loader
Foto

Serialul coreean "Giuvaierul palatului" - din 19 aprilie, la TVR 1 | VIDEO

De luni până vineri, de la ora 18.15, nu pierdeţi povestea celei care a intrat în istorie ca fiind singura femeie care a devenit medicul personal al unui suveran. Chiar și în prezent, medicii personali ai președintelui sunt bărbați.

 

GIUVAIERUL PALATULUI (JEWEL IN THE PALACE/DAE JANG-GEUM – Coreea de Sud, 2003)
Cu: Lee Young-ae, Ji Jin-hee, Lee Se-young

Dramă istorică. Coreea, a doua jumătate a secolului XV, în timpul dinastiei Joseon. După moartea părinţilor ei într-un complot politic, tânăra orfană Jang-geum intră ca ucenică la bucătăria palatului regal, într-o epocă în care femeile au foarte puţină influenţă asupra mersului societăţii. Inteligentă şi ambiţioasă, Jang-geum vrea să înveţe secretele bucătăriei şi ale medicinei tradiţionale coreene. În ciuda numeroaselor discriminări şi piedici pe care trebuie să le învingă, ea va deveni bucătarul-şef al curţii regale şi, mai târziu, prima femeie-medic a familiei regale, numele ei rămânând înscris în istoria ţării.

"Giuvaierul palatului" a fost primul serial istoric coreean difuzat de TVR în 2009 şi a lansat valul de interes al publicului pentru acest gen de producţii în România.

Drama istorică regizată de celebrul Lee Byeong Heon a fost creată plecând de la înregistrările istorice din Analele Joseonului. Regizorul studia arhiva pentru a căuta informaţii legate de doctorul Hur Jun, autorul enciclopediei medicale Donguibogam, şi a dat peste o înregistrare care i-a atras atenţia – în care regele Jungjong declara: “Nimeni nu cunoaşte mai multe despre boala mea decât JangGeum”. Lee Byeong Heon spunea: „Doctorul regal ar fi trebuit să ştie mult mai mult despre boala regelui decât JangGeum, care era doar o simplă asistentă. Cu voce tare mă gândeam de ce-o fi zis regele asta. Am căutat date istorice şi am aflat că asistenta regală, pe nume Seo JangGeum se trăgea din clasa socială de jos. În cele din urmă am reuşit să fac un serial pe tema asta. Dramele istorice nu sunt simple poveşti ale trecutului, ci conţin istorie, în sensul acesta Joseon Wangjo Sillok nu e doar o relicvă din trecut ci este o comoară istorică.”

(w500)

Realitatea istorică arată că eroina serialului, Jang Geum, este singura femeie care a devenit medicul personal al unui rege. Chiar și în prezent, medicii personali ai președintelui sunt bărbați.

Dincolo de povestea celei care a devenit prima femeie medic, intrând astfel în istorie, serialul Giuvaierul palatului este o frumoasă mărturie despre o cultură minunată şi ne învaţă despre istoria, bucataria sau medicina tradiţională coreeană.

Giuvaierul Palatului (DAE JANG GEUM) serialul produs în 2003 de canalul coreean MBC a fost primul de acest gen difuzat în România, iar succesul înregistrat de Televiziunea Română cu acest nou gen de seriale a influenţat politica de achiziţii la televiziuni din Ucraina şi Bulgaria.

2:45 Ora regelui (R)

Producător Lidia Voicu

(Reluare)

3:35 Vis sau realitate? (R)

Prezintă Sebastian Felix Topescu

Regizor Iulia Stoian
Producător tv Mihai Răzuş

(Reluare)
 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1