loader
Foto

Serbările Naţionale Ţebea – ediţie aniversară, la 200 de ani de la naşterea lui Avram Iancu

Câţiva dintre cei mai iubiţi interpreți de muzică populară s-au adunat, pe 8 septembrie, la Panteonul Moţilor, pentru a celebra personalitatea Crăişorului munţilor. Iuliana Tudor a prezentat spectacolul extraordinar, transmis în direct la TVR 1, de la ora 14.30.

 

Două secole. Atât se împlinesc în acest an de la naşterea celui care a fost cunoscut drept „Crăişorul munţilor”, luptător pentru drepturile românilor din Transilvania. 2024 a fost declarat „Anul Avram Iancu”, în memoria eroului naţional al Revoluţiei de la 1848.

An de an, la Ţebea, o localitate mică din apropierea oraşului hunedorean Brad, dar un adevărat leagăn al românismului şi un simbol al spiritului moţilor din Apuseni, oameni din toată ţara se adună să omagieze personalitatea lui Avram Iancu şi moştenirea culturală a Ardealului. Cei mai de seamă artişti ai Transilvaniei, dar şi din alte regiuni ale ţării, interpreți renumiți de muzică populară, au urcat pe scena amenajată la Panteonul Moţilor, bucurând publicul cu melodiile lor. Iar cei care nu au fost prezenţi la faţa locului au putut urmări spectacolul folcloric de la Ţebea la TVR 1, în direct, unde Iuliana Tudor i-a introdus, pe rând, în scenă pe artiştii invitaţi.

(w882) Tebea

Nicolae şi Tudor Furdui Iancu, alături de Grupul „Crai Nou”, Sava Negrean Brudaşcu, Veta Biriş, Constantin Enceanu, Elena Merişoreanu, Robert Târnăveanu, Gabriela Tuţă, Cornel Borza, Liviu Buţiu, Antonela Ferche Buţiu, Ciprian Roman, Mariana Anghel, Mariana Deac, Cristian Fodor, Ovidiu Olari, Bogdan Toma, Ovidiu Homorodean, precum şi tinerii interpreţi Vlad Linţă, Claudia Colniceanu, Delia Gandore, Roberta Selagea, Ionuţ Cocoş, Daniel Breban şi Ştefan Ţîrdea ne-au însoţit, timp de mai bine de trei ore, într-un spectacol încărcat de emoţie. I-a acompaniat Ansamblul Folcloric Profesionist „Drăgan Muntean”, dirijor prof. George Cîlţea, coregrafia Cătălin Bălan şi Mircea Resiga.

Toţi românii au fost aşteptaţi la ediţia aniversară a „Serbărilor Naţionale Ţebea”, de Sfânta Maria Mică, începând cu ora 14.30, la TVR 1. Ca în fiecare an, Televiziunea Română a fost partener media al evenimentului.

(w882) mormant

Prezintă: Iuliana Tudor

Realizator: Elise Stan

Manager: Ciprian Roman

Foto: dgampt.ro, Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara

15:30 Copiii spun

cu Virgil Ianţu

Lumea se schimbă permanent. Totuși, copiii rămân copii și spun lucruri năstrușnice! Ei văd într un fel aparte lumea, cum numai ei știu s-o explice!

Virgil Ianțu știe cifrul și împărtășește acest secret cu noi, în fiecare editie.

Sezon nou

16:00 Care pe care

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

sezon nou

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1