Ce presupun acţiunea penală şi acţiunea civilă în procesul penal? În ce constă raportul de cauzalitate între fapta ilicită şi prejudiciu? Cum pot solicita daune-interese sau alte mijloace de reparare a prejudiciului într-un proces penal? În ce moment al procedurii penale ar trebui să prezint cererea? Răspunsul, în ediţia de vineri, 5 iulie, a emisiunii „Oamenii şi legea”*.
De la ora 13:00, pe TVR 1, invitatul Mihaelei OLARU este Marius VARTIC, procuror.
Urmărirea penală reprezintă prima fază a procesului penal şi constă în ansamblul activităţilor desfăşurate de organele de urmărire penală în scopul adunării probelor necesare pentru a stabili dacă există infracţiuni, pentru a identifica infractorii şi pentru a determina răspunderea penală sau civilă a acestora. În această fază, se decide dacă trebuie sau nu trimis în Instanţă cazul. Faza de urmărire penala poate fi subdivizată în trei etape distincte: investigarea faptei, investigarea persoanei, soluţionarea cauzei de către procuror.
Atunci când din toate probele strânse, din audierea suspectului, a martorilor sau din alte acte de cercetare se naşte convingerea procurorului că suspectul a comis infracţiunea pentru care s-a început urmărirea penală, acesta dispune prin ordonanţă punerea în mișcare a acţiunii penale. Acesta reprezintă actul de inculpare a suspectului, moment în care calitatea acestuia se schimbă în cea de inculpat.
*Ediția s-a difuzat în premieră pe 17 aprilie 2024.
Ne puteți trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133, precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.
MODERATOR
• av. Mihaela OLARU
JURNALIST TV
• Raluca AMZĂR
REALIZATOR
• Ileana GAIŢĂ
PRODUCĂTOR
• Mihaela GRECU