loader
Foto

SĂNĂTATE: Cum îngrijim animalele de companie în izolare?

În această perioadă ne stau alături animalele de companie de a căror sănătate trebuie să avem grijă. Cum ar trebui să ne comportăm în contextul stării de urgență, ne spune dr. Ada Ionescu-medic veterinar.

 

Vreau să fiu sănătos!

1.Doamna doctor, au fost vehiculate mai multe teorii privind transmiterea coronavirusului de la animalele de companie, la oameni. Este sau nu adevărat acest lucru?

dr. Ada Ionescu: Animalele de companie nu sunt afectate de COVID-19, ceea ce înseamnă că ele nu pot lua virusul de la om și nici invers. Blana animalelor nu reprezintă o suprafață de remanență pentru virus, astfel că transmiterea pe această cale nu constituie un pericol pentru oameni.

2.Cum putem evita prezentarea la camera de gardă a clincilor veterinare, în aceste zile?

dr. Ada Ionescu: În această perioadă, ne petrecem mult mai mult timp cu animalele în casă, decât o făceam înainte de începerea stării de urgență. Evitați să le oferiți “recompense” de la masa dumneavoastră! În această categorie intră: orice tip de carne, zgârciuri, oase, preparate pe bază de salam, mezeluri, struguri, stafide, cartofi, pâine, ciocolată, produse din zahăr etc. Evitați să le administrați medicamente de uz uman patrupezilor pentru a scuti o vizită la cabinetul veterinar. Fără a consulta părerea unui specialist veterinar nu luați această decizie, deoarece majoritatea medicamentelor umane sunt toxice pentru animale, mai ales antiinflamatoare.

3.Ce probleme pot să apară cu animalele de companie în această perioadă?

dr. Ada Ionescu: Să fim atenți la câinele nostru pe perioada plimbării, mai ales dacă are tendința să mănânce sau să lingă de pe jos, având în vedere dezinfecțiile stradale care se efectuează la ora actuală! Semnele pe care trebuie să le urmărim dacă se întâmplă acest lucru sunt: hipersalivație, vomă, apatie, tremurături musculare sau diaree. Dacă vedem unul sau mai multe dintre aceste semne, trebuie să vă prezentați la un cabinet veterinar cât mai urgent posibil, pentru a nu se instala starea de intoxicație.

4.În ce privește animalele se poate vorbi de norme de igienă sporite?

dr. Ada Ionescu: După plimbare, spălați bine lăbuțele animalului cu șampon cu clorhexidină și clătiți-le foarte bine. Servețelele speciale pentru igienizat de uz veterinar, tot pe bază de clorhexidină, pot fi o alternativă. Nu folosiți soluții de dezinfectare pe bază de clor sau Ecocid pe animal! Soluția de clor, dacă intră în contact cu ochii patrupedului, poate produce arsuri corneene.

5.Ce atitudine recomandați să aibă posesorii de animaluțe chiar și după ridicarea stării de urgență?

dr. Ada Ionescu: Posesorii de animale trebuie să nu neglijeze o atitudine de prevenție, să le facă deparazitarea internă și externă la timp, să nu omită vaccinarea anuală și nevoile cosmetice, în funcție de rasă.

Beatrice Cioba-producător emisiunea „Vreau să fiu sănătos"

8:00 Weekend matinal

*Matinal* Sport

Prezintă: Maria Smarandache şi Nadine Vlădescu

Liviu Stan, scriitor

Muzeul Antipa are o expoziţie temporară inedită: specii rare de cititori, precum cititorul de autori români sau cititorul de beletristică. Numărul de cititori de la noi din ţară este în continuă scădere. Conform ultimelor date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), aproximativ 11 milioane de români nu au citit nicio carte în anul 2023. Cititorii devin astfel o specie rară, pe cale de dispariţie.

Geanina Petrea, preşedinte Asociaţia TNR şi Florin Pişcoţiu, psiholog

Pisicile fara stapân din Capitală au primit primele adăposturi , la inţiativa Asociaţiei TNR, care se ocupă cu sterilizarea pisicilor de pe stradă. Asociaţia se ocupa cu capturarea, sterilizarea şi eliberarea pisicilor fara stăpân şi militează pentru încurajarea adopţiilor. De ce sunt importante adopţiile, sterilizările şi acest tip de adăposturi

Claudia Pendea, antreprenor

Claudia a infiintat platforma şi comunitatea "Nu mai port“ un proiect ambițios ce a trecut deja de mult timp granițele internetului. În prezent, este vorba despre o comunitate ce depășește 50.000 de membri. Fenomenul modei circulare, „presupune să dăm hainelor o nouă șansă de a fi iubite și purtate în noi aventuri“.

Christel Ungar, jurnalist TVR

Săptamâna viitoare, la Sibiu, are loc cea mai întrunire a saşilor în România. Cu motto-ul „Patrie fără frontiere”, scopul întâlnirii este întărirea legăturii dintre sașii emigrați cu țara și meleagurile lor de origine și trezirea interesului, mai ales, al tinerei generații, pentru Transilvania. Evenimentul a fost planificat pentru prima săptămână din august deoarece atunci în toate landurile germane este vacanță școlară. Se aşteaptă ca numărul participanților să depășească și de această dată 10.000. Cei mai mulți participanți vin din străinătate, Germania și Austria, sunt anunțate însă și grupuri din Statele Unite ale Americii și Canada

Live din Delta Văcăreşti cu Ciprian Nechita, organizator -proiectul "Vara Verde în Parcul Naţional Bucureşti" este în plină desfăşurare. În lunile iulie şi august, Delta din centrul Bucureştilor aşteaptă locuitorii oraşului cu ateliere interactive, spectacole şi tururi ghidate.

Producatori: Raluca Neagu, Horaţiu Rusu

Transmisiune directa

9:59 Jocurile Olimpice de Vară Paris 2024

*

10.00-11.12 Canotaj simplu vâsle serii (Mihai Chiruţă )

Comentator Sorin Hobana

Transmisiune directă

Producători: Valentina Stelescu, Antoanela Dececco

 
Claudiu Lucaci: „La JO Los Angeles din 1984, am văzut forța sportului românesc şi pe unii dintre cei mai mari sportivi ai noștri”

În această vară, Jocurile Olimpice aduc sportul de elită şi eroii lui alături de inima ta!... Te provocăm să intri în arena celei mai mari ...

Sportivii români, în direct la TVR, de la Jocurile Olimpice. David Popovici, Simona Radiş, Ancuţa Bodnar şi Eliza Samara concurează din primul weekend

Jocurile Olimpice Paris 2024 sunt în plină desfăşurare, iar în weekend-ul 26-28 iulie, telespectatorii îi pot vedea, în direct la TVR 1 şi TVR ...

Vă așteptăm la o nouă ediție "Teleenciclopedia" sâmbătă, 27 iulie, de la ora 18:55, la TVR 1.

 

#tvr1