loader
Foto

Galerie foto

Succesiunea - Moștenirea averii după un deces

Ce este partajul succesoral și cine moștenește averea în familie după un deces? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe partajul din punct de vedere legal? Cine poate solicita ieșirea din indivizune? Cât durează procedura și care sunt documentele solicitate de notar? Ce acte sunt necesare pentru deschiderea procedurii de succesiune și care sunt taxele? Când se poate face partajul proprietăţii moştenite pe cale amiabilă și când în Instanță? Detalii, în ediția de marţi, 6 mai, a emisiunii ,,Oamenii și legea”.

 

Oamenii și Legea

(w882) Succesiune

În direct, de la ora 09:00, invitata Mihaelei OLARU este Andreea CRISTEA, avocat.

(w882) Succesiune

Procedura succesiunii durează în funcție de numărul de moștenitori, de bunurile din masa succesorală și în funcție de cât de repede se obțin documentele solicitate de notar. Se poate deschide direct după deces de către moștenitori. Cu cât se așteaptă mai mult, cu atât taxele vor crește. Dacă succesiunea nu este complexă și actele sunt obținute în scurt timp, poate dura câteva săptămâni. În cazul succesiunii complexe, sau dacă actele solicitate întârzie, procedura poate dura și câteva luni.

(w882) Succesiune

Prin partajul succesoral se pune capăt stării de indiviziune în care se găsesc persoanele care au calitatea de moștenitori și care dețin în coproprietate unul sau mai multe bunuri pe care le-au moștenit și începe imediat ce moștenirea este acceptată. Partajul succesoral poate fi realizat printr-un simplu acord încheiat între membrii familiei în cauză sau, în fața instanței de judecată, dacă un acord în acest sens nu este definitivat sau acceptat.

(w882) Succesiune

Ne puteţi trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133 precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.

Urmăriți o nouă ediție a emisiunii „Oamenii și legea”, marți, 6 mai, de la ora 9:00, la TVR 1 și pe TVR+.

***

Moderator

av. Mihaela OLARU

Echipa redacțională

Raluca AMZĂR

Liliana VĂDUVA

Producător

Mihaela GRECU

 

Credit foto: Arhiva emisiunii „Oamenii şi legea” - Raluca AMZĂR

 

15:00 Convieţuiri

(I)Prezentator Adriana Irimescu

Incepem calatoria noastra de astazi la Iasi, unde comunitatea evreilor pastreaza amintirea celor peste 13 mii de victime ale Pogromului, printr-o serie de evenimente comemorative. Vorbim despre una dintre cele mai intunecate pagini ale istoriei Holocaustului din Romania.

Ceva mai tarziu, schimbam nota si va spunem ca a fost mare sarbatoare in mijlocul comunitatii ucrainene. Dansul, cantecul si mestesugul popular au fost readuse la viata. Vedem imagini inedite de la Festivalul Folclorului Ucrainean, care a avut loc de curand la muzeul satului din capitala.

Si tot in aceasta dupa-amiaza facem un popas la Izvoarele, in judetul Teleorman. Acolo, sase bulgaroaice pastreaza viu un ritual mostenit de la bunici: painea la tzest. ​

Iar finalul de editie va fi tot despre femei. De aceasta data, vorbim despre unicul concurs feminin de pescuit biban, din tara noastra. Intr-un cuvant, Bibaniada. Ramaneti cu noi!

​Producatori: Teodora Drăgoi şi Boris Velimirovici

Transmisiune directa+înregistrare

15:50 Convieţuiri

(II) Prezentator Adriana Irimescu

Producatori: Teodora Drăgoi şi Boris Velimirovici

Transmisiune directa+înregistrare

 
„Deceniul ascuns” – viața din România comunistă

Un proiect aparte în peisajul documentar autohton, „Deceniul ascuns” aduce în prim-plan viața cotidiană din România anilor ’80, într-o abordare ...

Captivi în ecrane: Dependența digitală care ne schimbă viețile

Ne-am dorit să ne facă viața mai ușoară, dar acum nu mai știm cum să trăim fără ea. Tehnologia digitală, creată să ne ajute, a ajuns să ne ...

Ce înseamnă să fii om în era IA? „Maşinăria care simte”, un documentar care ne pune pe gânduri

Poate IA să interpreteze şi să înţeleagă emoţiile umane? Ce mai înseamnă să fii om într-o lume plină de maşinării care „simt”? Dar, oare, nu am ...

 

#tvr1