loader

Secrete şi puteri ascunse, la prima Teleenciclopedie din 2017

Sâmbătă, 7 ianuarie, la TVR 1 de la ora 18:50, aveţi programată o întâlnire cu prima ediţie din 2017 a emisiunii "Teleenciclopedia".

 

Teleenciclopedia

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Iată sumarul ediţiei din 7 ianuarie:

Hitler şi ocultismul

După incendierea Reichstag-ului, noi decrete au abrogat legi democratice şi drepturi cetăţeneşti – permiţând naziştilor să-şi intensifice abuzurile şi violenţele.

Era nevoie de încă un pas, până la dictatură. A fost făcut în martie 1933, când s-a votat „Legea de împuternicire”, care transfera autoritate deplină cancelarului Hitler, guvernului său şi unui singur partid, cel nazist.

Observatorul astronomic din Jaipur

Monumente din oraşul indian Jaipur, dintre care cel mai important este observatorul astronomic creat de maharajahul Jai Singh al II-lea.

Arborele-văpaie

Socotit de botanişti cel mai frumos copac din lume, şi numit de ei Delonix Regia, iar popular ,,arbore văpaie”, inspiră artiştii, visătorii şi îndrăgostiţii. După ce coloniştii europeni l-au descoperit, la sfârşitul secolului al XIX-lea pe insula Madagascar, a fost folosit îndeosebi ca arbore ornamental.

Sanctuarul din Delphi

Acum 17 veacuri, cel mai influent nucleu spiritual al Eladei – sanctuarul lui Apollo – era dat uitării. Mult mai târziu, abia la sfârşitul secolului al XIX-lea, au fost descoperite impresionantele vestigii ale civilizaţiei delfice.

Armata delfinilor

Puii delfinilor învaţă să prindă pește, iar micuţele zburătoare Muredo iau primele lecţii de zbor. În larg, la 500 de km distanţă, ,,armata delfinilor” vânează bancul de sardine, în compania unor rechini extrem de agresivi – Galeocerdo Cuvier.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Producător: Oana Haşegan

Realizator: Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

11:00 Dosar România

*Dezbatere: Securitatea la români.

Producător Răzvan Butaru

(Reluare)

13:00 Ora regelui

Tradus de cercetătorul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române, și având notele scrise de istoricul Tudor Vișan-Miu, volumul ”Însemnări zilnice. 1932” este o adevărată comoară pentru cei interesați de istoria țării. Cartea-mărturie, scrisă sârguincios de Regina Maria a României, este una dintre cele mai interesante din această serie, tumultosul an 1932 fiind redat din perspectivă personală.

Proiectul de cercetare “Istorii deturnate-destine rescrise. Patrimoniul construit din București sub regimul comunist” a fost realizat de Muzeul Naţional Cotroceni, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și studenți la istorie și la arhitectură. Destinele a șapte personalități ale politicii și culturii interbelice, supuse represiunii comuniste au fost aduse în fața publicului, prin poveștile locuințelor și ale proprietarilor lor, conturate pe fondul unei Românii profund marcate de comunism.

Custodele Coroanei române a acordat Înaltul Patronaj Federației de Canotaj. În cadrul ceremoniei de la Castelul Peleș, Majestatea Sa Margareta a conferit învestituri regale unor personalități române din țară, dar și Germania și Elveția.

Prezintă Bogdan Șerban-Iancu

Producător Lidia Voicu

 
Vizită regală în Irlanda

Vizită regală în Irlanda

publicat: sâmbătă, 12 iulie 2025

Sâmbătă, 19 iulie, la „Ora Regelui”, vom călători, împreună cu Familia Regală, în Irlanda.  Vom afla ce îi atrage pe mulți români la capătul de ...

Concertul de Gală de la Opera Garnier din Paris se vede la TVR 1

Filarmonica din Viena, sub bagheta lui Yannick Nézet-Séguin, a concertat la Opera Garnier din Paris, celebrând cea de-a 150-a aniversare a ...

„Hai, române, joacă bine!”, ne îndeamnă maramureșeanca Paula Seling. Ansamblul Folcloric „Transilvania”, aniversat la TVR 1

Iuliana Tudor ne aşteaptă, duminică seară, la un concert extraordinar al Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania”, la împlinirea a 66 de ani ...

 

#tvr1