loader

Despre martirii închisorilor comuniste, la Universul credinţei

Biserica Drăgănescu, Mănăstirea Arnota, Fortul 13 Jilava, Biserica Drăgănescu sunt numai câteva din locurile unde vom călători. În ediţia de duminică, 26 aprilie, a emisiunii "Universul credinţei".

 

Universul credinţei

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Pelerin de-o zi. Copiii Parohiei Sfântul Pantelimon

2015 este anul pe care Patriarhia Româna l-a închinat Sfântului Ioan Gură de Aur şi misiunii parohiei şi mănăstirii azi. În faţa provocărilor secularismului, misiunea parohiei în formarea tinerilor, deşi este din ce în ce mai greu de realizat, devine o prioritate. La Parohia Sfântul Pantelimon - Foişorul de Foc din Bucureşti, părintele Bodgan Teleanu a organizat, ca o încununare a proiectului catehetic "Ateneul faptelor bune", un pelerinaj cu tinerii din acestă parohie.

Obiectivele propuse de părintele Teleanu au avut legătură directă cu tema catehezei susţinute în cadrul Ateneului Sfântului Pantelimon: Fortul 13 Jilava, Biserica Drăgănescu, Mănăstirea Comana, Catedrala Episcopală din Giurgiu şi Mănăstirea "Sfântul Gheorghe" din oraşul de la malul Dunării.

Arta sacră. Mănăstirea Arnota

Suntem invitaţi să facem o călătorie în Eparhia Râmnicului pentru a descoperi o mănăstire ce a fost declarată monument istoric - Mănăstirea Arnota. Vechi lăcaş şi centru duhovnicesc, Arnota deţine şi o pictura deosebită, recent restaurată. A fost ctitorită de Matei Basarab şi e purtătoarea hramului Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil.

***

Printre subiectele pe care le puteţi urmări la "Universul credinţei", în ediţia de duminică, 26 aprilie, se numără: Rezistenţa prin credinţă. Sfinţii închisorilor (Gherla), Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii la Biserica Drăgănescu, povestea monahului matematician - preotul Ioan Bute de la Mănăstirea Ioan Cassian.

În cadrul rubricii „Actualitate” regăsim următoarele subiecte: Sfântul Gheorghe – ocrotitorul oraşului Giurgiu, expunerea Giulgiului din Torino, întâlnirea preşedinţilor Conferinţelor Episcopale din ţările sud-est europene.

„Cu şi fără Nae Ionescu” – Jurnalul Elenei - Margareta Ionescu – este materialul difuzat la rubrica „documentar”.

Va fi consemnat evenimentul organizat de Muzeul Ţăranului Român şi de Academia Română - „Restituire - Octavian Smigelschi”. Vom urmări materialul „Aşteptând a doua Înviere” la Biserica din Poiana Stampei (Suceava).

La „Dialogurile dimineţii” este invitat preotul Martin Rolnik. Iar la rubrica de carte ne este recomandat volumul "Sindromul cesăfac. Cum să-ți alegi calea în viață în funcție de darurile pe care ți le a dat Dumnezeu", de Ieromonah Savatie Bastovoi.

Emisiunea poate fi urmărită duminică, 26 aprilie, de la ora 07:30, pe TVR1 şi online pe TVR+.

Foto: arhiva emisiunii TVR

15:00 Convieţuiri

(I)Prezentator Adriana Irimescu

Conviețuiri-o călătorie prin România multietnică, unde tradițiile, obiceiurile, oamenii și poveștile lor se împletesc într-un mozaic vibrant de diversitate.
Ne aflăm în Săptămâna Patimilor-o perioadă de pregătire sufletească pentru Învierea Domnului. Ortodocși și catolici, alături de multe dintre comunitățile etnice din țară, trăiesc aceste zile ca pe un drum al iertării, al înnoirii spirituale și al speranței.
Rămânem aproape de tradițiile pascale și descoperim un obicei bulgăresc vechi de secole-„Lazărița”-celebrat în sudul și vestul României. O sărbătoare plină de simboluri, care vestește venirea primăverii și întărește solidaritatea între oameni.
Mergem apoi către comunitatea evreiască, care marchează Pesahul-Paștele evreiesc. Ce înseamnă această sărbătoare pentru poporul evreu și cum este ea trăită în România, aflăm dintr-un interviu special cu rabinul comunității din București.
La final, celebrăm diversitatea prin educație! Aflăm rezultatele Olimpiadei de Limbă Neogreacă și ale Olimpiadei de Religie cult musulman-limba turcă, în urma desfășurării etapelor naționale.
​Producatori: Teodora Drăgoi şi Boris Velimirovici

Transmisiune directă + înregistrare

15:55 Convieţuiri

(II) Prezentator Adriana Irimescu

Producatori: Teodora Drăgoi şi Boris Velimirovici

Transmisiune directă + înregistrare

 
„Prea multe mi-ați adus! Doamne, mulțam!”. De Paști, echipa „Izolați în România” face bine

Mulțumită telespectatorilor și voluntarilor, bucuria e împărțită în munții din Caraș, Hunedoara și Alba, în cătunele în care Dite Dinesz şi ...

Sanda Ladoşi: „Ca jurat, nu trebuie să le vând iluzii copiilor!”

„Chiar dacă sunt mici, nu trebuie să-i tratăm ca pe niște jucării. Ei sunt mici, dar mintea lor este mare, ei înțeleg foarte bine, foarte multe ...

Contractul individual de muncă - drepturi și obligații

Contractul individual de muncă - drepturi și obligații

publicat: miercuri, 16 aprilie 2025

Ce este contractul individual de muncă? De la ce vârstă se poate încheia şi pe ce perioadă de timp? În ce condiţii pot înceta raporturile de ...

 

#tvr1