SĂNĂTATE: Cum gestionăm tulburările digestive generate de stres
marţi, 28 aprilie 2020
Stresul pe o perioadă mai îndelungată poate duce la apariția multor boli și disfuncții ale diferitelor organe. Cum le gestionăm ne spune dr. Laura Carina Tribus, medic primar Medicină Internă și Gastroenterologie - S.U.U.B.
Doctor Laura Tribus medic gastroenterolog

1.Doamna doctor, există tulburări digestive care au drept cauză stresul?

dr. Laura Tribus: Încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea, Osler a remarcat prezența unor simptome digestive la femeile tinere cu tulburări psihiatrice, pe care le-a denumit colită mucoasă (datorită aspectului particular al materiilor fecale, cu mucus), denumire ce s-a schimbat în timp și a fost înlocuită cu: colon spastic, colon nervos sau colon iritabil. De atunci, timp de aproape un secol, preocupările oamenilor de știință referitoare la identificarea simptomelor digestive aflate în strânsă legătură cu stressul au perpetuat, așa încât, spre sfârșitul anilor 1980, un grup de experți internaționali s-au reunit la Roma în încercarea de a stabili un consens (Clasificarea Roma) necesar diagnosticării și tratării cât mai corecte al tulburărilor gastrointestinale funcționale, extrem de frecvent întâlnite în practica medicilor de familie și gastroenterologi, a căror apariție este guvernată, printre altele, de stressul zilnic. De atunci, o dată la zece ani, au fost aduse îmbunătățiri acestui consens, prin prisma celor mai noi cercetări realizate în domeniu. Este vorba despre o serie de afecțiuni esofagiene, gastroduodenale, ale veziculei biliare, intestinale, cele din urmă fiind și cele cu prevalența cea mai mare (sindromul de intestin iritabil).

2.Cum se realizează această legătura între psihic și tubul digestiv?

dr. Laura Tribus: Mecanismele care duc la apariția tulburărilor funcționale intestinale sunt extrem de complexe, fiind vorba despre existența unor anomalii ale interacțiunii așa numitei axe creier- intestin, ce duce la modificări ale mișcării și sensibilității gastrointestinale, ce coexistă cu o creștere a permeabilității intestinale pentru unii constutuenți alimentari, dar și cu alterarea florei microbiene intestinale.

3.Cum știm că durerea sau disconfortul respectiv sunt cauzate de stres?

dr. Laura Tribus: Dacă până nu demult, diagnosticul patologiilor funcționale digestive, respectiv, sindromul de intestin iritabil, era dificil și impunea explorări paraclinice complexe (numeroase analize de laborator, endoscopii, colonoscopii, tomografii computerizate etc) spre a evita potențiale confuzii cu unele patologii severe cu simptomatologie asemănătoare (cancer de colon, boli inflamatorii intestinale), în prezent, formularea diagnosticului a fost mult simplificată. În sprijinul celor menționate, doresc să precizez că o anamneză extrem de atentă, adică o discuție cât mai detaliată cu pacientul, care să insiste pe identificarea simptomului principal, dar și ale celor de însoțire, cât și a factorilor agravanți (sterssul exagerat, anxietatea, depresia, fobiile, tulburările de somn) ajută, de cele mai multe ori, în fromularea cât mai rapidă a diagnosticului corect. Astfel, pledează pentru sindromul de intestin iritabil, apariția durerii sau a disconfortului abdominal cu o durată de cel puțin 3 luni, care apare cel puțin o dată pe săptămână, este surdă, uneori ameliorată de defecație, uneori nu și este asociată cu o modificare a aspectului și frecvenței scaunelor. Nu de puține ori, pacienții relatează balonare extrem de neplăcută, arsuri pe piept, disfuncții sexuale și ceea ce se numește în termeni medicali fibromialgie, adică apariția durerilor în tot corpul, în absența unor afecțiuni reumatismale inflamatorii. Toate acestea, sunt declanșate sau agravate de perioadele de stress important și continuu și sunt comune și pacienților anxioși sau deprimați.

4. Ce tratamente sau terapii recomandați?

dr. Laura Tribus: Tratamentul pacienților cu tulburări funcționale intestinale reprezintă o adevărată "piatră de hotar" și este, nu de puține ori, dificil, în contextul persistenței factorilor agravanți menționați. Managementul acestor pacienți constă, în primul rând, în asigurarea unui suport psihologic adecvat, a unor măsuri dietetice specifice, tratamentul farmacologic fiind, de cele mai multe ori, adjuvant - adresat simptomatologiei. În ceea ce privește terapia psihologică, este foarte important să se dezvolte o relație de încredere medic-pacient, în care medicul să explice pacientului natura benignă a afecțiunii și să îl ajute să înțeleagă că, deși simptomatologia poate avea caracter recurent timp de mai mulți ani, nu va modifica durata de supraviețuire. Pot fi utile, uneori, intervențiile psihologice, terapiile cognitive sau comportamentale, psihoterapia sau hipnoterapia, acupunctura sau tratamentul homeopat. Medicația psihiatrică poate ameliora simptomatologia pe termen scurt, fără a fi indicată în administrarea de lungă durată. Un punct important în terapia tulburărilor funcționale rămâne educația medicală a pacientului; acesta trebuie să înțeleagă faptul că stressul este factorul principal ce stă la baza apariției/persistenței simptomatologiei, să învețe o serie de tehnici simple de evitare a stressului și, nu în ultimul rând, să îsi cunoască și să evite, pe cât posibil, potențialii factori declanșatori alimentari ai simptomatologiei. În timp, vizitele inițial frecvente la medic, ce duc deseori la creșterea costurilor în serviciile de sănătate, se vor rări pe măsură ce pacienții vor accepta că au o afecțiune tratabilă, guvernată, în principal, de stres.

5.Există riscul ca aceste disconforturi să se agraveze? Când ar trebui să ne îngrijorăm?

dr. Laura Tribus: Cu siguranță că persistența stressului zilnic, existența unor sindroame anxios depresive anterioare netratate, vor duce la agravarea patologiei funcționale a tubului digestiv. Doresc, însă, să precizez, că aceste tulburări funcționale, deși influențează mult calitatea vieții, nu pun în pericol, propriu-zis, viața. Va trebui, însă, să ne îngrijorăm, atunci când simptomelor anterior menționate, li se asociază așa-zisele "semnale de alarmă", precum: lipsa poftei de mâncare, scăderea involuntară în greutate, apariția materiilor fecale amestecate cu sânge roșu sau negru sau a scaunelor semilegate în timpul nopții; totodată, existența unor boli digestive familiale severe impun evaluări suplimentare. De aceea, este important ca pacienții să fie instruiți spre a le recunoaște și să se adreseze medicului de familie sau specialist atunci când ele apar.

Beatrice Cioba-producător emisiunea „Vreau să fiu sănătos"

 • 11:30
  #Creativ
  Realizator Claudia Spătărescu Producător Anamaria Pleşcan
 • 12:00
  Replay
  Moderator Marian Olaianos Producător Daniela Enăchescu
 • 13:00
  Ediţie specială
  *Bilant cazuri coronavirus
 • 13:15
  Exclusiv în România
  / Producători: Cristina Madgearu şi Marin Găbudean
 • 14:00
  Telejurnal
  * Sport*Meteo Prezintă: Loredana Iordache, Alina Stancu Producător Violeta Iorgulescu
 • 14:30
  Ora regelui
  *Prezintă: Bogdan Șerban-Iancu Yacht Club Regal Român a oferit titlul de Comodor Custodelui Coroanei, precum predecesorilor Majestății Sale, Regele Ferdinand, Regele Carol al II-lea și Regele Mihai. Majestatea Sa Margareta a conferit decorații regale unor personalități ale vieții publice. Cîteva instituții și organizații au primit Înaltul Patronaj al Majestății Sale și al Alteței Sale Regale Principele Radu. Copiii de la centrele Generații și voluntarii vîrstnici se confruntă cu o nouă provocare: lecțiile on-line. UCIN și UNITER, două dintre cele mai importante competiții culturale și-au ales cîștigătorii. La Sinaia, va fi amplasat, anul viitor, un monument cu bustul Regelui Mihai, la 100 de ani de la nașterea Sa. Un proiect însemnat pentru Domeniul Regal este și cel de refacere a aleilor din jurul Castelui Peleș. Concertul pe care Ateneul Român îl găzduiește anual, în 25 octombrie a fost, încă de la prima ediție, darul Principesei Margareta pentru tatăl său, dar s-a dovedit, și un dar pentru România, fondurile strînse din vînzarea biletelor îndreptîndu-se spre Programul ”Tinere Talente”. Producător Lidia Voicu Realizatori: Diana Ilica, Adelina Dumitrescu
 • 15:30
  Cooltura
  Prezintă Mirela Nagâţ Producător Anca Lăzărescu
 • 16:00
  Lumea azi
  *Prezintă Ioana Dumitrescu Realizator Ioana Dumitrescu Producători: Anca Lăzărescu, Octavian Manciu Transmisiune directă
 • 16:30
  Banii tăi
  Prezentator şi realizator Monica Ghiurco Producător Otilia Găinar Transmisiune directă
 • 17:00
  Vedeta populară
  (I)Prezintă Iuliana Tudor Jurnalişti: Steluţa Matios, Ana Maria Voicu, Mădălina Mija Producător Iuliana Tudor
 • 17:55
  Vedeta populară
  (II) Prezintă Iuliana Tudor Jurnalişti: Steluţa Matios, Ana Maria Voicu, Mădălina Mija Producător Iuliana Tudor
 • 18:50
  Teleenciclopedia
  * Diego Velazquez-Las Meninas (ep.2/2) Sub tablourile din fundalul capodoperei Las Meninas, se evidențiază, prin luminozitate, unul cu figurile lui Filip al IV-lea şi a soției sale, Maria Ana de Austria. Însă, ele nu sunt reprezentate pe o pânză, ci se reflectă într-o oglindă. Iată indiciul care ne dezvăluie subiectul picturii lui Velázquez. „Oglinda avea scopul de a atrage în interiorul tabloului ceea ce era străin acestuia.”-remarca filosoful francez Michel Foucault. * Conferința de la Ialta (ep.2/5) În 5 februarie 1945, la Palatul Livadia din Ialta (Crimeea) avea loc a doua rundă de negocieri, în formula Roosevelt-Churchill-Stalin. Primul subiect din agendă: soarta și administrarea Germaniei, precum și despăgubirile pe care trebuia să le plătească învingătorilor. * Sonde spaţiale : planetele interioare (ep.2/2) (Premieră) Anterior începuturilor epocii moderne a studiului spațiului, se credea că, având dimensiuni similare cu ale Pământului, „vecina” Venus este primitoare. În realitate, numeroși vulcani aruncă în atmosfera densă gaze toxice, efectul de seră generează temperaturi ce ar lichefia plumbul, iar corpul uman ar fi zdrobit de presiune, instantaneu. Dintre cele 13 sonde sovietice din seria Venera, opt au aterizat, patru transmițând imagini. A urmat saga fantasticelor misiuni Vega, tot sovietice, care urmăreau amplasarea unor baloane în straturile superioare ale atmosferei venusiene, unde temperaturile sunt apropiate celor terestre. Ulterior, câteva sonde au izbutit să cartografieze aproape întreaga suprafață a planetei: „americanca” Magellan, cea a Agenției Spațiale Europene, Venus Express, și mai recent, Akatsuki Venus Climate Orbiter, construită de japonezi. * Insula Rottnest (ep. 7/10) (Premieră) În general pașnice, quokka reușesc să coabiteze fără probleme cu speciile „vecine”, cum ar fi... şopârlele Egernia kingii. Șerpii tigru de pe Insula Carnac și-au adaptat „meniul” „specificului local”: puii din numeroasa colonie de pescăruși argintii. De fapt, la venirea primăverii, toate zburătoarele, „băștinașe” sau „venetice” în insulele Australiei Occidentale, cunosc o veritabilă explozie demografică, iar cuplul de vulturi pescar formează o „familie-model”... Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca. Producător Oana Haşegan
 • 19:45
  Sport
 • 19:51
  Meteo
 • 19:56
  Zi de zi
  cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 20:00
  Telejurnal
  * Sport Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru
 • 21:10
  Masca de argint
  Film * Masca de argint ( România, 1985) Regia Gheorghe Vitanidis Cu: Florin Piersic, Marga Barbu, Alexandru Repan, Jean Constantin , Ion Besoiu * Aventuri. În timpul unui banchet fastuos, oferit de un bancher prea darnic, are loc un conflict în care sunt împuşcaţi doi oameni. Asasinul este înveşmântat exact ca justiţiarul Mărgelatu şi spune că acţionează în numele Frăţiei. Rosetti şi ceilalţi membri ai societăţii Frăţia consideră că Mărgelatu şi-a pierdut minţile şi-şi trimit cel mai bun om în căutarea lui. Redactor Gabriela Onea
 • 23:00
  Dosar România
  / Producător Răzvan Butaru
 • 00:00
  Profesioniştii... cu Eugenia Vodă
  ...cu Eugenia Vodă *Best of Invitat Emilia Popescu Emisiune de Eugenia Vodă
 • 01:00
  Lumea azi
  Prezintă Ioana Dumitrescu Realizator Ioana Dumitrescu Producători: Anca Lăzărescu, Octavian Manciu
 • 01:30
  Cooltura
  Prezintă Mirela Nagâţ Producător Anca Lăzărescu
 • 02:00
  Masca de argint
  ( România, 1985) Regia Gheorghe Vitanidis Cu: Florin Piersic, Marga Barbu, Alexandru Repan, Jean Constantin , Ion Besoiu Aventuri. Redactor Gabriela Onea
 • 03:45
  Viaţa satului
  Partea I Producător Viorel Popescu
 • 03:50
  Meteo
 • 03:55
  Telejurnal
  Sport Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru ATENŢIE! Se schimbă ora! Ora 04,00 devine ora 03,00
 • 05:00
  Viaţa satului
  Partea a II-a Producător Viorel Popescu
 • 05:55
  Imnul României