loader
Foto

Răspunderea penală a persoanei juridice

Care sunt măsurile ce pot fi luate împotriva persoanei juridice acuzate de săvârşirea unor infracţiuni cu consecinţe grave? Când pot fi dispuse măsuri complementare asiguratorii, interdicţii de participare la licitaţii, suspenderea activităţii sau radierea? În ce condiţii pot fi aplicate amenzi penale? În ediţia de vineri, 12 iulie, a emisiunii ,,Oamenii şi legea” am revăzut o discuție despre răspunderea penală a persoanei juridice.  

 

Oamenii și Legea

De la ora 13:00, invitatul Mihaelei OLARU a fost Alexandru CAZACU, avocat.

(w882)Potrivit Codului Penal, persoana juridică, cu excepţia statului şi autorităţilor publice, răspunde penal pentru infracţiunile săvârşite în realizarea obiectului de activitate sau în interesul ori în numele persoanei juridice. Instituţiile publice nu răspund penal pentru infracţiunile săvârşite în exercitarea unei activităţi ce nu poate face obiectul domeniului privat. Urmărirea penală este prima fază a procesului penal şi constă în obţinerea probelor pentru a afla, printre altele, existenţa unei infracţiuni şi participanţii la o infracţiune. Urmărirea penală poate avea mai multe finalităţi: soluţii de netrimitere în judecată - clasare sau renunţare la urmărirea penală şi soluţii de trimitere în judecată.

(w882)Sistemul de pedepse aplicabil persoanei juridice include, pe lângă pedeapsa principală a amenzii şi pedepse complementare. Dintre acestea, amintim: dizolvarea persoanei juridice; suspendarea activităţii sau a uneia dintre activităţi pe o durată de la 1 la 3 ani; interzicerea de a participa la procedurile de achiziţii publice, pe o durata de la 1 la 5 ani. Pedepsele complementare se pot aplica în mod cumulativ, integral sau parţial.

(w882)Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133, precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.

Ediția a fost difuzată în premieră pe 25.04. 2024.

***

MODERATOR

av. Mihaela OLARU

JURNALIST TV

Raluca AMZĂR

REALIZATOR

Ileana GAIŢĂ

PRODUCĂTOR

Mihaela GRECU

 

8:45 Teleshopping

9:00 Oamenii şi legea

* Emisiune de educaţie juridică

Moderator av. Mihaela Olaru

Legea, care trebuie să protejeze drepturile cetățenilor și să asigure un echilibru social, se află adesea într-un conflict cu realitățile cotidiene, cu interesele și dorințele individuale. Din păcate, multe persoane nu înțeleg suficient de bine normele și procedurile juridice, ceea ce poate duce la neînțelegeri și conflicte. De multe ori, poate părea un sistem impersonal, iar oamenii nu conștientizează întotdeauna cum îi protejează sau cum îi afectează cunoașterea sau necunoașterea legii. Totuși, educația juridică și informarea continuă pot ajuta la crearea unui echilibru mai bun între oameni și lege. Din acest motiv, emisiunea juridică “Oamenii și Legea” vine în sprijinul lor și totodată creează o punte de comunicare cu specialiștii în drept!

* Probleme locative, rezolvari in instanta

Invitat av. Alin Ioan Axente , Baroul Bucuresti

Producător Mihaela Grecu Grădinaru

sezon nou

Transmisiune directă

 
Despre franzela

Despre franzela "fitness", la "Agrostrategia"| VIDEO

publicat: duminică, 30 martie 2025

Piața românească de panificație traversează o perioadă de transformare, consumatorii manifestând un interes crescut pentru produse specializate, ...

Mai natural decât vânatul nu există | VIDEO

Mai natural decât vânatul nu există | VIDEO

publicat: sâmbătă, 29 martie 2025

Cererea tot mai mare pentru alimente curate, cu o proveniență transparentă și procesare minimă, reprezintă o oportunitate pentru vânătorii ...

Mănăstirea Nămăești, situată în pitoreasca Valea Mare Pravăț, județul Argeș, își are rădăcinile adânc înfipte în istorie, fiind atestată ...

 

#tvr1