loader
Foto

Despre martirii închisorilor comuniste, la Universul credinţei

Biserica Drăgănescu, Mănăstirea Arnota, Fortul 13 Jilava, Biserica Drăgănescu sunt numai câteva din locurile unde vom călători. În ediţia de duminică, 26 aprilie, a emisiunii "Universul credinţei".

 

Universul credinţei

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Pelerin de-o zi. Copiii Parohiei Sfântul Pantelimon

2015 este anul pe care Patriarhia Româna l-a închinat Sfântului Ioan Gură de Aur şi misiunii parohiei şi mănăstirii azi. În faţa provocărilor secularismului, misiunea parohiei în formarea tinerilor, deşi este din ce în ce mai greu de realizat, devine o prioritate. La Parohia Sfântul Pantelimon - Foişorul de Foc din Bucureşti, părintele Bodgan Teleanu a organizat, ca o încununare a proiectului catehetic "Ateneul faptelor bune", un pelerinaj cu tinerii din acestă parohie.

Obiectivele propuse de părintele Teleanu au avut legătură directă cu tema catehezei susţinute în cadrul Ateneului Sfântului Pantelimon: Fortul 13 Jilava, Biserica Drăgănescu, Mănăstirea Comana, Catedrala Episcopală din Giurgiu şi Mănăstirea "Sfântul Gheorghe" din oraşul de la malul Dunării.

Arta sacră. Mănăstirea Arnota

Suntem invitaţi să facem o călătorie în Eparhia Râmnicului pentru a descoperi o mănăstire ce a fost declarată monument istoric - Mănăstirea Arnota. Vechi lăcaş şi centru duhovnicesc, Arnota deţine şi o pictura deosebită, recent restaurată. A fost ctitorită de Matei Basarab şi e purtătoarea hramului Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil.

***

Printre subiectele pe care le puteţi urmări la "Universul credinţei", în ediţia de duminică, 26 aprilie, se numără: Rezistenţa prin credinţă. Sfinţii închisorilor (Gherla), Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii la Biserica Drăgănescu, povestea monahului matematician - preotul Ioan Bute de la Mănăstirea Ioan Cassian.

În cadrul rubricii „Actualitate” regăsim următoarele subiecte: Sfântul Gheorghe – ocrotitorul oraşului Giurgiu, expunerea Giulgiului din Torino, întâlnirea preşedinţilor Conferinţelor Episcopale din ţările sud-est europene.

„Cu şi fără Nae Ionescu” – Jurnalul Elenei - Margareta Ionescu – este materialul difuzat la rubrica „documentar”.

Va fi consemnat evenimentul organizat de Muzeul Ţăranului Român şi de Academia Română - „Restituire - Octavian Smigelschi”. Vom urmări materialul „Aşteptând a doua Înviere” la Biserica din Poiana Stampei (Suceava).

La „Dialogurile dimineţii” este invitat preotul Martin Rolnik. Iar la rubrica de carte ne este recomandat volumul "Sindromul cesăfac. Cum să-ți alegi calea în viață în funcție de darurile pe care ți le a dat Dumnezeu", de Ieromonah Savatie Bastovoi.

Emisiunea poate fi urmărită duminică, 26 aprilie, de la ora 07:30, pe TVR1 şi online pe TVR+.

23:00 Documentar

* Phoenix. Har/Jar

Phoenix. Har/Jar” reuneşte membrii formației din perioada de dinaintea plecării din 1977 şi punctează momentele importante din cronologia tumultuoasă a trupei, de la primele apariții din 1962 sub numele de „Sfinții”, până în prezent, povestind, în premieră, întâmplările prin care au trecut în țară, relația cu

Securitatea, momentele în care au hotărât să fugă din România şi cum au reuşit s-o facă, dar şi viața pe care au dus-o peste hotare înainte şi după Revoluția

din ’89.

Filmul documentar este realizat de Televiziunea Română prin Casa de Producție TVR

Regia Cornel Mihalache

Scenariul: Cornel Mihalache și Claudia Nedelcu Duca

Montaj film Roxana Elekes

Producator Claudia Nedelcu Duca

XX AUDIENTA GENERALA (AG)

1:00 Petrecere...cu cântec! (R)

Prezintă Iuliana Tudor

Română. Jurnalist Anamaria Voicu. Regia artistică Dan Manoliu

Producător Iuliana Tudor

(Reluare)
 
Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

Serialul coreean „Floarea nopţii”, producţie 2024, se vede la TVR 1

Din 23 aprilie, urmărim aventurile frumoasei Jo Yeo-Hwa, o tânără văduvă care refuză să se conformeze tradiţiilor absurde ale vremii şi trăieşte ...

 

#tvr1