loader
Foto

Relațiile româno-poloneze, o prietenie istorică

În această ediție a emisiunii „Ora Regelui”, vă prezentăm povestea captivantă a relațiilor dintre România și Polonia, prin viziunea faptelor istoriei, dar și a legăturii speciale dintre conducătorii celor două țări.

 

Ora Regelui

Un rege, unsprezece prinți și două prințese,  descendenți fie ai Familiei Regale Române, fie ai unor domnitori pământeni ori fanarioți, au fost pasionați de aviație și au contribuit la dezvoltarea ei. Poveștile lor au fost cuprinse în volumul „Aviatori români cu sânge albastru”, realizat de doi cercetători, pasionați la rândul lor de studierea aviației, Dan Antoniu și Horia Stoica.

(w882) Ora Regelu

Cinci dintre acești piloți au devenit ofițeri aviatori activi în Armata Română, doi au luptat în „Războiului de Reîntregire” și trei în „A Doua Coflagrație Mondială”. Renunțând la dispensa specială de care beneficiau, datorită statutului lor, ei au depus cereri pe proprie răspundere, solicitând permisiunea de a fi combatanți în unități de aviație de luptă. Au devenit astfel „Voluntari de Război combatanți”, titlu onorant pe care l-au avut foarte puțini luptători din armata noastră.

(w882) Ora Regelu

La 1 ianuarie 2025, Polonia a preluat Președinția Consiliului Uniunii Europene, aflându-se pentru a doua oară în acest rol, după aderarea sa, în 2004. Prima vizită în străinătate a Familiei Regale române, anul acesta, s-a desfășurat în câteva orașe poloneze: Varșovia, Wałbrzych și Sulejówek. Alteța Sa Regală Principesa Sofia a fost prezentă la mai multe evenimente organizate de instituții prestigioase ale statului polonez, dar și de către Institutul Cultural Român și Ambasada țării noastre. Ziua Solidarității româno-polone are puternice rădăcini istorice și tocmai datorită lor, relațiile dintre România și Polonia au o mare însemnătate și în prezent.

(w882) Ora Regelu

Legăturile diplomatice stabilite în 1919, în timpul domniei Regelui Ferdinand I și al președinției mareșalului Józef Klemens Piłsudski, au fost continuate pe parcursul vremii, în ultimii douăzeci de ani,  Familia Regală a României  aflându-se în Republica Polonă de nouă ori.

(w882) https://ww

În orașul Sulejówek, urmașii Mareșalului Józef Piłsudski au reușit constituirea unui muzeu dedicat președintelui polonez care a marcat istoria țării sale. Unele dintre cele mai valoroase piese din colecția acestuia au fost aduse și la București, la Muzeul Național de Istorie, chiar de către nepoții mareșalului.

În „Ora Regelui”, prezentăm povestea captivantă a relațiilor dintre România și Polonia, prin viziunea faptelor istoriei, dar și a legăturii speciale dintre conducătorii celor două țări.

(w882) https://w

Exemplele semenilor noștri care au contribuit la făurirea României demne, unite, puternice, indiferent de greutățile vremii, se regăsesc și în arhiva impresionantă a celei mai vechi agenții de presă din țară. Cronicari ai timpului prezent, jurnaliștii Agerpres consemnează, de peste 135 de ani, cele mai importante evenimente din întreaga lume.

ORA REGELUI

TVR 1 – sâmbătă, 19 aprilie 2025, ora 13.00

TVR Moldova – joi, 24 aprilie 2025, ora 16.00

***

Prezintă: Camelia Csiki

Editor de imagine: Nicolaie Cernat

Producător: Lidia Voicu

Realizatori: Diana Ilica, Adelina Dumitrescu, Bogdan Șerban-Iancu

Surse foto: romaniaregala.ro/jurnal; crifst.ro

 

7:00 Weekend matinal

*Ştiri*Sport

Prezintă Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Ştirile săptămânii, Infotrafic, Meteo, Sport

Telefon NICOLAE DĂRĂMUŞ, medic, scriitor pro natura, jurnalist independent

Scriitor, gazetar, activist de mediu, fotograf de natură și desenator, Nicolae Romulus Dărămuș este promotorul „eco-artelor” în România, literatura ecologică-fundamentată pe trezirea emoției, empatiei și compasiunii pentru tot ce e viu-alături de fotografie. În contextul minivacanţei de Paşte, când mulţi turişti au ajuns în zonele montane, Nicolae Dărămuş poate oferi câteva sfaturi în ceea ce priveşte apariţia urşilor în zonele turistice şi cum pot fi evitate tragediile în aceste cazuri.

ZOOM LAVINIA UDREA, Director științific al Insitutului de Cercetare şi Dezvoltare Pomicolă Mărăcineni

Au apărut măsurătorile privind nivelul de afectare a pomilor fructiferi în urma temperaturilor scăzute din ultimele săptămâni.

Discuţie LUMINIŢA VÎLCEA, specialist astrologie ​

DISCUŢIE Pr. Prof. Dr. CONSTANTIN PREDA şi Pr.conf.dr.ŞERBAN TARCIZIU

Anul acesta, creştinii ortodocşi şi catolici sărbătoresc Paştele în aceeaşi zi. Un fenomen rar, care,încă de la începutul anului, a declanşat discuţii despre începerea demersurilor pentru unificarea datelor acestei Sărbători. Poate această sărbătoare comună să apropie mai mult comunitățile creștine şi cum pot fi tinerii desprinşi de mirajul falşilor profeţi, ce mesaj transmit cele două Biserici acum, în apropierea Paștelui-acestea sunt marile întrebări ale vremurilor tulburi pe care le traversăm.

DISCUŢIE Dr. ANCA HÂNCU, medic primar nutriţionist

Pentru o mare parte dintre români,urmează o perioadă de excese culinare şi bahice, oricât s-ar strădui medicii să îndemne la moderaţie. Unii ascultă sfaturile, alţii au de pătimit. Există însă şi remedii pentru excese şi trucuri pentru a experimenta bucuriile culinare fără a avea prea mult de suferit.

ZOOM IOAN BORODI, organizator Heritage in Design

Heritage in Design este o expoziție de referință dedicată iubitorilor de arhitectură, designerilor, constructorilor și publicului general interesat de evoluția designului și de importanța patrimoniului cultural. În perioada 25-27 aprilie 2025, evenimentul va aduce în prim-plan educația, sustenabilitatea, noile tendințe în design și idei revoluționare în utilizarea materialelor ecologice.
Heritage in Desing explorează granița dintre tradiție și inovație, subliniind importanța respectării și integrării patrimoniului în conceptele moderne de design.

DISCUŢIE GREGOIRE VIGROUX , co-fondator aplicatie pentru combaterea risipei alimentare şi STEPHANE LAHAYE proprietar brutărie-patiserie

Perioadele Sărbătorilor sunt, din păcate, umbrite şi de "flagelul" risipei alimentare. Producătorii şi prestatorii de servicii produc mult, clienţii cumpără mult​ şi tot mult se şi aruncă. Cu toate acestea, tot mai multe companii s-au alăturat primei aplicaţii care încearcă diminuarea risipei alimentare, iar oamenii au devenit din ce în ce mai conştienţi că sustenabilitatea nu e doar un trend, ci o necesitate.

ZOOM VLAD DRĂGULESCU, regizor şi organizator al Caravanei Shakespeare

Caravana Shakespeare-peste tot aduce teatrul de la Craiova în 61 de localități din România, între 23 aprilie și 14 septembrie 2025.

Caravana Shakespeare, un demers cultural şi educaţional unic, este o călătorie în toată România, cu 3 auto-utilitare de teatru, o scenă mobilă și 9 artiști, care invită publicul să descopere creațiile lui William Shakespeare, într-o manieră modernă, accesibilă și inedită. Fiecare oprire a Caravanei va include: ateliere interactive, recitaluri de sonete shakespeariene și spectacole de teatru, în aer liber, cu acces gratuit.

DISCUŢIE ANDREI MIHALCEA, tenor​

Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” reia unul dintre cele mai îndrăgite musicaluri pop-rock ce a făcut parte din repertoriul său: „Romeo și Julieta”, creația compozitorului Gérard Presgurvic, inspirată de capodopera lui William Shakespeare.
După mai bine de 15 ani de la premiera sa pe scena operetei bucureștene, spectacolul revine în aceeași montare spectaculoasă, care îmbină emoția unei povești clasice cu energia și modernitatea muzicii pop-rock.

LIVE CARMEN RUSU Expoziţia Abracadabra​

In timpul vacanței dedicate sărbătorilor pascale, iubitorii de magie beneficiază de un program extins de vizitare a expoziției interactive de magie ABRACADABRA-Secretele Magiei. Astfel, între 22 și 27 aprilie 2025, copii, părinți, bunici, adolescenți și oricine dorește să se inițieze în misterele iluzionismului vor avea ocazia să pătrundă zilnic în universul fascinant al celei mai mari expoziții de magie din România, deschisă la ARCUB-Hanul Gabroveni.

​Producatori: Raluca Neagu, Horaţiu Rusu

Transmisiune directă

10:00 Vreau sa fiu sănătos!

Prezinta Izabela Marinescu

* Emisiunea isi propune teme din mai multe zone medicale sau zone tangente
sănătății, prezentate și dezbătute într-un stil cât mai agreabil și pe înțelesul
tuturor.

Desert sanatos pentru masa de Paște

Virusurile pe care copiii risca sa le contacteze din parcuri

Metode neinvazive de reducere a durerilor articulare

Bolile transmisibile la om, de la animalele de casa

Andropauza

Producător Beatrice Cioba

Sezon nou

 
Relațiile româno-poloneze, o prietenie istorică

În această ediție a emisiunii „Ora Regelui”, vă prezentăm povestea captivantă a relațiilor dintre România și Polonia, prin viziunea faptelor ...

Liberul acces la justiție, garantat tuturor

Liberul acces la justiție, garantat tuturor

publicat: joi, 17 aprilie 2025

Despre accesul liber la justiție, dreptul la un proces echitabil, dreptul la apărare, rolul activ al judecătorului, ajutorul public judiciar vom ...

În culisele „TOP INVERS - EROII COMEDIEI” - o emisiune săptămânală de satiră și umor, în premieră la TVR 1

Alături de cunoscuți actori de comedie, Toni Grecu revine pe micul ecran în prima zi de Paște, duminică, 20 aprilie, de la ora 20.30. În noul ...

 

#tvr1