loader
Foto

"Teleenciclopedia", de la istoria unui tablou la viața cărăbușilor

Sâmbătă, 23 noiembrie, de la ora 19:00, pe TVR 1, TVR 1 HD şi TVR+, v-am aşteptat cu o nouă oră magică la "Teleenciclopedia".

 

Teleenciclopedia

* GEORGES SEURAT, "UN SCĂLDAT LA ASNIÈRES"

Georges Seurat a lucrat la acest tablou mai mult de un an, dar, în 1884, juriul Salonului de Arte Frumoase i l-a refuzat categoric.

Nu era o pictură clasică sau impresionistă și nici simbolistă. Revoltați, cei respinși au înființat Grupul artiștilor independenți, autorizat să expună într-o baracă, aproape de fostul Palat Tuileries. Tabloul lui Seurat fiind prea mare, a fost „exilat” într-un mic bar. Din fericire, criticul Félix Fénéon i-a remarcat originalitatea și „conexiunea între armoniile tuturor simțurilor”.

ALBERT EINSTEIN

Albert Einstein, considerat pe drept cuvânt Părintele Teoriei Relativităţii și Omul secolului XX, a stârnit de-a lungul vieții sale tot felul de reacții: de la entuziasm necondiționat până la brutală denigrare. A dus o viață tumultoasă, atât pe plan profesional, cât și personal, până în 1955, când s-a stins din viață la 74 de ani. A fost căsătorit de două ori – ultima dată cu verișoara sa, Elsa Lowenthal, care i-a iertat toate escapadele amoroase. Prima soție, sârboaica Mileva Marić, i-a dăruit doi băieți (Hans și Eduard) și o fată (Lieserl), care a trăit doar un an. În jurul personalității marcante a lui Albert Einstein s-a creat o aură de mister ce dăinuie şi astăzi.

(w882) einstein

CONSTRUCTORII DE CASTELE

În 1498, după numai șapte ani de la oficierea căsătoriei cu Anne de Bretagne, Carol al VIII-lea murea lovindu-se la cap de grinda unei uși. Pentru a respecta acordurile încheiate anterior, tânăra văduvă, pe atunci de doar 21 de ani, avea să devină, a doua oară, regină a Franței. Soțul său, Ludovic al XII-lea, născut la Blois, era vărul regelui decedat, Carol al VIII-lea, și urmașul său la tron.

* INSECTELE

Dintre toate coleopterele, cărăbușul de bălegar (Scarabaeus sacer) e „vedetă” de necontestat. Construiește bile pe care le mănâncă sau le folosește ca adăpost pentru reproducere. Coleoptera este cel mai înfloritor şi mai divers ordin – numărând peste 300.000 de specii de gândaci. Desigur, cele mai vrednice și mai bine organizate sunt furnicile și albinele.

(w882) Scarabeu g

***

Puteţi urmări emisiunea în reluare, pe 24 noiembrie, la TVR1 şi TVR1 HD, la ora 1:30.

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

Producător Oana Haşegan

4:55 Agrostrategia (R)

Producator Vlad Macovei

(Reluare)

5:45 Floarea nopţii (R)

(KNIGHT FLOWER/NIGHT BLOOMING FLOWER-Coreea de Sud, 2024) Episodul 3

Cu: Lee Hanee, Lee Jong-won, Kim Sang-joong, Lee Ki-woo

*Dramă romantică, serial de aventuri. Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun

(Reluare)
 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1