Sâmbătă, 23 noiembrie, de la ora 19:00, pe TVR 1, TVR 1 HD şi TVR+, v-am aşteptat cu o nouă oră magică la "Teleenciclopedia".
* GEORGES SEURAT, "UN SCĂLDAT LA ASNIÈRES"
Georges Seurat a lucrat la acest tablou mai mult de un an, dar, în 1884, juriul Salonului de Arte Frumoase i l-a refuzat categoric.
Nu era o pictură clasică sau impresionistă și nici simbolistă. Revoltați, cei respinși au înființat Grupul artiștilor independenți, autorizat să expună într-o baracă, aproape de fostul Palat Tuileries. Tabloul lui Seurat fiind prea mare, a fost „exilat” într-un mic bar. Din fericire, criticul Félix Fénéon i-a remarcat originalitatea și „conexiunea între armoniile tuturor simțurilor”.
* ALBERT EINSTEIN
Albert Einstein, considerat pe drept cuvânt Părintele Teoriei Relativităţii și Omul secolului XX, a stârnit de-a lungul vieții sale tot felul de reacții: de la entuziasm necondiționat până la brutală denigrare. A dus o viață tumultoasă, atât pe plan profesional, cât și personal, până în 1955, când s-a stins din viață la 74 de ani. A fost căsătorit de două ori – ultima dată cu verișoara sa, Elsa Lowenthal, care i-a iertat toate escapadele amoroase. Prima soție, sârboaica Mileva Marić, i-a dăruit doi băieți (Hans și Eduard) și o fată (Lieserl), care a trăit doar un an. În jurul personalității marcante a lui Albert Einstein s-a creat o aură de mister ce dăinuie şi astăzi.
* CONSTRUCTORII DE CASTELE
În 1498, după numai șapte ani de la oficierea căsătoriei cu Anne de Bretagne, Carol al VIII-lea murea lovindu-se la cap de grinda unei uși. Pentru a respecta acordurile încheiate anterior, tânăra văduvă, pe atunci de doar 21 de ani, avea să devină, a doua oară, regină a Franței. Soțul său, Ludovic al XII-lea, născut la Blois, era vărul regelui decedat, Carol al VIII-lea, și urmașul său la tron.
* INSECTELE
Dintre toate coleopterele, cărăbușul de bălegar (Scarabaeus sacer) e „vedetă” de necontestat. Construiește bile pe care le mănâncă sau le folosește ca adăpost pentru reproducere. Coleoptera este cel mai înfloritor şi mai divers ordin – numărând peste 300.000 de specii de gândaci. Desigur, cele mai vrednice și mai bine organizate sunt furnicile și albinele.
***
Puteţi urmări emisiunea în reluare, pe 24 noiembrie, la TVR1 şi TVR1 HD, la ora 1:30.
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca
Producător Oana Haşegan