militare Române care s-au remarcat pe parcursul anului 2023 prin performanțele obținute în misiunile pe care le-au executat, precum și personalități civile care au contribuit la promovarea imaginii Forțelor Navale Române.

Producător Horaţiu Rusu

15:30 Copiii spun

cu Virgil Ianţu

Lumea se schimbă permanent. Totuși, copiii rămân copii și spun lucruri năstrușnice! Ei văd într un fel aparte lumea, cum numai ei știu s-o explice!

Virgil Ianțu știe cifrul și împărtășește acest secret cu noi, în fiecare editie.

 
România are un „Vis la Paris”. Sportivii calificaţi la Jocurile Olimpice se dezvăluie la TVR 1

Timp de 12 săptămâni, în fiecare seară de vineri urmărim o emisiune cu şi despre sportivii calificaţi la Jocurile Olimpice Paris 2024. Situaţia ...

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Despre instrumente muzicale și mamifere marine, sâmbătă, la

Sâmbătă, 4 mai, de la ora 18:59, la TVR 1, "Teleenciclopedia" vă invită să urmăriți o nouă ediție ce prezintă subiecte din artă, muzică, istorie ...

 

#tvr1