Cum ținem un adolescent departe de droguri și ce trebuie să facă părinții, profesorii, autoritățile statului? În ediţia de luni, 1 aprilie, a emisiunii ,,Oamenii și legea ", am abordat acest subiect pe TVR 1 de la ora 13:00.
Cât de amplu este consumul și traficul de droguri în școlile din România? Cât de usor cad elevii în capcana curiozității și a unui anturaj greșit? Care sunt primele semne care indică consumul de substanțe interzise?
Cum ținem un adolescent departe de droguri și ce trebuie să facă părinții, profesorii, autoritățile statului?
În ediţia de luni, 1 aprilie, a emisiunii ,,Oamenii și legea", abordăm acest subiect. De la ora 13:00, invitatul Mihaelei OLARU a fost Cristian SÎRBU, avocat.
Potrivit statisticilor Agenției Naționale Antidrog, adolescenții români consumă mai puține droguri ilegale decât media europeană, însă deținem recordul cu privire la vârsta de la care încep să consume substanțe interzise: 13 ani. Nu la fel de bine stăm la capitolul tutun sau alcool: 49% dintre tineri fumează și 83% consumă alcool, cu mult peste media europeană.
Dacă vorbim despre drogurile de risc precum canabis sau LSD, potrivit modificărilor legislative, cultivarea, oferirea, vânzarea, transportul, cumpărarea și deținerea sunt pedepsite cu închisoare de la 3 la 10 ani. În cazul drogurilor de mare risc precum cocaina sau heroina, pedepsele ajung de la 5 la 15 ani. Consumatorii care au până la 16 ani sunt puși să facă și trafic pentru că nu răspund penal. Așa ajung să aibă o dublă dependență, față de dealer și față de droguri.
Ne puteți trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133, precum și la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.
***
MODERATOR
- av. Mihaela OLARU
JURNALIST TV
- Raluca AMZĂR
REALIZATOR
- Ileana GAIŢĂ
PRODUCĂTOR
- Mihaela GRECU