loader
Foto

Reprezentarea în procesul penal

Ce înseamnă procesul penal şi ce presupune o faptă de natură penală? Cui mă adresez şi unde pot formula o plângere penală? Care este procedura şi cum se derulează ancheta? Cum putem ajunge să fim cercetaţi penal şi ce riscăm să ni se întâmple? Care sunt drepturile şi obligaţiile persoanelor implicate într-un proces penal? Detalii, în ediţia „Oamenii şi legea” redifuzată vineri, 15 martie.  

 

Oamenii și Legea

De la ora 13:00, pe TVR 1, invitatul Mihaelei OLARU a fost Marius VARTIC, procuror.

(w882)

(w882)

În timpul urmăririi penale se strâng probele necesare cu privire la existenţa infracţiunilor, la identificarea persoanelor care au săvârşit o infracţiune şi stabilirea răspunderii penale a acestora. Scopul final al urmăririi penale este acela de a se constata, pe baza probelor strânse, dacă este sau nu este cazul să se dispună trimiterea în judecată. Urmărirea penală poate avea mai multe finalităţi: soluţii de netrimitere în judecată prin clasarea sau renunţarea la urmărirea penală şi soluţii de trimitere în judecată.

(w882)

Procesul penal se declanşează din oficiu prin autosesizare, ca urmare a unui denunţ formulat de oricine ia cunoştinţă despre săvârşirea unei infracţiuni sau ca urmare a unei plângeri formulată de persoana vătămată în cazul acelor infracţiuni pentru care Codul Penal prevede în mod expres această modalitate de declanşare a procesului penal.

(w882)

Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133, precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.

(w882)

Redifuzare a ediției din 29.11.2023


MODERATOR

• av. Mihaela OLARU

 

JURNALIST TV

• Raluca AMZĂR

 

REALIZATOR

• Ileana GAIŢĂ

 

PRODUCĂTOR

• Mihaela GRECU

 

10:00 Exclusiv în România (R)

/

Prezentator Cristian Tabără

Producători: Cristina Magearu, Marin Găbudean

(Reluare)

11:00 Câştigă România! (R)

Prezintă Virgil Ianţu

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

(Reluare)
 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Despre instrumente muzicale și mamifere marine, sâmbătă, la

Sâmbătă, 4 mai, de la ora 18:59, la TVR 1, "Teleenciclopedia" vă invită să urmăriți o nouă ediție ce prezintă subiecte din artă, muzică, istorie ...

 Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Sâmbăta Mare vă invităm să cunoașteți ”Doctori fără de arginți”. Într-o ediție ”Un doctor pentru dumneavoastră”, de la ora 7:00, pe TVR 1.

 

#tvr1