loader
Foto

SĂNĂTATE: Cum ne protejăm dantura în această perioadă?

Ce putem face în situația în care toate cabinetele stomatologice sunt închise, ne spune dr. Raluca Pascu – medic primar stomatolog, medic specialist Ortodonție și ODF, Managing Director Identity Clinic.

 

Vreau să fiu sănătos!

1.Care sunt cele mai frecvente probleme stomatologice cu care se pot confrunta pacienții, acasă?

dr. Raluca Pascu: La domiciliu, pacienții se pot confrunta cu DURERI care au diverse cauze:

- pulpita acută a unui dinte, parodontită apicală (durerea la presiune pe dintele interesat), pericoronarită (foarte frecventă în cazul dinților incluși și a molarilor de minte).

De asemenea, ei pot prezenta abcese periosoase, caz în care se umflă obrazul în dreptul și la distanță de factorul declanșator (dintele cu un proces carios profund netratat), gingivostomatite aftoase (afte bucale), care pot cauza un disconfort pronunțat în timpul meselor.

În cazul purtătorilor de aparate ortodontice ( fixe sau mobile),aceștia se pot confrunta cu diverse probleme, de exemplu, de desprindere a atașamentelor (bracket) de pe suprafața dinților, ruperea elementelor active ale aparatelor mobile, neadaptarea lor, ruperea arcurilor cu producerea de leziuni dureroase la nivelul obrazului.

2.Există anumiți factori de risc, care predispun la apariția problemelor de natura stomatologică?

dr. Raluca Pascu: Cei mai importanți factori de risc sunt: nerespectarea controalelor periodice de profilaxie, înainte de instaurarea acestei stări de urgență, pacienții cu boli asociate autoimune, alimentația bogată în dulciuri aderente de suprafețele dinților, care duce rapid la complicații ale cariilor dentare în pulpite dentare acute, lipsa igienei dentare riguroase, consumul de alimente dure, contraindicate în cazul putătorilor de aparate ortodontice fixe.

(w882) Dr. Raluca

3.Ce se poate face în condițiile în care pacienții nu au cum ajunge la cabinet?

dr. Raluca Pascu: Pacienții care prezintă una dintre urgențele stomatologice de mai sus își vor contacta medicul stomatolog și vor planifica o video consultație folosind una dintre rețelele de comunicare online, consultație în urma căreia medicul îi va prescrie (în funcție de situație) o rețetă pe care o va trimite pacientului pe e-mail sau pe platforma online a clinicii.

4.Ce se întâmplă cu cei care au aparate dentare și întâmpină probleme? De exemplu, desprinderea unei porțiuni din aparatul dentar la copii?

dr. Raluca Pascu: Pacienții care sunt în tratament ortodontic, imediat ce se confruntă cu o situație de urgență, trebuie să contacteze medicul ortodont telefonic, pe Skype sau WhatsApp, iar acesta îi va sfătui în funcție de situație care este cea mai bună soluție de rezolvare temporară a problemei întâmpinate.

5. În ce situații recomandați apelarea totuși la un serviciu de urgență?

dr. Raluca Pascu: Actualmente, în contextul pandemiei de COVID-19, urgențele stomatologice care se pot trata în cabinetele avizate și dotate corespunzător cu echipamente specifice conform recomandărilor Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile sunt doar cele care necesită tratament imediat pentru a opri sângerarea și pentru a atenua durerea sau infecția.

Mai multe detalii privind consultația stomatologică în perioada pandemiei de COVID-19 puteți accesa AICI.

Beatrice Cioba-producător emisiunea „Vreau să fiu sănătos”

 

7:00 Vreau sa fiu sănătos!

(redifuzare) Prezinta Izabela Marinescu

Jurnalisti: Izabela Marinescu, Grigore Vîrsta, Dorin Chioţea

Producători: Beatrice Cioba, Eduard Dârvariu

8:00 Weekend matinal

*Matinal* Sport

Prezintă: Maria Smarandache şi Nadine Vlădescu

Liviu Stan, scriitor

Muzeul Antipa are o expoziţie temporară inedită: specii rare de cititori, precum cititorul de autori români sau cititorul de beletristică. Numărul de cititori de la noi din ţară este în continuă scădere. Conform ultimelor date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), aproximativ 11 milioane de români nu au citit nicio carte în anul 2023. Cititorii devin astfel o specie rară, pe cale de dispariţie.

Geanina Petrea, preşedinte Asociaţia TNR şi Florin Pişcoţiu, psiholog

Pisicile fara stapân din Capitală au primit primele adăposturi , la inţiativa Asociaţiei TNR, care se ocupă cu sterilizarea pisicilor de pe stradă. Asociaţia se ocupa cu capturarea, sterilizarea şi eliberarea pisicilor fara stăpân şi militează pentru încurajarea adopţiilor. De ce sunt importante adopţiile, sterilizările şi acest tip de adăposturi

Claudia Pendea, antreprenor

Claudia a infiintat platforma şi comunitatea "Nu mai port“ un proiect ambițios ce a trecut deja de mult timp granițele internetului. În prezent, este vorba despre o comunitate ce depășește 50.000 de membri. Fenomenul modei circulare, „presupune să dăm hainelor o nouă șansă de a fi iubite și purtate în noi aventuri“.

Christel Ungar, jurnalist TVR

Săptamâna viitoare, la Sibiu, are loc cea mai întrunire a saşilor în România. Cu motto-ul „Patrie fără frontiere”, scopul întâlnirii este întărirea legăturii dintre sașii emigrați cu țara și meleagurile lor de origine și trezirea interesului, mai ales, al tinerei generații, pentru Transilvania. Evenimentul a fost planificat pentru prima săptămână din august deoarece atunci în toate landurile germane este vacanță școlară. Se aşteaptă ca numărul participanților să depășească și de această dată 10.000. Cei mai mulți participanți vin din străinătate, Germania și Austria, sunt anunțate însă și grupuri din Statele Unite ale Americii și Canada

Live din Delta Văcăreşti cu Ciprian Nechita, organizator -proiectul "Vara Verde în Parcul Naţional Bucureşti" este în plină desfăşurare. În lunile iulie şi august, Delta din centrul Bucureştilor aşteaptă locuitorii oraşului cu ateliere interactive, spectacole şi tururi ghidate.

Producatori: Raluca Neagu, Horaţiu Rusu

Transmisiune directa

 
Claudiu Lucaci: „La JO Los Angeles din 1984, am văzut forța sportului românesc şi pe unii dintre cei mai mari sportivi ai noștri”

În această vară, Jocurile Olimpice aduc sportul de elită şi eroii lui alături de inima ta!... Te provocăm să intri în arena celei mai mari ...

Sportivii români, în direct la TVR, de la Jocurile Olimpice. David Popovici, Simona Radiş, Ancuţa Bodnar şi Eliza Samara concurează din primul weekend

Jocurile Olimpice Paris 2024 sunt în plină desfăşurare, iar în weekend-ul 26-28 iulie, telespectatorii îi pot vedea, în direct la TVR 1 şi TVR ...

Vă așteptăm la o nouă ediție "Teleenciclopedia" sâmbătă, 27 iulie, de la ora 18:55, la TVR 1.

 

#tvr1