loader
Foto

Reconstituirea/Constituirea dreptului de proprietate asupra terenului

Cum se aplică legile de reconstituire/constituire a dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole și forestiere și ce posibilități au deținătorii de construcții de a dobândi în proprietate terenurile aferente acestor construcții? Detalii - în ediția ”Oamenii și legea” redifuzată la TVR 1 vineri, 19 ianuarie, de la ora 13:00.

 

Oamenii și Legea

Ce posibilități au proprietarii de terenuri care nu s-au înscris în cooperative agricole de producție, de a solicita eliberarea titului de proprietate pentru terenul deținut?

(w882)

Care sunt variantele de rezolvare a acestor probleme? Instanțele de judecată sau, găsirea unei soluții pe cale amiabilă?

De la ora 13:00, pe TVR 1, invitata Mihaelei OLARU este Ioana TĂNĂSELE, avocat.

(w882)

În cazul terenurilor aferente casei de locuit și anexelor gospodărești edificate anterior datei de 1 ianuarie 1990, precum și curții și grădinii din jurul acestora, proprietarii caselor de locuit, inclusiv cei care au cumpărat imobilul potrivit prevederilor Legii nr. 112/1995 pentru reglementarea situației juridice a unor imobile cu destinația de locuințe, trecute în proprietatea statului, cu modificările ulterioare, sau cei care au dobândit aceste imobile prin acte translative de proprietate, pot solicita Comisiei Județene emiterea titlului de proprietate în condițiile prezentei legi, cu întrunirea cumulativă a următoarelor condiții:  dacă deținătorii, sau moștenitorii acestora figurează cu casa de locuit în registrele agricole, sau registrele cadastrale, ori sunt înscrise în cartea funciară și sunt înregistrate în evidențele fiscale; dacă terenul este în proprietatea statului, sau a unităților administrativ-teritoriale și persoanele solicitante au calitatea de proprietari ai construcțiilor; nu fac obiectul cererilor de reconstituire, sau constituire a dreptului de proprietate de către alte persoane.

(w882)Dreptul de proprietate se poate dobândi, în condițiile legii, prin convenție, moștenire legală sau testamentară, accesiune, uzucapiune, ca efect al posesiei de bună-credință în cazul bunurilor mobile și al fructelor, prin ocupațiune, tradițiune, precum și prin hotărâre judecătorească, atunci cănd ea este translativă de proprietate prin ea însăși.

(w882)

Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133 precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.

(w882)

Ediția s-a difuzat în premieră pe 27 decembrie 2023.

MODERATOR

  • av. Mihaela OLARU

JURNALIST TV

  • Raluca AMZĂR

REALIZATOR

  • Ileana GAIŢĂ

PRODUCĂTOR

  • Mihaela GRECU

14:00 Telejurnal

* Ştiri* Sport* Meteo

Prezintă Andra Soceanu

Translator mimico gestual Laura Ioana

Producători: Anamaria Panait și Diana Anghel

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

14:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Gheorghița Nicolae: „Stând lângă doamna Mărioara Murărescu atâția ani am descoperit în mine calități pe care nu credeam că le am!”

Emisiunea Tezaur folcloric poate fi urmărită la TVR 1 duminica, de la ora 13:00 și la TVR Folclor.

Comedia romantică „Frumoasa mincinoasă”, din 9 mai, la TVR 1 | VIDEO

Dacă dragostea ar fi interzisă timp de 7 ani... şi nu ai putea să te căsătoreşti cu persoana iubită... Fanii serialelor coreene se pot bucura de ...

Marius Brăila: „Supereroii sunt printre noi!”

Marius Brăila: „Supereroii sunt printre noi!”

publicat: miercuri, 08 mai 2024

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 9 mai, de la ora 18.30, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi ...

 

#tvr1