loader
Foto

Reprezentarea în procesul penal

Ce înseamnă procesul penal şi ce presupune o faptă de natură penală? Cui mă adresez şi unde pot formula o plângere penală? Care este procedura şi cum se derulează ancheta? Cum putem ajunge să fim cercetaţi penal şi ce riscăm să ni se întâmple? Care sunt drepturile şi obligaţiile persoanelor implicate într-un proces penal? Detalii, în ediţia „Oamenii şi legea” redifuzată vineri, 15 martie.  

 

Oamenii și Legea

De la ora 13:00, pe TVR 1, invitatul Mihaelei OLARU a fost Marius VARTIC, procuror.

(w882)

(w882)

În timpul urmăririi penale se strâng probele necesare cu privire la existenţa infracţiunilor, la identificarea persoanelor care au săvârşit o infracţiune şi stabilirea răspunderii penale a acestora. Scopul final al urmăririi penale este acela de a se constata, pe baza probelor strânse, dacă este sau nu este cazul să se dispună trimiterea în judecată. Urmărirea penală poate avea mai multe finalităţi: soluţii de netrimitere în judecată prin clasarea sau renunţarea la urmărirea penală şi soluţii de trimitere în judecată.

(w882)

Procesul penal se declanşează din oficiu prin autosesizare, ca urmare a unui denunţ formulat de oricine ia cunoştinţă despre săvârşirea unei infracţiuni sau ca urmare a unei plângeri formulată de persoana vătămată în cazul acelor infracţiuni pentru care Codul Penal prevede în mod expres această modalitate de declanşare a procesului penal.

(w882)

Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133, precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.

(w882)

Redifuzare a ediției din 29.11.2023


MODERATOR

• av. Mihaela OLARU

 

JURNALIST TV

• Raluca AMZĂR

 

REALIZATOR

• Ileana GAIŢĂ

 

PRODUCĂTOR

• Mihaela GRECU

 

9:00 Oamenii şi legea

* Emisiune de educaţie juridică

Moderator av. Mihaela Olaru

Legea, care trebuie să protejeze drepturile cetățenilor și să asigure un echilibru social, se află adesea într-un conflict cu realitățile cotidiene, cu interesele și dorințele individuale. Din păcate, multe persoane nu înțeleg suficient de bine normele și procedurile juridice, ceea ce poate duce la neînțelegeri și conflicte. De multe ori, poate părea un sistem impersonal, iar oamenii nu conștientizează întotdeauna cum îi protejează sau cum îi afectează cunoașterea sau necunoașterea legii. Totuși, educația juridică și informarea continuă pot ajuta la crearea unui echilibru mai bun între oameni și lege. Din acest motiv, emisiunea juridică “Oamenii și Legea” vine în sprijinul lor și totodată creează o punte de comunicare cu specialiștii în drept!

* Probleme locative, rezolvari in instanta

Invitat av. Alin Ioan Axente , Baroul Bucuresti

Producător Mihaela Grecu Grădinaru

sezon nou

Transmisiune directă

10:00 Agrostrategia

Producator Vlad Macovei

Sezon nou

 
Despre franzela

Despre franzela "fitness", la "Agrostrategia"| VIDEO

publicat: duminică, 30 martie 2025

Piața românească de panificație traversează o perioadă de transformare, consumatorii manifestând un interes crescut pentru produse specializate, ...

Mai natural decât vânatul nu există | VIDEO

Mai natural decât vânatul nu există | VIDEO

publicat: sâmbătă, 29 martie 2025

Cererea tot mai mare pentru alimente curate, cu o proveniență transparentă și procesare minimă, reprezintă o oportunitate pentru vânătorii ...

Mănăstirea Nămăești, situată în pitoreasca Valea Mare Pravăț, județul Argeș, își are rădăcinile adânc înfipte în istorie, fiind atestată ...

 

#tvr1