loader
Foto

Resfinţirea Sfântului Mormânt şi Biserica Italiană din Bucureşti

Duminică, 26 martie, de la ora 8:10, la TVR 1, TVR HD şi online pe TVR+, „Universul credinţei” v-a prezentat cum a decurs resfinţirea Sfântului Mormânt de la Ierusalim, dar şi un material despre Biserica Italiană din Bucureşti.

 

Universul credinţei

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

În prima parte a emisiunii, Elena Murariu v-a prezentat expoziţia „Înălţarea şarpelui de aramă” şi vorbeşte despre sărbătoarea Bunei Vestiri.

Părintele Teofil Anăstăsoaie ne-a informat despre resfinţirea Sfântului Mormânt. Patriarhia Ierusalimului a dat ca termen de finalizare a lucrărilor data de 22 martie 2017. Sărbătoarea Învierii Domnului este celebrată anul acesta în data de 16 aprilie, iar Lumina Sfântă este aşteptată să se pogoare în data de 15 aprilie, în Sâmbăta Mare.

(w882) Baldachinu

În forma actuală, baldachinul Sfântului Mormânt datează din anul 1810. Comunităţile religioase ale Bisericii Sfântului Mormânt au convenit să demareze lucrările de restaurare la baldachin în luna martie a anului 2016. Lucrările au fost efectuate de experţi ai Universităţii Tehnice din Atena.

Mii de oameni au participat la redeschiderea şi sfinţirea Baldachinului restaurat al Sfântului Mormânt. Slujba de sfinţire din 22 martie a fost oficiată de Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic, împreună cu Patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului și un sobor numeros de clerici din mai multe Biserici Ortodoxe.

(w882) Sfantul Mo

La Dialogurile dimineţii, vorbim despre caritate cu dr. Pavel Chirilă şi Viorel Pasca. 

La rubrica Între cer şi pământ, vă prezentăm Biserica Italiană din Bucureşti.

Biserica Italiană este un monument istoric și de arhitectură situat în Bulevardul Nicolae Bălcescu din București. A fost construită între anii 1915-1916 după planurile arhitecților Mario Stoppa și Giuseppe Tiraboschi. Stilul construcției este ca cel al bisericilor din Nordul Italiei (vechi lombard), cu unele elemente gotice și Art Déco.

(w882) Biserica I

Clădirea a fost ridicată pe un plan în cruce greacă, cu o cupolă centrală şi trei nave în formă de bazilică. Interiorul are picturi, vitralii şi mozaicuri. Exteriorul este din cărămidă. Are un turn cu trei clopote şi lângă ea se află o casă parohială cu o curte. Este una dintre cele mai cunoscute biserici romano-catolice din Bucureşti.

(w882) Biserica i

Jurnalişti emisiune: Răzvan Bucuroiu, Andrei-Victor Dochia, Rafael Udriște, Corneliu-Vlad Matache, Ciprian Dumea, Paula Tăbârcă, Ion-Lucian Ciucu, Cristina Ionescu, Anna de Hillerin

Producător: Cristina Andrei

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe tabletă sau mobil.

Descărcaţi aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

14:00 Telejurnal

* Ştiri* Sport* Meteo

Prezintă Andra Soceanu

Translator mimico gestual Laura Ioana

Producători: Anamaria Panait și Diana Anghel

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

14:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
„Dialog printre comploturi, cu misteriosul domn Virgil Măgureanu”. Joi, la „Dosar România” | VIDEO

Primul director al SRI face dezvăluiri într-un interviu acordat în exclusivitate jurnalistului TVR Răzvan Butaru pentru „Dosar România”. ...

Mircea Tudor – inventatorul care a cucerit lumea, un nou erou la „Români universali”

Pe 22 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu singurul om din lume premiat de două ori la prestigiosul Salon de Inventică de la Geneva. Un ...

Procedura în materia dreptului administrativ

Procedura în materia dreptului administrativ

publicat: miercuri, 17 aprilie 2024

Ce este procedura în materie de contencios administrativ şi care sunt normele procedurale aplicabile? Într-un litigiu, care pot fi părţile ...

 

#tvr1