loader
Foto

Serialul coreean "Giuvaierul palatului" - din 19 aprilie, la TVR 1 | VIDEO

De luni până vineri, de la ora 18.15, nu pierdeţi povestea celei care a intrat în istorie ca fiind singura femeie care a devenit medicul personal al unui suveran. Chiar și în prezent, medicii personali ai președintelui sunt bărbați.

 

GIUVAIERUL PALATULUI (JEWEL IN THE PALACE/DAE JANG-GEUM – Coreea de Sud, 2003)
Cu: Lee Young-ae, Ji Jin-hee, Lee Se-young

Dramă istorică. Coreea, a doua jumătate a secolului XV, în timpul dinastiei Joseon. După moartea părinţilor ei într-un complot politic, tânăra orfană Jang-geum intră ca ucenică la bucătăria palatului regal, într-o epocă în care femeile au foarte puţină influenţă asupra mersului societăţii. Inteligentă şi ambiţioasă, Jang-geum vrea să înveţe secretele bucătăriei şi ale medicinei tradiţionale coreene. În ciuda numeroaselor discriminări şi piedici pe care trebuie să le învingă, ea va deveni bucătarul-şef al curţii regale şi, mai târziu, prima femeie-medic a familiei regale, numele ei rămânând înscris în istoria ţării.

"Giuvaierul palatului" a fost primul serial istoric coreean difuzat de TVR în 2009 şi a lansat valul de interes al publicului pentru acest gen de producţii în România.

Drama istorică regizată de celebrul Lee Byeong Heon a fost creată plecând de la înregistrările istorice din Analele Joseonului. Regizorul studia arhiva pentru a căuta informaţii legate de doctorul Hur Jun, autorul enciclopediei medicale Donguibogam, şi a dat peste o înregistrare care i-a atras atenţia – în care regele Jungjong declara: “Nimeni nu cunoaşte mai multe despre boala mea decât JangGeum”. Lee Byeong Heon spunea: „Doctorul regal ar fi trebuit să ştie mult mai mult despre boala regelui decât JangGeum, care era doar o simplă asistentă. Cu voce tare mă gândeam de ce-o fi zis regele asta. Am căutat date istorice şi am aflat că asistenta regală, pe nume Seo JangGeum se trăgea din clasa socială de jos. În cele din urmă am reuşit să fac un serial pe tema asta. Dramele istorice nu sunt simple poveşti ale trecutului, ci conţin istorie, în sensul acesta Joseon Wangjo Sillok nu e doar o relicvă din trecut ci este o comoară istorică.”

(w500)

Realitatea istorică arată că eroina serialului, Jang Geum, este singura femeie care a devenit medicul personal al unui rege. Chiar și în prezent, medicii personali ai președintelui sunt bărbați.

Dincolo de povestea celei care a devenit prima femeie medic, intrând astfel în istorie, serialul Giuvaierul palatului este o frumoasă mărturie despre o cultură minunată şi ne învaţă despre istoria, bucataria sau medicina tradiţională coreeană.

Giuvaierul Palatului (DAE JANG GEUM) serialul produs în 2003 de canalul coreean MBC a fost primul de acest gen difuzat în România, iar succesul înregistrat de Televiziunea Română cu acest nou gen de seriale a influenţat politica de achiziţii la televiziuni din Ucraina şi Bulgaria.

7:00 Universul credinţei

Prezintă: Andrei Victor Dochia

OFF: Programul manifestărilor dedicate proclamării locale a canonizării Sf. Dometie-de la Râmeț din ziua de 6 iulie. Jurnalist Corneliu Vlad Matache

Jurnal: Sinteză a sărbătorilor din această săptămână din Bucovina-Sf. Leontie de la Rădăuți cinstit pe 1 iulie la Mănăstirea Bogdana și Sf. Ștefan cel Mare, cinstit pe 2 iulie la Mănăstirea Putna. Jurnalist: Ileana Gaiță

Catholica-interviu cu Episcopul Emerit de Iași, Petru Gherghel. Jurnalist: Ciprian Dumea.

Editorialul săptămânii. Jurnalist: Răzvan Bucuroiu

Reportaj-Ședința Sfântului Sinod în care a fost aprobată canonizarea a 16 femei care si-au inchinat intreaga viata slujirii lui Hristos. Jurnalist: Corneliu Vlad Matache

Reportaj -Sfânta muceniță Chiriachi, ocrotitoarea catedralei din Huși. Jurnalist: Lucia Toader.

Înțelesuri creștine cu părintele profesor Gheorghe Holbea despre virtutea dragostei. Jurnalist Paula Tăbîrcă

Cartea de duminică-Sfaturile unui duhovnic către enoriașii săi. Jurnalist Lucia Toader.

Dialogurile dimineții cu Părintele diacon Cornel Coman despre dificultățile muncii de traducere a textelor teologice. Jurnalist Răzvan Bucuroiu.

Reportaj despre mănăstirea Rarău. Jurnalist Paula Tăbîrcă.

​Producător Andrei-Victor Dochia

8:00 Bucuria credinţei

Prezintă părintele Constantin Necula şi Andrei-Victor Dochia

Manastirea Dealu, Partea I

La cativa kilometri de Targoviste se afla Manastirea Dealu, ctitorie a domnitorului Radu cel Mare. Acesta a zidit o biserica din caramida, placata cu piatra alba, impodobita cu fresce deosebit de frumoase. Piatra de temelie a fost pusa pe 26 august 1499, iar sfintirea a avut loc pe 4 decembrie 1501.

Cel dintai locas de cult a fost insa ridicat in timpul domniei lui Mircea cel Batran. Documentele atesta ca asezamantul monastic exista deja la 17 noiembrie 1431.

Biserica de la Manastirea Dealu este cea mai mare necropola domneasca din tara. Incepand din 1508, aici au fost inmormantati Radu cel Mare, Vladut Voievod, fratele lui Radu cel Mare, Radu Voda Badica, fiul lui Radu cel Mare, Vlad Inecatul, Patrascu Voda cel Bun, nepotul primului ctitor si Mihai Movila. In anul 1603 a fost adus capul lui Mihai Viteazul, ucis pe Campia Turzii.

​Invitat: preot profesor Constantin Necula

Producător Andrei-Victor Dochia

 

Forumul Național pentru Viitorul Agriculturii, recent organizat de Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă, constituie un punct ...

"Opre Roma" și portretele schimbării | VIDEO

publicat: joi, 03 iulie 2025

Ediția "Opre Roma" din 4 iulie, difuzată de la ora 15:00, la TVR 1 și TVR+, depășește barierele prejudecăților și oferă o perspectivă autentică ...

TVR - programe In memoriam MIHAI LEU

TVR - programe In memoriam MIHAI LEU

publicat: miercuri, 02 iulie 2025

România a pierdut o legendă a sportului: Mihai Leu, primul campion mondial la box profesionist al țării. Televiziunea Română regretă dispariţia ...

 

#tvr1