loader

„Situaţia Ebola la nivel mondial se va înrăutăţi, înainte să se îmbunătăţească”

Declaraţia îi aparţine secretarului de stat Raed Arafat, invitatul Alinei Stancu de duminică, 9 noiembrie, la Foc încrucişat , de la TVR 1 şi TVR+.

 

Alina Stancu
Foc încrucişat

Ediţia din 9 noiembrie a emisiunii Foc încrucişat de la TVR 1 l-a avut ca invitat pe unul dintre cei mai apreciaţi medici din România, secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne. Alături de moderatoarea Alina Stancu şi invitatul permanent Cornel Nistorescu el a dezbătut teme principale precum Ebola, cardul de sănătate, spitalele din România, SMURD. Emisiunea a fost difuzată, ca în fiecare duminică, de la 13.00 la 14.00, la TVR 1 şi online, pe TVR+, unde pot fi urmărite, de altfel, şi toate ediţiile anterioare.

„Se impune creşterea capacităţii personalului medical şi a echipamentelor de protecţie pentru personalul medical”, este de părere Raed Arafat, în privinţa fenomenului Ebola. „La nivel mondial, lumea a reacţionat tardiv în ceea ce priveşte Ebola”, mai spune el, recunoscând însă implicarea Uniunii Europene, despre care medicul informează că a dat sute de milioane de euro pentru tratamentul necruţătoarei boli.

În ceea ce priveşte ţara noastră, secretarul de stat declară că „România a luat nişte măsuri importante, dar încă lucrăm”. Acţiunile întreprinse de ţara noastră în această problemă au fost apreciate de specialişti, conform declaraţiei lui Raed Arafat la Foc încrucişat: „Am fost lăudaţi la nivel de strategie de către experţi din afară”. În ceea ce priveşte răspândirea bolii, medicul este de părere însă că „situaţia Ebola la nivel mondial se va înrăutăţi, înainte ca ea să se îmbunătăţească”. El mai informează că boala se transmite prin consumul cărnii de vânat, dar şi că „sunt foarte importante măsurile de igienă în ceea ce priveşte Ebola, însă ţările europene nu au fost pregătite pentru această epidemie”.

Problema spitalelor din România a fost şi ea discutată de Alina Stancu şi invitaţii săi la Foc încrucişat. Raed Arafat a ţinut să precizeze că aceste unităţi aparţin autorităţilor locale. În acelaşi timp, există o problemă de percepţie a populaţiei privind rolul managementului unui spital: „Un spital are un manager, despre care lumea crede că ar trebui să rezolve şi probleme medicale”, a afirmat invitatul Alinei Stancu. Pentru o funcţionare optimă a sistemului de sănătate, el a mai declarat: „Contractele medicilor ar trebui să fie făcute pe perioadă determinată”. El susţine că „a fost o luptă în 2012 pentru a se întoarce medicii din SUA, Australia, iar această întoarcere a fost sprijinită de Colegiul Medicilor”. Din păcate, mai spune Arafat, „trebuie să poţi trece peste mecanismul birocratic”. Iar „cei care au studiat medicina în Europa sunt încă blocaţi la angajare în România”, a mai afirmat Raed Arafat, invitat duminică la Foc încrucişat.

(w882)

***

Din 7 septembrie, în fiecare duminică, la prânz, Cornel Nistorescu este invitatul Alinei Stancu la o dezbatere „pe toate fronturile”. La aceeaşi masă, moderatoarea şi invitatul permanent al emisiunii stau faţă în faţă cu principalii actori implicaţi în cele mai importante evenimente ale săptămânii. Fie că sunt din domeniul economic, politic, social sau artistic, aceste evenimente sunt comentate şi analizate, confruntarea ideilor ducând la Foc încrucişat.

În afara evenimentelor care au făcut breaking news în buletinele de ştiri, la Foc încrucişat sunt discutate şi subiectele insuficient exploatate de media. Pornind de la ce s-a întâmplat, aflăm de ce şi la ce consecinţe ne putem aştepta în viitor.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.

13:00 Ora regelui

”Papa Francisc nu a fost doar un simbol, ci un exemplu viu de credință, umanitate, dăruire și har pentru oamenii din întreaga lume, indiferent de religia lor, în special pentru cei aflați în nevoie”, a spus Majestatea Sa Margareta. În cartea de condoleanțe deschisă de Monseniorul Giampiero Gloder, Nunțiul Apostolic în România și Moldova, Altețele Lor Regale Principesele Sofia și Maria au completat în numele Custodelui Coroanei: ”Suveranul Pontif a avut România în inima Sa, iar noi l-am avut în inima noastră”.

Încărcată de semnificații, 10 Mai este, înainte de toate, Ziua Independenței Naționale (1877), dar, printr-o coincidență a istoriei, este și data în care a fost realizat Concordatul care reglementa raporturile bilaterale ale României cu Sfântul Scaun (1927). Despre evoluția centenară a relațiilor dintre Familia Regală a României și Statul Pontifical, dar și despre înrudirea membrilor dinastiei române cu cele ale Europei, până la îndepărtata Portugalie, în ”Ora Regelui” care aduce învățături cu precădere de viață, despre virtuți rare, despre iubirea de Dumnezeu și de oameni.

Prezintă: Camelia Csiki

Producător Lidia Voicu

Sezon nou

14:00 Telejurnal

* Ştiri* Sport

Prezintă: Claudiu Lucaci și Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

 
Slalomul printre proverbe şi greşeli gramaticale continuă la „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune noi confruntări lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

 

#tvr1