Dreptul de proprietate este un drept fundamental, garantat de Constitutia României, astfel: „proprietatea privată este garantată şi ocrotită în mod egal de lege, indiferent de titular, iar exproprierea nu poate fi realizată decât pentru o cauză de utilitate public şi cu o dreaptă şi prealabilă despăgubire”, însă ce facem atunci când acest drept ne este încălcat?
Unde să căutăm dreptatea? Cine ne apără? Răspunsul l-aţi putut afla în ediţia de marţi, 27 februarie.
De la ora 13:00, pe TVR 1, invitata Mihaelei OLARU a fost Ioana TĂNĂSELE, avocat.
Proprietarul exercită atributele dreptului de proprietate întotdeauna în nume propriu, în limitele impuse de către lege, iar toate celelalte persoane, altele decât proprietarul, exercită aceste prerogative în puterea legii și, mai ales, în numele proprietarului. Încălcarea dreptului de proprietate atrage răspunderea civilă, contravenţională sau penală, după caz, potrivit legii.
Dacă proprietarul poate transmite către un terţ atributele stăpânirii şi folosinţei bunului său, fie temporar, cum ar fi în situaţia închirierii bunului sau a constituirii unui drept de uzufruct, fie perpetuu, cum ar fi în situaţia constituirii unei servituţi, sau dacă transmiterea acestor atribute se concretizează chiar în constituirea, în favoarea unui terţ, a unui drept real de sine stătător, cum ar fi dreptul de uzufruct sau dreptul de servitute, niciodată proprietarul nu poate transmite atributul dispoziţiei bunului.
Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133 precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.
MODERATOR
- av. Mihaela OLARU
JURNALIST
- Raluca AMZĂR
REALIZATOR
- Ileana GAIŢĂ
PRODUCĂTOR
- Mihaela GRECU