loader

Spaţiul – ultima frontieră, la „Exclusiv în România”| VIDEO

Cristi Tabără şi echipa sa ne-au facut cunoştinţă cu un pionier al astronauticii, duminică, 11 octombrie, de la ora 15.30, la TVR 1.

 

Cristian Tabără
Exclusiv în România

În 1894 venea pe lume, la Sibiu, Hermann Oberth, cel care avea să devină unul dintre cei mai importanţi oameni de ştiinţă născuţi pe teritoriul României de azi, unul dintre părinţii rachetei şi astronauticii. Cristi Tabără şi echipa sa ne invită să îi cunoaştem povestea pe 11 octombrie, de la ora 15.30, la TVR 1, într-o nouă ediţie a emisiunii „Exclusiv în România”.

 

(w882)

Hermann Oberth şi-a imaginat zborul în spaţiu şi călătoria pe lună cu mult timp înainte ca acestea să fie posibile. Echipa „Exclusiv în România” vizitează muzeul din Mediaş care îi este dedicat şi care a fost amenajat chiar în casa în care sasul a trăit.

(w882)

După ce îl cunoaştem mai bine pe cel care este considerat unul dintre pionierii călătoriei în spaţiu, ne continuăm drumul, alături de echipa lui Cristi Tabără, la Planetariul din Braşov, un loc numai bun pentru a afla informaţii despre sistemul nostru solar şi despre universul din care facem parte. Inaugurat recent, este cel mai spectaculos planetariu din ţară. E situat în incinta gradinii zoologice din Braşov, amenajată foarte modern, iar cei care vin aici au posibilitatea să le vadă pe amândouă.

(w882)

Cu toată viteza, ajungem apoi în locul care a devenit Mecca iubitorilor de sporturi cu motor, Transilvania Motor Ring, cel mai mare circuit auto din ţara noastră, aflat la doar 10 kilometri de oraşul Târgu Mureş. Vedem acolo o pistă adevărată de curse, unde poţi învăţa să pilotezi o maşină de raliu sau să conduci defensiv.

(w882)

(w882)

(w882)

Imagini spectaculoase, informaţii utile şi poveşti fantastice – toate acestea şi multe altele, într-o nouă întâlnire cu Cristi Tabără şi echipa „Exclusiv în România”, duminică, 11 octombrie, de la 15.30, la TVR 1.

11:00 Dosar România

*Dezbatere: Securitatea la români.

Producător Răzvan Butaru

(Reluare)

13:00 Ora regelui

Tradus de cercetătorul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române, și având notele scrise de istoricul Tudor Vișan-Miu, volumul ”Însemnări zilnice. 1932” este o adevărată comoară pentru cei interesați de istoria țării. Cartea-mărturie, scrisă sârguincios de Regina Maria a României, este una dintre cele mai interesante din această serie, tumultosul an 1932 fiind redat din perspectivă personală.

Proiectul de cercetare “Istorii deturnate-destine rescrise. Patrimoniul construit din București sub regimul comunist” a fost realizat de Muzeul Naţional Cotroceni, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și studenți la istorie și la arhitectură. Destinele a șapte personalități ale politicii și culturii interbelice, supuse represiunii comuniste au fost aduse în fața publicului, prin poveștile locuințelor și ale proprietarilor lor, conturate pe fondul unei Românii profund marcate de comunism.

Custodele Coroanei române a acordat Înaltul Patronaj Federației de Canotaj. În cadrul ceremoniei de la Castelul Peleș, Majestatea Sa Margareta a conferit învestituri regale unor personalități române din țară, dar și Germania și Elveția.

Prezintă Bogdan Șerban-Iancu

Producător Lidia Voicu

 
Vizită regală în Irlanda

Vizită regală în Irlanda

publicat: sâmbătă, 12 iulie 2025

Sâmbătă, 19 iulie, la „Ora Regelui”, vom călători, împreună cu Familia Regală, în Irlanda.  Vom afla ce îi atrage pe mulți români la capătul de ...

Concertul de Gală de la Opera Garnier din Paris se vede la TVR 1

Filarmonica din Viena, sub bagheta lui Yannick Nézet-Séguin, a concertat la Opera Garnier din Paris, celebrând cea de-a 150-a aniversare a ...

„Hai, române, joacă bine!”, ne îndeamnă maramureșeanca Paula Seling. Ansamblul Folcloric „Transilvania”, aniversat la TVR 1

Iuliana Tudor ne aşteaptă, duminică seară, la un concert extraordinar al Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania”, la împlinirea a 66 de ani ...

 

#tvr1