loader
Foto

Comedia "Toamna bobocilor" la TVR Internațional

Sâmbătă, 26 noiembrie, ora 23.00, v-am invitat să urmăriți filmul românesc „Toamna bobocilor”, în regia lui Mircea Moldovan, la TVR Internațional.

 

Filmul românesc la TVRi

După terminarea facultăţii, trei absolvenţi - Mariela, profesoară de franceză, Ovidiu, medic, şi Geo, inginer agronom - pornesc fără să se cunoască spre localitatea Viişoara, unde au primit posturi prin repartiţie.

Ovidiu este fiul unui medic celebru și a terminat facultatea cu media 7,99, făcând cei trei ani de stagiu în Viișoara. Mariella a terminat cu media 10 ca șefă de promoție, dar a ajuns aici după ce a spus în glumă unui reporter aflat la balul absolvenților că vrea să fie repartizată la țară. Geo sosește în sat cu un trabant și se laudă peste tot că a lucrat ca agronom în Africa, America și în sud-estul Europei.

În sat, cei trei vor da piept cu mai-marii satului, care-i întâmpină cu răceală şi nu sunt pregătiţi să aibă încredere în ideile "prospăturilor". Conducerea organizației locale a PCR prezidată, în lipsa primarului Horațiu aflat la un curs de instruire la Constanța, de Toderaș (Marin Moraru), președintele CAP-ului, hotărăște să le înmâneze imediat negațiile fără ca cei abia sosiți să le fi solicitat. Cu excepția Mariellei, ceilalți doi doreau să rămână acolo. Geo și Ovidiu înapoiază negațiile și o conving pe Mariella să mai rămână opt zile pentru a nu-i pune pe ei într-o situație proastă.

Absolvenții încep un adevărat război cu președintele CAP-ului și sătenii. Medicul îi amendează pe grăjdari pentru că nu respectau regulile de igienă a muncii, iar inginerul agronom îi obligă pe tractoriști să reia arăturile de toamnă pe motiv că s-a arat la o adâncime de 15 cm în loc de 25 cm. Profesoara Mariella se confruntă însă cu lipsa de interes a elevilor pentru limba franceză și-și dorește în continuare să plece, deși Geo o curtează timid.

Absolvenții sunt sprijiniți însă de Varvara (Draga Olteanu-Matei), soția lui Toderaș și șefa organizației locale de femei a PCR, precum și de tehnicianul Pompei (Sebastian Papaiani), șeful organizației locale de tineret a PCR.

Amenințat de Varvara că le va convinge pe femei să nu-l voteze la alegerile din iarnă, Toderaș îi învită pe cei trei absolvenți la ședința organizației locale de partid. El le explică motivul pe care le-a dat negații, iar Geo și Ovidiu afirmă că vor să rămână în sat pentru a contribui la dezvoltarea sa. Profesoara Mariela a decis să plece din sat.

La finalul filmului, Geo îi spune lui Ovidiu că a mințit atunci când a afirmat că a muncit ca agronom în Africa, America și sud-estul Europei. El lucrase șase ani ca mecanic în uzină, urmând apoi liceul la seral și facultatea. Trabantul era cumpărat în comun cu un coleg de facultate ce obținuse repartiție în satul învecinat, Pogoanele. Singura sa călătorie în străinătate a avut loc doar atunci când a fost detașat două săptămâni ca mecanic în Tanganika.

***

Regia: Mircea Moldovan

Cu: Draga Olteanu-Matei, Marin Moraru, Dumitru Furdui, Senastian Papaiani, Emil Hossu, Maria Ploae, Monica Ghiuţă

15:00 Opre Roma

* Emisiune cu şi despre comunitatea romă

Aceasta editie este despre una dintre cele mai importante zile pentru etnia roma.

Sarbatorita inca din 1971, cand a fost propusa la primul Congres International al romilor, care a avut loc la Londra, in Marea Britanie, Ziua Internationala a Romilor, din intreaga lume, este marcata la inceputul lunii aprilie prin evenimente culturale, sau cu prezenta activistilor romi in piete publice, spectacole de teatru, cu arborarea steagului romilor si imnul Gelem gelem.

Denumita si „Sarbatoarea etniei romilor din Romania”, a fost legiferata in anul 2006, in urma adoptării de către Parlamentul României, prin Legea nr. 66/2006.

Cu aceasta ocazie, s-au desfasurat, timp de mai multe zile, diferite evenimente : spectacol in Piata Sebastian organizat de Partida Romilor, targ de mestesuguri la Muzeul Taranului Roman, concert de muzica clasica la Teatrul Elisabeta​, si inaugurarea Piațetei Nicolae Gheorghe, in cinstea celui mai mare ganditor rom.

La interviul editiei, va fi alaturi de noi Mihai Neacsu, directorul Centrului National de Cultura a Romilor-Romano Kher. Vom povesti despre proiectele acestei institutii si rolul pe care il joaca in promovarea identitatii culturale a etniei romilor.

​Producători: Oana Cârligel Crețulescu, Anamaria Tecuceanu Bobe

15:55 EURO polis

*Emisiune despre comunitățile etnice din România

Minoritati din jud. Valcea
Minoritati dobrogene in muzeul de etnografie, Tulcea

Participă: Angela Tomaselli-artist plastic
Florin Epure-istoric
Gilda Mologhianu-fiica Ervant Nicogosian
Alexandru Chiselef-muzeograf

Producător Nicoleta Epure

 
Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

Serialul coreean „Floarea nopţii”, producţie 2024, se vede la TVR 1

Din 23 aprilie, urmărim aventurile frumoasei Jo Yeo-Hwa, o tânără văduvă care refuză să se conformeze tradiţiilor absurde ale vremii şi trăieşte ...

 

#tvr1