loader
Foto

SĂNĂTATE: Cum ne protejăm dantura în această perioadă?

Ce putem face în situația în care toate cabinetele stomatologice sunt închise, ne spune dr. Raluca Pascu – medic primar stomatolog, medic specialist Ortodonție și ODF, Managing Director Identity Clinic.

 

Vreau să fiu sănătos!

1.Care sunt cele mai frecvente probleme stomatologice cu care se pot confrunta pacienții, acasă?

dr. Raluca Pascu: La domiciliu, pacienții se pot confrunta cu DURERI care au diverse cauze:

- pulpita acută a unui dinte, parodontită apicală (durerea la presiune pe dintele interesat), pericoronarită (foarte frecventă în cazul dinților incluși și a molarilor de minte).

De asemenea, ei pot prezenta abcese periosoase, caz în care se umflă obrazul în dreptul și la distanță de factorul declanșator (dintele cu un proces carios profund netratat), gingivostomatite aftoase (afte bucale), care pot cauza un disconfort pronunțat în timpul meselor.

În cazul purtătorilor de aparate ortodontice ( fixe sau mobile),aceștia se pot confrunta cu diverse probleme, de exemplu, de desprindere a atașamentelor (bracket) de pe suprafața dinților, ruperea elementelor active ale aparatelor mobile, neadaptarea lor, ruperea arcurilor cu producerea de leziuni dureroase la nivelul obrazului.

2.Există anumiți factori de risc, care predispun la apariția problemelor de natura stomatologică?

dr. Raluca Pascu: Cei mai importanți factori de risc sunt: nerespectarea controalelor periodice de profilaxie, înainte de instaurarea acestei stări de urgență, pacienții cu boli asociate autoimune, alimentația bogată în dulciuri aderente de suprafețele dinților, care duce rapid la complicații ale cariilor dentare în pulpite dentare acute, lipsa igienei dentare riguroase, consumul de alimente dure, contraindicate în cazul putătorilor de aparate ortodontice fixe.

(w882) Dr. Raluca

3.Ce se poate face în condițiile în care pacienții nu au cum ajunge la cabinet?

dr. Raluca Pascu: Pacienții care prezintă una dintre urgențele stomatologice de mai sus își vor contacta medicul stomatolog și vor planifica o video consultație folosind una dintre rețelele de comunicare online, consultație în urma căreia medicul îi va prescrie (în funcție de situație) o rețetă pe care o va trimite pacientului pe e-mail sau pe platforma online a clinicii.

4.Ce se întâmplă cu cei care au aparate dentare și întâmpină probleme? De exemplu, desprinderea unei porțiuni din aparatul dentar la copii?

dr. Raluca Pascu: Pacienții care sunt în tratament ortodontic, imediat ce se confruntă cu o situație de urgență, trebuie să contacteze medicul ortodont telefonic, pe Skype sau WhatsApp, iar acesta îi va sfătui în funcție de situație care este cea mai bună soluție de rezolvare temporară a problemei întâmpinate.

5. În ce situații recomandați apelarea totuși la un serviciu de urgență?

dr. Raluca Pascu: Actualmente, în contextul pandemiei de COVID-19, urgențele stomatologice care se pot trata în cabinetele avizate și dotate corespunzător cu echipamente specifice conform recomandărilor Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile sunt doar cele care necesită tratament imediat pentru a opri sângerarea și pentru a atenua durerea sau infecția.

Mai multe detalii privind consultația stomatologică în perioada pandemiei de COVID-19 puteți accesa AICI.

Beatrice Cioba-producător emisiunea „Vreau să fiu sănătos”

 

11:00 Vedeta familiei

Vedeta familiei (redifuzare) Sezonul campionilor

*Talent-show în care protagonişti sunt copiii

Prezintă: Florina Constantinescu și Costin Desliu

Ediţia 2

Concurenti-SOPHIA DINU, STEFAN STANEV, ELISA MIRON
presedinte juriu-LUMINITA ANGHEL
juriu: Lidia Berceanu-avocat; Izabela Cristea-asistent medical; Georgiana Vasile-profesoara; Andrei Iancu-coregraf-sef Ansamblul Artistic Ciocarlia; Adrian Georgescu-inginer, actualmente pensionar; Anton Bangaci, actor si fotomodel.
Jurnalist Iulia IoaniţoaiaRegia artistică Dan Manoliu

Producător Monica Mihai

12:30 Vis sau realitate? (R)

Prezintă Sebastian Felix Topescu

Regizor Iulia Stoian
Producător tv Mihai Răzuş

(Reluare)
 
Stop violenței în școli!

Stop violenței în școli!

publicat: duminică, 16 iunie 2024

Luni, 17 iunie, de la ora 13:00,  revedeți o ediție a emisiunii „Oamenii și legea” despre violența școlară. Invitat: Lavrin Covaci, avocat.

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

publicat: sâmbătă, 15 iunie 2024

Jumătatea lunii iunie nu înseamnă încă vacanță, așadar lecțiile „Teleenciclopediei" sunt o întâlnire potrivită cu istoria, arta ori zoologia. O ...

Accidentul vascular cerebral ischemic și radiologia intervențională

La "Un doctor pentru dumneavoastră", sâmbătă, 15 iunie, de la ora 7:00, la TVR1, urmărim o ediție despre tratarea accidentului vascular cerebral ...

 

#tvr1