loader
Foto

Psihologul Radu Leca spune: „Nu îți mânca emoțiile”!

Mâncăm de stres, scrollăm ore în șir pe social media, iar mersul la psiholog încă ridică sprâncene. Psihologul Radu Leca vine cu răspunsuri directe și soluții empatice pentru toate aceste frământări, într-un dialog sincer despre sănătatea emoțională, rușine, sprijin și vindecare. În fiecare miercuri, la Telejurnal martinal, la TVR 1 şi TVR INFO.

 

De la depresie și dependența de rețelele sociale, până la relația cu mâncarea sau colegii dificili, Radu Leca ne aduce explicații clare și soluții practice pentru problemele cu care ne confruntăm zi de zi şi ne oferă repere pentru o viață psihologică mai echilibrată.

Întrebare: În SUA, mersul la psiholog este o normalitate. Cum este la noi? S-a schimbat societatea vizavi de „ruşinea” de a merge la psiholog?

Răspuns: În România, atitudinile față de terapia psihologică s-au schimbat în bine în ultimii ani. Internetul a contribuit la această schimbare, dublu. Drept sursă a problemelor ce te fac să ajungi la psiholog şi, secundo, drept soluţie a problemelor existente.

Din motive diferite, din ce în ce mai mulți oameni își recunosc nevoia de ajutor profesional pentru sănătatea mentală și sunt dispuși să vadă un psiholog.

Cu toate acestea, adevărul este dureros: stigmatul nu a dispărut complet, iar ideea de „rușine" persistă în unele cercuri.

(w882) Radu Leca

Întrebare: Tot mai mulţi oameni ajung în situaţia de a suferi de depresie. Cum putem, dacă e posibil, să prevenim depresia?

Răspuns: Prevenirea depresiei implică abordări multidimensionale şi cu conținut holistic. Menținerea unui stil de viață sănătos - activitate fizică regulată, alimentație echilibrată, și somn suficient - joacă un rol crucial. De asemenea, cultivarea relațiilor sociale pozitive, dezvoltarea abilităților de coping și gestionarea stresului sunt factori preventivi importanți. Conexiunea cu credința și păstrarea valorilor spirituale contribuie la prevenirea apariției episoadelor depresive.

Întrebare: Cum se tratează depresia?

Răspuns: Depresia poate fi tratată eficient printr-o combinație de terapie (precum terapia cognitiv-comportamentală), medicație antidepresivă psihiatrică și schimbări în stilul de viață.

Uneori, terapia de grup sau psihoterapia sistematică sau sprijinul familial sunt incluse în planul de tratament.

Întrebare: Stăm din ce în ce mai mult pe reţelele sociale, dar asta ajunge să ne izoleze de cei din jur. A sta pe Facebook, TikTok, Instagram este o dependenţă. Cum putem trata această dependenţă?

Răspuns: Dependența de social media este gestionată corect prin stabilirea unor limite clare și respectarea acestora, luând pauze tehnologice ciclice și promovând activități în viață reală care să stimuleze interacțiunea socială și funcționarea cerebrală.

Terapia sau consilierea ajută, de asemenea, în cazurile severe. Conexiunea cu spiritualitatea, în cele mai multe cazuri văzute de mine, nu există. Pacientul afirmând că nu are o relație cu Dumnezeu sau că nu îl mai simte/aude/vede pe Dumnezeu.

(w882) Laura Fron

Întrebare: Avem o relaţie emoţională cu mâncarea. Mâncăm de bucurie, de stres, de plictiseală, de anxietate. Ne trezim ronţăind mai tot timpul sau mâncând necontrolat. Aveţi o soluţie miraculoasă pentru aceste situaţii?

Răspuns: Radu Leca spune „Nu îți mânca emoțiile”! Emoțiile și mâncarea sunt adesea interconectate. Soluția care rezolvă evenimentul permanentizat implică dezvoltarea unei conștientizări emoționale și crearea unor rutine alimentare sănătoase și planificate.

Terapia generează sprijin și explorează cauzele emoționale și dezvoltarea unor strategii de coping mai sănătoase.

Întrebare: Prietenii ni-i putem alege, dar nu şi colegii de serviciu. Dacă există în colectivitate persoane diagnosticate cu tulburări emoţionale cum relaţionăm?

Răspuns: Etica, empatia şi respectul sunt valoroase în relaționarea cu colegii care au tulburări emoționale. Este absolut firesc să cultivi un mediu de sprijin și să nu faci presupuneri despre capacitățile unei persoane.

Comunicarea deschisă și compasiunea sunt chei psiho-emoţionale pentru menținerea relațiilor pozitive la locul de muncă.

Întrebare: Mulţi oameni nu mai fac diferenţa între psiholog şi psihiatru. Care e diferenţa, ce tratează fiecare? Care este traseul unui pacient? Cât de scump din punct de vedere financiar este să ne tratăm de o tulburare emoţională?

Răspuns: Psihologii sunt specializați în furnizarea terapiei și consilierii psihologice, în timp ce psihiatrii sunt medici care pot prescrie medicamente. Psihologul nu finalizează Facultatea de Medicină. Traseul unui pacient începe cu evaluarea psihologică, realizată de un psiholog clinician, urmată de recomandări pentru terapie, redirecţionare către psihiatru care prescrie medicație cu sau fără internare. Costurile diferă în funcție de tipul și durata tratamentului, dar în general, asigurarea medicală poate acoperi unele dintre aceste cheltuieli.

(w882) Matinal cu

Sfaturile lui Radu Leca le puteţi auzi în fiecare miercuri în cadrul Telejurnalului matinal, de la TVR 1 şi TVR INFO.

 

credit foto: TVR

7:00 Weekend matinal

*Ştiri*Sport

Prezintă Andra Soceanu şi Ionuţ Gheorghe

ZOOM OANA NENECIU, director executiv Asociaţia Ecopolis

Papa Francisc și-a lansat prima enciclică cu accent pe ecologie în iunie 2015, intitulată „Laudato si” (Lăudat să fie). Acest document, primul de acest gen al unui suveran pontif, a criticat grupurile financiare și de afaceri pentru distrugerea mediului. Papa a clarificat: „Nu este o enciclică ecologică, ci o enciclică socială”.

DISCUŢIE MARIUS COCUŢ, director Caritas Bucureşti

Dimensiunea carităţii Suveranului Pontif este binecunoscută.

Supranumit „Papa săracilor”, Francisc a oferit sprijin constant celor nevoiași, iar dispariția sa a lăsat un gol în inimile multora.

DUPLEX Catedrala Greco-Catolică Sf.​ Treime Blaj cu Pr.CRISTIAN BARTA-purtător de cuvânt Arhieparhia greco-catolica a Blajului

Vizita Suveranului Pontif în municipiul din județul Alba are încă ecouri semnificative pentru comunitate. Pe 2 iunie 2019, în prezența a peste 100.000 de persoane, Sfântul Părinte Francisc a beatificat şi a ridicat la cinstea altarelor pe cei şapte episcopi martiri greco-catolici, care au murit în închisorile comuniste.Venirea Papei Francisc în România şi în special pe Câmpia Libertății, la Blaj, singurul oraș episcopal din România, a stat sub motto-ul: ”Să mergem împreună!” Un îndemn la unitate şi reconciliere a României.

Invitati :Pr. IULIAN BUDĂU si DIANA DUMITRASCU, jurnalist TVR

În 2019, papa Francisc a îmbrățișat România în fiecare localitate unde s-a aflat. A avut un mesaj diferit pentru cei pentru cei prezenți la București, la Blaj, la Șumuleu Ciuc și la Iași, unde a fost și întâlnirea cu tinerii, deși Iașul nu este o localitate cu o populație majoritar catolică, însă în Moldova sunt foarte multe comunități romano-catolice.
România, ţară majoritar ortodoxă, a fost vizitată în urmă cu aproape 26 de ani şi de Papa Ioan Paul al II-a, în perioada 7-9 mai 1999, o vizită la invitaţia patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist (1986-2007), şi a preşedintelui României, Emil Constantinescu (1996-2000). Vizita a durat trei zile și a avut o deosebită însemnătate istorică, fiind pentru prima dată de la marea schismă din 1054 când un papă vizita o țară majoritar ortodoxă.​

LIVE CARMEN RUSU de la Catedrala Sf Iosif in dialog cu Pr. ŞERBAN TARCIZIU, Purtător de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice de București

Sâmbătă, 26 aprilie, la ora 9:00, la Catedrala Sfântul Iosif, va avea loc Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc.
Sfânta Liturghie va fi prezidată de Excelența Sa Mons. Giampero Gloder, Nunțiu Apostolic în România și Rep. Moldova.
ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, va fi prezent la funeraliile Papei Francisc la Vatican.

ZOOM CIPRIAN NECULA, sociolog

Papa Francisc a fost un obisnuit al comunitatilor sărace, defavorizate, al penitenciarelor, azilelor, periferiilor etc. In vizita sa istorică in România, a fost primul prelat din istorie care şi-a cerut scuze, în numele bisericii, pentru discriminare şi rele tratamente. Aşa cum titrează astăzi multe publicatii, "Papa a fost primul care..."-printre altele-a cerut în mod constant un rol mai mare pentru femei în guvernarea bisericii. A dorit să se schimbe legile bisericii și a acționat în acest sens.

ZOOM Preot DANIEL Nicolae AVRAM, Eparhia de Cluj-Gherla

Cartiel Papei Francisc publicate la Editura „Viața Creștină” a Eparhiei de Cluj-Gherla, cărți care poartă amprenta unui om al lui Dumnezeu cu inimă mare și credință vie.

În paginile lor regăsim simplitatea care vindecă, înțelepciunea care călăuzește,și, mai presus de toate, bucuria Evangheliei-trăită, vestită și împărtășită.

Dacă ar fi să alegem un cuvânt care să definească întreaga viață și misiune a Papei Francisc, acel cuvânt ar fi bucurie. O bucurie care nu este superficială, ci izvorâtă din întâlnirea vie cu Cristos. Cărțile sale rămân cu noi-ca lumină, ca mângâiere, ca chemare spre o viață plină de sens.

Tot eparhia Cluj Gherla se foloseste, în acţiunile caritabile şi de unul din autoturismele cu care Papa Francisc s-a deplasat pe parcursul vizitei in România.

DISCUŢIE DIANA DUMITRAŞCU, jurnalist TVR si Pr. IULIAN BUDĂU, ordinul iezuit

ZOOM IRINA MARGARETA NISTOR, critic de film

Există multe filme despre Vatican și viața Papilor, inclusiv despre viața Papei Francisc.

TELEFON VASILE BĂNESCU, teolog
Papa Francisc, etalon de modestie şi smerenie, care a impresioanat întreaga lume creştină (şi nu numai), dincolo de diferenţele confesionale
TELEFON Pr.ADRIAN DANCĂ, Radio Vatican
Ultimele pregătiri până la începerea slujbei de inmormântare.

Ce aşteaptă lumea catolică şi creştinismul în general de acum încolo?

Producatori: Raluca Neagu, Horaţiu Rusu

Transmisiune directă

9:50 Chipul lui Iisus de pe Giulgiul din Torino, reconstituit cu inteligenţa artificială

(New discoveries on the Shroud of Turin inspire viral AI image of Jesus, Italia, 2024)

Giulgiul din Torino este unul dintre cele mai studiate şi mai controversate artefacte din istorie, dar şi unul dintre cele mai importante din Biserica Catolică. Noi descoperiri ştiinţifice au confirmat că datează din vremea lui Iisus. În plus, cu ajutorul inteligenţei artificiale, a fost reconstituit chipul lui Iisus imprimat pe Giulgiu.

 

Deși apartenența României la Uniunea Europeană a adus beneficii incontestabile, o disonanță profundă persistă.

Timișoara - oraș al florilor, al Revoluției, al palatelor, dar şi al delicateselor și al oamenilor cu bun simț

Pe 27 aprilie, cu echipa „Exclusiv în România” dăm o nouă raită prin Timişoara şi în apropierea oraşului de pe Bega. Ca de obicei, Cristian ...

Ediţii speciale şi înmormântarea Papei Francisc, în direct, la TVR

Televiziunea Română difuzează, sâmbătă, 26 aprilie, ediţii speciale dedicate unui moment istoric pentru întreaga lume: înmormântarea Papei ...

 

#tvr1