loader

SĂNĂTATE: Cum ne protejăm dantura în această perioadă?

Ce putem face în situația în care toate cabinetele stomatologice sunt închise, ne spune dr. Raluca Pascu – medic primar stomatolog, medic specialist Ortodonție și ODF, Managing Director Identity Clinic.

 

Vreau să fiu sănătos!

1.Care sunt cele mai frecvente probleme stomatologice cu care se pot confrunta pacienții, acasă?

dr. Raluca Pascu: La domiciliu, pacienții se pot confrunta cu DURERI care au diverse cauze:

- pulpita acută a unui dinte, parodontită apicală (durerea la presiune pe dintele interesat), pericoronarită (foarte frecventă în cazul dinților incluși și a molarilor de minte).

De asemenea, ei pot prezenta abcese periosoase, caz în care se umflă obrazul în dreptul și la distanță de factorul declanșator (dintele cu un proces carios profund netratat), gingivostomatite aftoase (afte bucale), care pot cauza un disconfort pronunțat în timpul meselor.

În cazul purtătorilor de aparate ortodontice ( fixe sau mobile),aceștia se pot confrunta cu diverse probleme, de exemplu, de desprindere a atașamentelor (bracket) de pe suprafața dinților, ruperea elementelor active ale aparatelor mobile, neadaptarea lor, ruperea arcurilor cu producerea de leziuni dureroase la nivelul obrazului.

2.Există anumiți factori de risc, care predispun la apariția problemelor de natura stomatologică?

dr. Raluca Pascu: Cei mai importanți factori de risc sunt: nerespectarea controalelor periodice de profilaxie, înainte de instaurarea acestei stări de urgență, pacienții cu boli asociate autoimune, alimentația bogată în dulciuri aderente de suprafețele dinților, care duce rapid la complicații ale cariilor dentare în pulpite dentare acute, lipsa igienei dentare riguroase, consumul de alimente dure, contraindicate în cazul putătorilor de aparate ortodontice fixe.

(w882) Dr. Raluca

3.Ce se poate face în condițiile în care pacienții nu au cum ajunge la cabinet?

dr. Raluca Pascu: Pacienții care prezintă una dintre urgențele stomatologice de mai sus își vor contacta medicul stomatolog și vor planifica o video consultație folosind una dintre rețelele de comunicare online, consultație în urma căreia medicul îi va prescrie (în funcție de situație) o rețetă pe care o va trimite pacientului pe e-mail sau pe platforma online a clinicii.

4.Ce se întâmplă cu cei care au aparate dentare și întâmpină probleme? De exemplu, desprinderea unei porțiuni din aparatul dentar la copii?

dr. Raluca Pascu: Pacienții care sunt în tratament ortodontic, imediat ce se confruntă cu o situație de urgență, trebuie să contacteze medicul ortodont telefonic, pe Skype sau WhatsApp, iar acesta îi va sfătui în funcție de situație care este cea mai bună soluție de rezolvare temporară a problemei întâmpinate.

5. În ce situații recomandați apelarea totuși la un serviciu de urgență?

dr. Raluca Pascu: Actualmente, în contextul pandemiei de COVID-19, urgențele stomatologice care se pot trata în cabinetele avizate și dotate corespunzător cu echipamente specifice conform recomandărilor Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile sunt doar cele care necesită tratament imediat pentru a opri sângerarea și pentru a atenua durerea sau infecția.

Mai multe detalii privind consultația stomatologică în perioada pandemiei de COVID-19 puteți accesa AICI.

Beatrice Cioba-producător emisiunea „Vreau să fiu sănătos”

 

9:00 Oamenii şi legea

Emisiune de educaţie juridică

Moderator av. Mihaela Olaru

Producător Mihaela Grecu Grădinaru

(Reluare)

10:00 Ţară, ţară, cine eşti?

Moderator Mădălina Dobrovolschi

​Producător Ioana Mureşan

(Reluare)
 
Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

Parada războiului, la Moscova. Vineri, la „Breaking Fake News”

În aceeaşi ediţie, despre ce mai postează Elon Musk pe X sau pana de curent ce a anesteziat Spania. Pe 9 mai, de la 18.45, Marian Voicu ne ...

 

#tvr1