loader

Salariul minim pe economie, la "Banii tăi"

Vineri, 14 decembrie, urmăriți o nouă ediție a emisiunii „Banii Tăi”, de la ora 17:05, pe TVR1 și online pe TVR+. Subiectele ediției: salariul minim pe economie, salariile de la stat versus privat, importul forței de muncă, comerţul exterior și deficitul balanței comerciale.

 

Monica Ghiurco
Banii tăi

De luna viitoare, salariul minim pe economie crește de la 1.900 de lei brut, la 2.080 de lei , respectiv 2.350 de lei pentru cei cu studii superioare, valoare brută garantată în plată. Ceea ce le va aduce angajaților un plus de aproximativ 100 de lei pe lună, iar celor cu facultate cu 250 de lei mai mult lunar.

Despre această majorare a salariului minim, unele voci spun că e o forţare a pieţei muncii, cu efecte negative și asupra firmelor, dar și asupra forței de muncă, pentru că în zonele mai puţin dezvoltate s-ar putea să genereze un cost al muncii mult prea mare și afacerile vor migra spre zonele avansate economic. În schimb, mai mulţi bani pentru angajaţi înseamnă mai mulţi la bugetul statului, prin colectarea taxelor aferente. Detaliem subiectul vineri, la „Banii Tăi”, cu analistul financiar Adrian Bența.

(w882)

Pe piața unică europeană, prețurile au tendința de egalizare, dar sistemele sociale din cele 28 de state membre sunt diferite, ceea ce determină exodul forței de muncă spre țările cu nivel de trai mai ridicat. Așa cum s-a întâmplat cu peste 3, 5 milioane de români care muncesc în vest. În aceste condiții, nu este de mirare că 80% dintre patronii firmelor din România se plâng că nu mai găsesc forța de muncă de care au nevoie.

Deși există și opinii ale antreprenorilor că în anumite situații ești obligat de piață să nu ții cont de productivitate, pentru că dacă nu ai oameni, nu mai poţi să faci producţie, cei mai mulți analiști critică majorările salariale lipsite de fundament economic. Pentru că logica economică spune că o creștere de salariu trebuie să țină cont de productivitatea muncii, mai exact să răsplătească în mod firesc o creștere de productivitate, din venitul suplimentar realizat. Urmăriți vineri, la „Banii Tăi”, o analiză la obiect, extrem de interesantă, de la analistul financiar Iancu Guda.

(w882)

Este evident că nu reușim să ne păstrăm în țară forța de muncă de care avem nevoie. Obligat de deficitul tot mai mare de forță de muncă de pe piața internă, statul român a trecut la simplificarea formalităților pentru angajarea străinilor. Aflați mai multe detalii vineri, la „Banii Tăi”, de la Radu Derscariu, Director, Deloitte România.

(w882)

Anul trecut, deficitul balanţei comerciale a României, adică diferența dintre exporturi și importuri s-a agravat. Cu  circa 30% față de anul precedent. Ceea ce înseamnă că indiferent cât reușim să vindem la extern, cumpărăm și mai mult din afară, cu precădere din  statele europene. Vineri, la „Banii Tăi”, discutăm cu Florin Pogonaru, Președinte, Asociația Oamenilor de Afaceri din România, Tudorel Andrei, Președinte, Institutul Național de Statistică, Nicolae Istudor, Rector, Academia de Studii Economice și Adrian-Marius Dobre, Co-Președinte, Centrul de Excelență în Comerț Exterior.

(w882)

În fiecare vineri urmăriți emisiunea „Banii Tăi”, de la ora 17:05, pe TVR1 și online pe TVR+.  În reluare, în fiecare marți, de la ora 6:30, pe TVR1 și online pe TVR+.

(w882)

Contact: baniitai@tvr.ro; www.facebook.com/baniitaitvr

15:00 Akzente

Pregătiri de Crăciun la Mediaş.

Mesajul de Crăciun al Episcopului vicar al Bisericii Evanghelice CA din România.

Concert de Crăciun la Charlottenburg.

Mesajul de Crăciun al episcopului de Timişoara.

Producător Christel Ungar

înregistrare

16:00 Copiii spun

cu Virgil Ianţu * Ediţie specială

Sezon nou

 
Anul Nou începe cu stil! Concertul de Anul Nou 2025 al Filarmonicii din Viena, în direct la TVR 1

Ca de obicei, în prima zi a noului an, Concertul de Anul Nou de la Viena este transmis în direct de principalul post al Televizounii Române. Ne ...

Consumatori nemulţumiţi, comercianţi vinovaţi

Consumatori nemulţumiţi, comercianţi vinovaţi

publicat: luni, 23 decembrie 2024

Ți se refuză repararea produsului în perioada de garanție? Ai comandat on-line și magazinul refuză returul acestuia în perioada legală? ...

Divorţul şi cererile accesorii

Divorţul şi cererile accesorii

publicat: luni, 23 decembrie 2024

Cine poate cere divorțul în instanță și care ar fi motivele legale invocate? Cât durează procedura și ce sunt cererile accesorii? Când se poate ...

 

#tvr1