loader
Foto

Reconstituirea/Constituirea dreptului de proprietate asupra terenului

Cum se aplică legile de reconstituire/constituire a dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole și forestiere și ce posibilități au deținătorii de construcții de a dobândi în proprietate terenurile aferente acestor construcții? Detalii - în ediția ”Oamenii și legea” redifuzată la TVR 1 vineri, 19 ianuarie, de la ora 13:00.

 

Oamenii și Legea

Ce posibilități au proprietarii de terenuri care nu s-au înscris în cooperative agricole de producție, de a solicita eliberarea titului de proprietate pentru terenul deținut?

(w882)

Care sunt variantele de rezolvare a acestor probleme? Instanțele de judecată sau, găsirea unei soluții pe cale amiabilă?

De la ora 13:00, pe TVR 1, invitata Mihaelei OLARU este Ioana TĂNĂSELE, avocat.

(w882)

În cazul terenurilor aferente casei de locuit și anexelor gospodărești edificate anterior datei de 1 ianuarie 1990, precum și curții și grădinii din jurul acestora, proprietarii caselor de locuit, inclusiv cei care au cumpărat imobilul potrivit prevederilor Legii nr. 112/1995 pentru reglementarea situației juridice a unor imobile cu destinația de locuințe, trecute în proprietatea statului, cu modificările ulterioare, sau cei care au dobândit aceste imobile prin acte translative de proprietate, pot solicita Comisiei Județene emiterea titlului de proprietate în condițiile prezentei legi, cu întrunirea cumulativă a următoarelor condiții:  dacă deținătorii, sau moștenitorii acestora figurează cu casa de locuit în registrele agricole, sau registrele cadastrale, ori sunt înscrise în cartea funciară și sunt înregistrate în evidențele fiscale; dacă terenul este în proprietatea statului, sau a unităților administrativ-teritoriale și persoanele solicitante au calitatea de proprietari ai construcțiilor; nu fac obiectul cererilor de reconstituire, sau constituire a dreptului de proprietate de către alte persoane.

(w882)Dreptul de proprietate se poate dobândi, în condițiile legii, prin convenție, moștenire legală sau testamentară, accesiune, uzucapiune, ca efect al posesiei de bună-credință în cazul bunurilor mobile și al fructelor, prin ocupațiune, tradițiune, precum și prin hotărâre judecătorească, atunci cănd ea este translativă de proprietate prin ea însăși.

(w882)

Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133 precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.

(w882)

Ediția s-a difuzat în premieră pe 27 decembrie 2023.

MODERATOR

  • av. Mihaela OLARU

JURNALIST TV

  • Raluca AMZĂR

REALIZATOR

  • Ileana GAIŢĂ

PRODUCĂTOR

  • Mihaela GRECU

17:00 Dong Yi, concubina regelui

(DONG YI-Coreea de Sud, 2010)

Episodul 10

Regia: Lee Byung-hoon, Kim Sang-hyub

Cu: Han Hyo-joo, Ji Jin-hee, Lee So-yeon, Park Ha-sun

* Dramă istorică, inspirată de viaţa lui Sukbin Choi, una dintre consoartele regelui Sukjong, conducătorul dinastiei Joseon între 1674 şi 1720.

Născută într-o familie săracă, Dong Yi se angajează servitoare la palatul regal şi, apreciată pentru isteţimea şi corectitudinea ei, câştigă încrederea familiei regale, mai ales după ce demască o conspiraţie politică extrem de periculoasă. Devenită concubină oficială a regelui Sukjong, implicată în luptele pentru putere de la palat, în conflictele şi concurenţa dintre femeile din viaţa suveranului, Dong Yi se remarcă prin inteligenţa cu care rezolvă situaţiile delicate. Fiul ei, Geum, căruia îi oferă o educaţie aleasă şi foarte strictă, va deveni regele Yeongjo, unul dintre cei mai longevivi conducători ai dinastiei Joseon.

18:15 Punctul critic

* Moderator Cristian Tabără

Punctul critic revine cu un nou format.

Cristi Tabãrã aduce în dezbatere temele care astãzi divid societatea, invitându-i la dialog nu doar pe cei implicați direct, ci și publicul.

Invitații sunt personalitãți din toate domeniile: sociologi, istorici, antropologi, care vor analiza temele puse în discuție din perspectiva mai largã, a evoluției societãții.

Coruptia de ieri si de azi

Diversele statistici referitoare la România scot în evidență corupția ca fiind în continuare una dintre problemele majore ale țării. Chiar dacă uneori statisticile par contradictorii, corupția rămâne pe lista nemulțumirii populației în poziție de frunte. Vrem, așadar, să luptăm împotriva corupției, dar ar fi de preferat ca lupta să nu înceapă cu noi înșine, ci cu oricine altcineva. Fiindcă dacă celălalt e corupt sau corupe, el greșește. Dar dacă eu corup sau sunt corupt, eu mă "descurc".

Eu am scuze, celălalt, nu. Corupția are rădăcini adânci în societatea românească. Tot atât de adânci ca dubla măsură și ipocrizia.

Invitați: Cristian Preda politolog, Mirela Neag jurnalist, Alex Costache jurnalist

Producător Dana Ştefănescu

Transmisiune directă

 
La cererea publicului... „Care pe care”... Sezonul 5! Încep filmările pentru noul sezon

Din aprilie, urmărim ediţii în premieră „Care pe care”. Vă așteptăm alături de noi la TVR 1, TVR Internațional și TVR Moldova.

Poveşti optimiste în debutul noului sezon „România face bine”, la TVR 1

Din 4 aprilie, emisiunea „România face bine” prezintă o serie de reportaje despre oameni care cred în destinul României și care luptă pentru o ...

Contractul de donație – drepturi și obligații

Ce înseamnă actul de donaţie, care sunt avantajele şi dezavantajele încheierii acestui tip de contract şi cum se poate contesta în caz de ...

 

#tvr1