loader
Foto

”Răscoala”, film distins la Cannes cu ”Opera Prima”, la TVR 1

Recapitularea pentru bac continuă la TVR 1 cu o altă ecranizare după Liviu Rebreanu. Miercuri, 5 iunie, ora 22.10, vă invităm să urmăriți ”Răscoala”, ecranizare a romanului omonim de Liviu Rebreanu.

 

Filmul a fost nominalizat la Palme d’Or şi este deţinător al Premiul pentru debut (Opera Prima) la Festivalul de Film de la Cannes în 1966.

Regizat de Mircea Mureșan între anii 1964 și 1965,  în plină colectivizare dusă de regimul comunist, filmul aduce în prim-plan evenimentele din timpul Răscoalei din 1907, de la declanșarea și până la înăbușirea ei.

Romanul lui Rebreanu păstrează și pe ecran caracterul de frescă a lumii rurale românești din primul deceniu al veacului XX. O lume în care obsesia fundamentală este, ca și în ”Ion”, pământul, și în care îi regăsim pe Petre Petre, țăranul răsculat cu nume simbolic, emblemă a unei clase sociale, boierul latifundiar Miron Iuga sau arendașul Platamonu.

„Grigore soseşte la moşia tatălui său de la Amara, însoţit de avocatul liberal Baloleanu, într-un climat tulbure de violenţă şi mânie abia stăvilite. În vreme ce la conac se sărbătoreşte Crăciunul, ţăranii cer pământ. Moşierul le răspunde cu arma, iar mulţimea îl ucide pe loc şi incendiază conacul. Baloleanu va conduce personal represiunea, uitând de liberalismul său." (Tudor Caranfil - Dicţionar universal de film, 2008).

(w500) Rascoala -

Regizorul Mircea Mureşan i-a distribuit în rolurile principale pe Ilarion Ciobanu (Petre Petre), Matei Alexandru, Ion Besoiu, Ernest Maftei (Stan Marin), Constantin Codrescu (Baboleanu), Emil Botta (Anton nebunul), Amza Pellea (comandantul trupelor).  În pelicula iniţială, de dinainte de lansarea filmului, a apărut într-un rol minor şi Lica Gheorghiu, fiica cea mare a lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, însă după moartea fostului  lider comunist, cadrele cu ea au fost tăiate.

„Răscoala” rămâne în cinematografia românească și primul film care a operat împotriva cenzurii, regizorul Mircea Mureșan fimând o scenă extrem de îndrăzneață pentru anii 60, cea a violului, care a scăpat, ca prin urechile acului, de mâna lungă a cenzurii. Filmul lui Mircea Mureşan a rulat în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Cannes sub un alt nume: „L'hiver en flammes“.

(w500) Rascoala -

Mai multe detalii despre Festivalul Filmului Bacalaureat AICI.

22:00 Lili Marleen

Telecinemateca * Lili Marleen ( Germania, 1981)

Prezintă Radu F. Alexandru. Realizator Ioana Constantin-5’

Regia Rainer Werner Fassbinder

Cu: Hanna Schygulla, Giancarlo Giannini, Mel Ferrer

* Dramă. În 1938, Willie, o cântăreaţă germană dornică de afirmare, se îndrăgosteşte de Robert, un tânăr dirijor evreu. Cei doi îşi trăiesc idila în Elveţia, unde familia înstărită a lui Robert face parte dintr-o reţea antinazistă care ajută evrei să fugă din Germania. Temându-se că relaţia cu Willie i-ar putea dăuna fiului său, tatăl lui Robert aranjează deportarea tinerei. Întoarsă în Germania, Willie ajunge sub protecţia unui ofiţer nazist care o ajută să-şi lanseze cariera muzicală. Cântecul ei "Lili Marleen", preferatul soldaţilor germani, o face bogată şi celebră. Robert, pe care ea nu l-a uitat, intră clandestin în Germania şi încearcă s-o recruteze în reţeaua lui, dar este prins de Gestapo, punându-i pe amândoi într-o situaţie disperată. Redactor Cristina Crăciun

X

0:15 Jocurile Olimpice

* Speranţe. Episodul 2

Producător Daniela Enăchescu

 

Echipa un "Un doctor pentru dumneavoastră" vă invită să urmăriţi sâmbătă, 27 aprilie, la TVR 1, de la ora 7:00, o nouă ediţie în care vom afla ...

Divorțul, costuri și rezolvări legale

Divorțul, costuri și rezolvări legale

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Care sunt motivele și condiţiile pentru obţinerea divorţului? Ce acte trebuie ataşate la cererea de divorț? Ce înseamnă în practică anularea ...

"Lili Marleen", la Telecinemateca, pe TVR1 | VIDEO

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Dacă e marți, este "Telecinemateca" la TVR1! Pe 23 aprilie, de la ora 22:00, s-a difuzat drama „Lili Marleen" (Germania, 1981).

 

#tvr1