loader
Foto

Răspunderea penală versus răspunderea civilă

Ce presupun acţiunea penală şi acţiunea civilă în procesul penal? În ce constă raportul de cauzalitate între fapta ilicită şi prejudiciu? Cum pot solicita daune-interese sau alte mijloace de reparare a prejudiciului într-un proces penal? În ce moment al procedurii penale ar trebui să prezint cererea? Răspunsul, în ediţia de vineri, 5 iulie, a emisiunii „Oamenii şi legea”*.

 

Oamenii și Legea

De la ora 13:00, pe TVR 1, invitatul Mihaelei OLARU este Marius VARTIC, procuror.

(w882)

Urmărirea penală reprezintă prima fază a procesului penal şi constă în ansamblul activităţilor desfăşurate de organele de urmărire penală în scopul adunării probelor necesare pentru a stabili dacă există infracţiuni, pentru a identifica infractorii şi pentru a determina răspunderea penală sau civilă a acestora. În această fază, se decide dacă trebuie sau nu trimis în Instanţă cazul. Faza de urmărire penala poate fi subdivizată în trei etape distincte: investigarea faptei, investigarea persoanei, soluţionarea cauzei de către procuror.

(w882)

Atunci când din toate probele strânse, din audierea suspectului, a martorilor sau din alte acte de cercetare se naşte convingerea procurorului că suspectul a comis infracţiunea pentru care s-a început urmărirea penală, acesta dispune prin ordonanţă punerea în mișcare a acţiunii penale. Acesta reprezintă actul de inculpare a suspectului, moment în care calitatea acestuia se schimbă în cea de inculpat.

(w882)

*Ediția s-a difuzat în premieră pe 17 aprilie 2024.

Ne puteți trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133, precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.

(w882)

 

MODERATOR

• av. Mihaela OLARU

 

JURNALIST TV

• Raluca AMZĂR

 

REALIZATOR

• Ileana GAIŢĂ

 

PRODUCĂTOR

• Mihaela GRECU

 

 

9:00 Oamenii şi legea

* Emisiune de educaţie juridică

Moderator av. Mihaela Olaru

Legea, care trebuie să protejeze drepturile cetățenilor și să asigure un echilibru social, se află adesea într-un conflict cu realitățile cotidiene, cu interesele și dorințele individuale. Din păcate, multe persoane nu înțeleg suficient de bine normele și procedurile juridice, ceea ce poate duce la neînțelegeri și conflicte. De multe ori, poate părea un sistem impersonal, iar oamenii nu conștientizează întotdeauna cum îi protejează sau cum îi afectează cunoașterea sau necunoașterea legii. Totuși, educația juridică și informarea continuă pot ajuta la crearea unui echilibru mai bun între oameni și lege. Din acest motiv, emisiunea juridică “Oamenii și Legea” vine în sprijinul lor și totodată creează o punte de comunicare cu specialiștii în drept!

* Probleme locative, rezolvari in instanta

Invitat av. Alin Ioan Axente , Baroul Bucuresti

Producător Mihaela Grecu Grădinaru

sezon nou

Transmisiune directă

10:00 Agrostrategia

Producator Vlad Macovei

Sezon nou

 
Despre franzela

Despre franzela "fitness", la "Agrostrategia"| VIDEO

publicat: duminică, 30 martie 2025

Piața românească de panificație traversează o perioadă de transformare, consumatorii manifestând un interes crescut pentru produse specializate, ...

Mai natural decât vânatul nu există | VIDEO

Mai natural decât vânatul nu există | VIDEO

publicat: sâmbătă, 29 martie 2025

Cererea tot mai mare pentru alimente curate, cu o proveniență transparentă și procesare minimă, reprezintă o oportunitate pentru vânătorii ...

Mănăstirea Nămăești, situată în pitoreasca Valea Mare Pravăț, județul Argeș, își are rădăcinile adânc înfipte în istorie, fiind atestată ...

 

#tvr1