loader
Foto

Stop consumului și traficului de droguri în școli!

Cum ținem un adolescent departe de droguri și ce trebuie să facă părinții, profesorii, autoritățile statului? În ediţia de luni, 1 aprilie, a emisiunii ,,Oamenii și legea ", am abordat acest subiect pe TVR 1 de la ora 13:00.

 

Oamenii și Legea

Cât de amplu este consumul și traficul de droguri în școlile din România? Cât de usor cad elevii în capcana curiozității și a unui anturaj greșit? Care sunt primele semne care indică consumul de substanțe interzise?

Cum ținem un adolescent departe de droguri și ce trebuie să facă părinții, profesorii, autoritățile statului?

În ediţia de luni, 1 aprilie, a emisiunii ,,Oamenii și legea", abordăm acest subiect. De la ora 13:00, invitatul Mihaelei OLARU a fost Cristian SÎRBU, avocat.

(w500) Oamenii si

Potrivit statisticilor Agenției Naționale Antidrog, adolescenții români consumă mai puține droguri ilegale decât media europeană, însă deținem recordul cu privire la vârsta de la care încep să consume substanțe interzise: 13 ani. Nu la fel de bine stăm la capitolul tutun sau alcool: 49% dintre tineri fumează și 83% consumă alcool, cu mult peste media europeană.

Dacă vorbim despre drogurile de risc precum canabis sau LSD, potrivit modificărilor legislative, cultivarea, oferirea, vânzarea, transportul, cumpărarea și deținerea sunt pedepsite cu închisoare de la 3 la 10 ani. În cazul drogurilor de mare risc precum cocaina sau heroina, pedepsele ajung de la 5 la 15 ani. Consumatorii care au până la 16 ani sunt puși să facă și trafic pentru că nu răspund penal. Așa ajung să aibă o dublă dependență, față de dealer și față de droguri.

Ne puteți trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133, precum și la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.

***

MODERATOR

  • av. Mihaela OLARU

 

JURNALIST TV
  • Raluca AMZĂR

 

REALIZATOR

  • Ileana GAIŢĂ

PRODUCĂTOR

  • Mihaela GRECU

7:00 Vreau sa fiu sănătos!

(redifuzare) Prezinta Izabela Marinescu

Jurnalisti: Izabela Marinescu, Grigore Vîrsta, Dorin Chioţea

Producători: Beatrice Cioba, Eduard Dârvariu

8:00 Weekend matinal

*Matinal* Sport

Prezintă: Maria Smarandache şi Nadine Vlădescu

Liviu Stan, scriitor

Muzeul Antipa are o expoziţie temporară inedită: specii rare de cititori, precum cititorul de autori români sau cititorul de beletristică. Numărul de cititori de la noi din ţară este în continuă scădere. Conform ultimelor date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), aproximativ 11 milioane de români nu au citit nicio carte în anul 2023. Cititorii devin astfel o specie rară, pe cale de dispariţie.

Geanina Petrea, preşedinte Asociaţia TNR şi Florin Pişcoţiu, psiholog

Pisicile fara stapân din Capitală au primit primele adăposturi , la inţiativa Asociaţiei TNR, care se ocupă cu sterilizarea pisicilor de pe stradă. Asociaţia se ocupa cu capturarea, sterilizarea şi eliberarea pisicilor fara stăpân şi militează pentru încurajarea adopţiilor. De ce sunt importante adopţiile, sterilizările şi acest tip de adăposturi

Claudia Pendea, antreprenor

Claudia a infiintat platforma şi comunitatea "Nu mai port“ un proiect ambițios ce a trecut deja de mult timp granițele internetului. În prezent, este vorba despre o comunitate ce depășește 50.000 de membri. Fenomenul modei circulare, „presupune să dăm hainelor o nouă șansă de a fi iubite și purtate în noi aventuri“.

Christel Ungar, jurnalist TVR

Săptamâna viitoare, la Sibiu, are loc cea mai întrunire a saşilor în România. Cu motto-ul „Patrie fără frontiere”, scopul întâlnirii este întărirea legăturii dintre sașii emigrați cu țara și meleagurile lor de origine și trezirea interesului, mai ales, al tinerei generații, pentru Transilvania. Evenimentul a fost planificat pentru prima săptămână din august deoarece atunci în toate landurile germane este vacanță școlară. Se aşteaptă ca numărul participanților să depășească și de această dată 10.000. Cei mai mulți participanți vin din străinătate, Germania și Austria, sunt anunțate însă și grupuri din Statele Unite ale Americii și Canada

Live din Delta Văcăreşti cu Ciprian Nechita, organizator -proiectul "Vara Verde în Parcul Naţional Bucureşti" este în plină desfăşurare. În lunile iulie şi august, Delta din centrul Bucureştilor aşteaptă locuitorii oraşului cu ateliere interactive, spectacole şi tururi ghidate.

Producatori: Raluca Neagu, Horaţiu Rusu

Transmisiune directa

 
Claudiu Lucaci: „La JO Los Angeles din 1984, am văzut forța sportului românesc şi pe unii dintre cei mai mari sportivi ai noștri”

În această vară, Jocurile Olimpice aduc sportul de elită şi eroii lui alături de inima ta!... Te provocăm să intri în arena celei mai mari ...

Sportivii români, în direct la TVR, de la Jocurile Olimpice. David Popovici, Simona Radiş, Ancuţa Bodnar şi Eliza Samara concurează din primul weekend

Jocurile Olimpice Paris 2024 sunt în plină desfăşurare, iar în weekend-ul 26-28 iulie, telespectatorii îi pot vedea, în direct la TVR 1 şi TVR ...

Vă așteptăm la o nouă ediție "Teleenciclopedia" sâmbătă, 27 iulie, de la ora 18:55, la TVR 1.

 

#tvr1