loader
Foto

Republica cere ajutor. Documentarul „Republica lor, regele nostru” continuă la TVR

Sâmbăta, la „Ora Regelui”, urmărim documentarul „Republica lor, regele nostru”​, un film în care istoria ne oferă a doua șansă să o întelegem. Episodul „Republica cere ajutor”, în două părţi, se vede pe 13 şi 20 noiembrie, de la 14.30, la TVR 1.

 

Ora Regelui

Un om nu poate fi oaspete în propria casă, chiar dacă a lipsit mulți ani”, spunea Regele Mihai.

La 100 de ani de la nașterea Suveranului, Televiziunea Română prezintă, într-o serie de 6 episoade, filmul documentar Republica lor, regele nostru”, dedicat relației românilor și a țării cu regele lor, în cele trei decenii scurse de la Revoluție.

După Deceniul roșu”, episod în care am retrăit încercările regelui de a-și revedea țara, ne amintim, în episodul Republica cere ajutor”, repoziționarea intereselor clasei politice.

Începând cu schimbarea de regim din 1996, România își doreste să fie parte a structurilor euroatlantice.

Nu toate ușile cancelariilor îi erau deschise însă, după anii în care a deziluzionat lumea. De la entuziasmul pe care îl produsese la Revoluție, România a căzut, ulterior, la examenul „democrație și drepturile omului”. Însuși Regele Mihai a fost subiectul unor persecuții din partea unui stat cu pretenții de civilitate.

(w882)

În aceste condiții, statul român apelează la Majestatea Sa, cerându-i ajutorul. În mandatul președintelui Constantinescu, Regele Mihai a devenit ambasadorul integrării în NATO și în Uniunea Europeană, fără să se gândească la umilințele la care fusese supus cu numai câțiva ani înainte. Același efort îl va depune și la revenirea, în anul 2000, a președintelui Iliescu la Cotroceni. După o reconciliere definită de specialiști drept istorică, Regele Mihai și-a continuat periplul mondial în susținerea intereselor României.

Episodul  „Republica cere ajutor” (partea I) se vede la TVR 1 HD – sâmbătă, 13 noiembrie 2021, ora 14.30, TVR Internațional – sâmbătă, 13 noiembrie 2021, ora 16.00, TVR Moldova – joi, 18 noiembrie 2021, ora 16.00.

­­­­­Producător: Lidia Voicu

Realizator: Bogdan Șerban-Iancu

 

12:30 Vis sau realitate? (R)

Prezintă Sebastian Felix Topescu

Regizor Iulia Stoian

Producător tv Mihai Răzuş

(Reluare)

13:00 Cu ai mei!

* Interviuri realizate într-o atmosferă relaxată cu vedete ale folclorului românesc, despre viaţa lor de dincolo de scenă.

Producător Iuliana Tudor

 
Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

Serialul coreean „Floarea nopţii”, producţie 2024, se vede la TVR 1

Din 23 aprilie, urmărim aventurile frumoasei Jo Yeo-Hwa, o tânără văduvă care refuză să se conformeze tradiţiilor absurde ale vremii şi trăieşte ...

 

#tvr1