loader
Foto

SĂNĂTATE: Cum îngrijim animalele de companie în izolare?

În această perioadă ne stau alături animalele de companie de a căror sănătate trebuie să avem grijă. Cum ar trebui să ne comportăm în contextul stării de urgență, ne spune dr. Ada Ionescu-medic veterinar.

 

Vreau să fiu sănătos!

1.Doamna doctor, au fost vehiculate mai multe teorii privind transmiterea coronavirusului de la animalele de companie, la oameni. Este sau nu adevărat acest lucru?

dr. Ada Ionescu: Animalele de companie nu sunt afectate de COVID-19, ceea ce înseamnă că ele nu pot lua virusul de la om și nici invers. Blana animalelor nu reprezintă o suprafață de remanență pentru virus, astfel că transmiterea pe această cale nu constituie un pericol pentru oameni.

2.Cum putem evita prezentarea la camera de gardă a clincilor veterinare, în aceste zile?

dr. Ada Ionescu: În această perioadă, ne petrecem mult mai mult timp cu animalele în casă, decât o făceam înainte de începerea stării de urgență. Evitați să le oferiți “recompense” de la masa dumneavoastră! În această categorie intră: orice tip de carne, zgârciuri, oase, preparate pe bază de salam, mezeluri, struguri, stafide, cartofi, pâine, ciocolată, produse din zahăr etc. Evitați să le administrați medicamente de uz uman patrupezilor pentru a scuti o vizită la cabinetul veterinar. Fără a consulta părerea unui specialist veterinar nu luați această decizie, deoarece majoritatea medicamentelor umane sunt toxice pentru animale, mai ales antiinflamatoare.

3.Ce probleme pot să apară cu animalele de companie în această perioadă?

dr. Ada Ionescu: Să fim atenți la câinele nostru pe perioada plimbării, mai ales dacă are tendința să mănânce sau să lingă de pe jos, având în vedere dezinfecțiile stradale care se efectuează la ora actuală! Semnele pe care trebuie să le urmărim dacă se întâmplă acest lucru sunt: hipersalivație, vomă, apatie, tremurături musculare sau diaree. Dacă vedem unul sau mai multe dintre aceste semne, trebuie să vă prezentați la un cabinet veterinar cât mai urgent posibil, pentru a nu se instala starea de intoxicație.

4.În ce privește animalele se poate vorbi de norme de igienă sporite?

dr. Ada Ionescu: După plimbare, spălați bine lăbuțele animalului cu șampon cu clorhexidină și clătiți-le foarte bine. Servețelele speciale pentru igienizat de uz veterinar, tot pe bază de clorhexidină, pot fi o alternativă. Nu folosiți soluții de dezinfectare pe bază de clor sau Ecocid pe animal! Soluția de clor, dacă intră în contact cu ochii patrupedului, poate produce arsuri corneene.

5.Ce atitudine recomandați să aibă posesorii de animaluțe chiar și după ridicarea stării de urgență?

dr. Ada Ionescu: Posesorii de animale trebuie să nu neglijeze o atitudine de prevenție, să le facă deparazitarea internă și externă la timp, să nu omită vaccinarea anuală și nevoile cosmetice, în funcție de rasă.

Beatrice Cioba-producător emisiunea „Vreau să fiu sănătos"

11:00 Câştigă România! (R)

Prezintă Virgil Ianţu

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

(Reluare)

12:00 Teleshopping

 
Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...

Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

 

#tvr1