loader
Foto

Galerie foto

Sub cea mai mare cupolă cu vitralii din lume, cu „Exclusiv în România”, la TVR 1

Secrete bine păzite, istorii zbuciumate şi multă culoare - duminică, 9 aprilie, la TVR 1! Am ajuns la Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea, Mănăstirea Berislăveşti și schitul Cetăţuia. | VIDEO

 

Cristian Tabără
Exclusiv în România

Am continuat călătoria în județul Vâlcea în noul episod „Exclusiv în România", iar prima oprire a echipei lui Cristian Tabără a fost la Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea, acolo unde se află cea mai mare cupolă cu vitralii din lume. Certificată de World Record Academy, de altfel.

(w882)

(w882)

Cupola Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” are peste 140.000 de piese în componenţă, o suprafaţă de desfăşurare a cupolei de aproape 150 mp şi nu mai puţin de 168 de module. Cupola este formată din 12 ovale, cu 12 compoziţii, care ilustrează principalele tipuri de scriere cunoscute până acum: Tartaria, Cuneiformă, Feniciană, Hieroglifică, Persană, Chirilică și Demotică. Vitraliul se află la aproximativ 30 de metri înălţime de baza edificiului. Realizatorul acestui proiect este artistul plastic Gheorghe Dican, care ne-a explicat, la „Exclusiv în România”, că întrega lucrare a fost executată manual, cu armătură de plumb, în tehnica vitraliului. Este formată din două corpuri de iluminat sub forma globului pământesc, cu mediane şi paralele. Partea superioară a globului simbolizează soarele, iar partea inferioară - primele manifestări ale Creaţiei Divine: aerul, focul, pământul şi apa.

(w882)

De la Biblioteca Județeană, drumul lui Cristi Tabără şi al echipei sale a continuat în județul Vâlcea și a ajuns la Mănăstirea Berislaveşti, un superb așezământ monahal, care, în urmă cu câțiva ani, era o ruină. După un amplu program de reablitare, mănăstirea este astăzi deschisă credicioșilor și turiștilor care doresc să o viziteze. Aşezământul religios, ctitorie a boierului Sandu Bucşenescu şi a soţiei sale Maria, a fost realizat în anul 1760. Este şi locul unde cei doi au fost înmormântați în biserica. „Un detaliu interesant este catapeteasma bisericii, construită în întregime din piatră și care arată absolut spectaculos. Telespectatorii o vor vedea la Exclusiv în România, ne-a asigurat Marin Găbudean, producătorul emisiunii.

(w882)

(w882)

Am ajuns la schitul Cetățuia, așezat maiestuos pe un deal, chiar pe locul unui vechi așezământ dacic. Istoria schitului Cetățuia este legată de asasinarea, în altarul bisericii, a domnitorului Radu de la Afumați și a fiului lui. Oribila faptă a fost comisă în a două zi a anului 1529, iar capul domnitorului a fost trimis la Istanbul într-un recipient cu miere, pentru a fi conservat cât mai bine. La schitul Cetăţuia, am admirat şi icoanele de pe catapeteasma altarului, care au fost pictate de Gheorghe Tattarascu. Şi tot aici, legenda spune că, de sub schit, pornea o rețea secretă de tuneluri care ajungeau până departe, sub râul Olt.

(w882)

Râmnicu Vâlcea este un oraș modern, cu o viață artistică efervescentă, care abundă de festivaluri. Brezoi Blues Festival și Constelații Rock sunt doar câteva dintre ele. Cristi Tabără s-a interesat şi a aflat pentru noi, la „Exclusiv în România”, ce se mai întâmplă cu reînviatul festival Constelații Rock, de la Rareș Totu și Cezar Tită.

21:00 Un presedinte pentru România!

(I)

* Dezbatere electorală alegeri prezidenţiale-Tur II

Invitat dl. Nicusor Dan-candidat independent

Moderatori: Ramona Avramescu şi Marian Voicu

Coordonator Smaranda Vornicu

Transmisiune directa de la Palatul Cotroceni, Sala Unirii

22:00 Un presedinte pentru România!

(II)

* Dezbatere electorală alegeri prezidenţiale-Tur II

Invitat dl. Nicusor Dan-candidat independent

Moderatori: Ramona Avramescu şi Marian Voicu

Coordonator Smaranda Vornicu

Transmisiune directa

 
Concurenţi... cu şcoală îşi măsoară puterile în arena „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune o nouă confruntare pe teme lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă, 17 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

Cine râvnește la gurile Dunării? Vineri, la „Breaking Fake News”

În aceeaşi ediţie, despre confruntarea indo-pakistaneză a dezinformărilor sau cum au transformat vietnamezii o înfrângere în victorie cu ajutorul ...

Probleme la bloc, rezolvări în instanță

Probleme la bloc, rezolvări în instanță

publicat: miercuri, 14 mai 2025

Legea Asociațiilor de Proprietari este în continuare criticată de proprietari, președinți de asociații, administratori și specialiști. Din ...

 

#tvr1