loader
Foto

SĂNĂTATE: Cum îngrijim animalele de companie în izolare?

În această perioadă ne stau alături animalele de companie de a căror sănătate trebuie să avem grijă. Cum ar trebui să ne comportăm în contextul stării de urgență, ne spune dr. Ada Ionescu-medic veterinar.

 

Vreau să fiu sănătos!

1.Doamna doctor, au fost vehiculate mai multe teorii privind transmiterea coronavirusului de la animalele de companie, la oameni. Este sau nu adevărat acest lucru?

dr. Ada Ionescu: Animalele de companie nu sunt afectate de COVID-19, ceea ce înseamnă că ele nu pot lua virusul de la om și nici invers. Blana animalelor nu reprezintă o suprafață de remanență pentru virus, astfel că transmiterea pe această cale nu constituie un pericol pentru oameni.

2.Cum putem evita prezentarea la camera de gardă a clincilor veterinare, în aceste zile?

dr. Ada Ionescu: În această perioadă, ne petrecem mult mai mult timp cu animalele în casă, decât o făceam înainte de începerea stării de urgență. Evitați să le oferiți “recompense” de la masa dumneavoastră! În această categorie intră: orice tip de carne, zgârciuri, oase, preparate pe bază de salam, mezeluri, struguri, stafide, cartofi, pâine, ciocolată, produse din zahăr etc. Evitați să le administrați medicamente de uz uman patrupezilor pentru a scuti o vizită la cabinetul veterinar. Fără a consulta părerea unui specialist veterinar nu luați această decizie, deoarece majoritatea medicamentelor umane sunt toxice pentru animale, mai ales antiinflamatoare.

3.Ce probleme pot să apară cu animalele de companie în această perioadă?

dr. Ada Ionescu: Să fim atenți la câinele nostru pe perioada plimbării, mai ales dacă are tendința să mănânce sau să lingă de pe jos, având în vedere dezinfecțiile stradale care se efectuează la ora actuală! Semnele pe care trebuie să le urmărim dacă se întâmplă acest lucru sunt: hipersalivație, vomă, apatie, tremurături musculare sau diaree. Dacă vedem unul sau mai multe dintre aceste semne, trebuie să vă prezentați la un cabinet veterinar cât mai urgent posibil, pentru a nu se instala starea de intoxicație.

4.În ce privește animalele se poate vorbi de norme de igienă sporite?

dr. Ada Ionescu: După plimbare, spălați bine lăbuțele animalului cu șampon cu clorhexidină și clătiți-le foarte bine. Servețelele speciale pentru igienizat de uz veterinar, tot pe bază de clorhexidină, pot fi o alternativă. Nu folosiți soluții de dezinfectare pe bază de clor sau Ecocid pe animal! Soluția de clor, dacă intră în contact cu ochii patrupedului, poate produce arsuri corneene.

5.Ce atitudine recomandați să aibă posesorii de animaluțe chiar și după ridicarea stării de urgență?

dr. Ada Ionescu: Posesorii de animale trebuie să nu neglijeze o atitudine de prevenție, să le facă deparazitarea internă și externă la timp, să nu omită vaccinarea anuală și nevoile cosmetice, în funcție de rasă.

Beatrice Cioba-producător emisiunea „Vreau să fiu sănătos"

18:30 Punctul critic

(redifuzare) Dezbatere care aduce zilnic in fata telespectatorilor fenomene, trend-uri, probleme de interes, cu accent pe teme din sfera sociala, civica, culturala.

Punctul critic înseamnă atât echilibru, cât şi iminența schimbării. Este locul perfect pentru analiza unei situaţii /unui fenomen şi a potenţialului/ direcţiilor de evoluţie viitoare. Este locul în care, la nivelul societăţii, trebuie să aflăm, să înţelegem şi să cântărim care este drumul pe care dorim să continuăm, în respectiva privinţă.

Prezintă Bogdan Muzgoci

Co-moderator Izabela Marinescu

Alergiile, mereu mai multe și mai grave

Jurnalişti: Mădălina Mija, Dana Rusu, Roxana Segneanu, Delia Apostol Hanzelik,

Raluca Alecu

Producatori: Beatrice Cioba, Florenţa Dăscălescu. Regia artistică Dan Manoliu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

19:35 Jocurile Olimpice

* Eroii. Episodul 28

Producător Daniela Enăchescu

 
Dreptul de proprietate prin uzucapiune

Dreptul de proprietate prin uzucapiune

publicat: miercuri, 26 iunie 2024

Cum putem dobândi dreptul de proprietate prin uzucapiune sau prin posesia de lungă durată? Cum poate fi contestat acest drept şi cine este ...

Sophia Loren e „Frumoasa morăriţă”, la „Telecinemateca”, pe TVR 1 | VIDEO

Marţi, la „Telecinemateca”, ne delectăm cu o comedie ai cărei protagonişti sunt Sophia Loren şi Marcello Mastroianni. Pe Carmela, soţia morarului ...

Sarah Nicole Smith – „Mama de peste 9 mări și 9 țări”

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 27 iunie, de la ora 18.30, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi ...

 

#tvr1