Ce este partajul succesoral și cine moștenește averea în familie după un deces? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe partajul din punct de vedere legal? Cine poate solicita ieșirea din indivizune? Cât durează procedura și care sunt documentele solicitate de notar? Ce acte sunt necesare pentru deschiderea procedurii de succesiune și care sunt taxele? Când se poate face partajul proprietăţii moştenite pe cale amiabilă și când în Instanță? Detalii, în ediția de marţi, 6 mai, a emisiunii ,,Oamenii și legea”.
În direct, de la ora 09:00, invitata Mihaelei OLARU este Andreea CRISTEA, avocat.
Procedura succesiunii durează în funcție de numărul de moștenitori, de bunurile din masa succesorală și în funcție de cât de repede se obțin documentele solicitate de notar. Se poate deschide direct după deces de către moștenitori. Cu cât se așteaptă mai mult, cu atât taxele vor crește. Dacă succesiunea nu este complexă și actele sunt obținute în scurt timp, poate dura câteva săptămâni. În cazul succesiunii complexe, sau dacă actele solicitate întârzie, procedura poate dura și câteva luni.
Prin partajul succesoral se pune capăt stării de indiviziune în care se găsesc persoanele care au calitatea de moștenitori și care dețin în coproprietate unul sau mai multe bunuri pe care le-au moștenit și începe imediat ce moștenirea este acceptată. Partajul succesoral poate fi realizat printr-un simplu acord încheiat între membrii familiei în cauză sau, în fața instanței de judecată, dacă un acord în acest sens nu este definitivat sau acceptat.
Ne puteţi trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133 precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.
Urmăriți o nouă ediție a emisiunii „Oamenii și legea”, marți, 6 mai, de la ora 9:00, la TVR 1 și pe TVR+.
***
Moderator
av. Mihaela OLARU
Echipa redacțională
Raluca AMZĂR
Liliana VĂDUVA
Producător
Mihaela GRECU
Credit foto: Arhiva emisiunii „Oamenii şi legea” - Raluca AMZĂR