loader
Foto

"Teleenciclopedia": despre Muzeul Orsay, destinat artei impresioniste | VIDEO

Sâmbătă, 20 ianuarie, ora 19.00, vă invităm să aflați, la TVR 1, despre mișcarea de rezistență pariziană Socialism și Libertate , ecosisteme, masacrul de la Katîn, Muzeul Orsay și prădători ai oceanelor.

 

Teleenciclopedia

PARIS LA MIEZUL NOPŢII (ep.3)

În 1941, la începutul verii, Simone de Beauvoir și Jean-Paul Sartre au plecat spre zona liberă din sudul Franței să recruteze membri pentru mișcarea de rezistență pariziană Socialism și Libertate.  André Gide se refugiase la Grasse cu familia și, la cei 72 de ani împliniți, nu dorea decât liniște. Pe André Malraux l-au găsit la Cap d'Ail, dar nici el nu voia să lupte cu mâinile goale împotriva celor care masacraseră Guernica.

(w882) Patagonia

ECOSISTEME: PATAGONIA (ep.6)

Îndepărtata Patagonia, în traducere adaptată „Țara Oamenilor cu Picioare Mari”, a fost învăluită într-o aură legendară încă din 1520, când navigatorii europeni, conduși de Fernando Magellan, relatau despre localnicii uriași. În zilele noastre, populația Mapuche din nordul regiunii se străduiește să conserve stilul de viață bazat pe creșterea animalelor, cultivarea fructelor și meșteșuguri ancestrale: țesutul, prelucrarea lemnului și a pielii. La 1.000 de kilometri spre sud, în provincia Santa Cruz din centrul regiunii, trăiesc indienii Tehuelche – a doua comunitate indigenă, ca importanţă, de aici.

(w882) Katin

MASACRUL DE LA KATÎN (ep.3)

Începând cu 5 aprilie 1940, deținuții din Ostașkov au fost treptat evacuați cu trenul până la închisoarea NKVD-ului din Kalinin, unde, până pe 22 mai 1940, au fost uciși 6.287 de prizonieri. Nici ofițerii polonezi eliberați din mănăstirea de la Starobilsk n-au scăpat măcelului, fiind transportați cu trenurile în orașul Harkov, apoi spre Lubianka, unde execuțiile s-au derulat metodic, timp de șase săptămâni. 4.404 de ofițeri eliberați din Kozelsk au fost lichidați direct pe marginea gropilor comune săpate în pădurea de la Katîn. Concomitent, în Polonia, NKVD aresta și deporta ofițeri și civili în lagăre din Kiev, Harkov și Minsk: unde au fost executați 7.305 dintre ei !

(w882) Teleencicl

MUZEUL ORSAY (ep. 5)

În 1972, se lansa, la Paris, ideea construirii unui muzeu destinat artei impresioniste. Surprinzător, concursul de proiecte a fost câștigat, în 1978, de tinerii Pierre Colboc, Renaud Bardon și Jean-Paul Philippon. Lucrările au demarat în 1980, inginerii concentrându-se asupra fundațiilor, puternic afectate de inundațiile din 1910, numite și azi de parizieni, potopul secolului. Pentru capodoperele găzduite de noul muzeu un asemenea eveniment s-ar fi dovedit catastrofal !

PRĂDĂTORI AI OCEANELOR (ep.1)

De la Atlantic până la Pacific, și de la un pol la altul, vânează ființe deosebit de inteligente, uimind cercetătorii. În Chatham Strait – strâmtoare aflată în sud-estul statului Alaska – este primăvară târzie. Grație „alchimiei” între soare și alge, vaste colonii de crustacee, printre care și Euphausia superba, prosperă de-a lungul coastei, ademenind aproximativ  3.000 de cetacee. În adâncuri, pândesc și balene cu cocoașă (Megaptera novaeangliae): coloși care ating 15 metri lungime și cântăresc 30 de tone.

​***

Program de difuzare:

TVR 1

Premiera: sâmbătă, 20 ianuarie, ora 19.00

Reluare: luni, 22 ianuarie, ora 00.00

***

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

16:45 Istorii ascunse

* TEZAURUL DIN PEȘTERA CIOCLOVINA

În 1953, în peștera Ponorici-Cioclovina cu apă, una dintre formațiunile carstice ale Munților Șureanu, speologul Traian Orghidan descoperea, din întâmplare, cel mai mare depozit european de piese ce aparține Epocii Bronzului Târziu. Cercetarea sitului a fost reluată în 2018, iar analizele chimice arată că o parte dintre cele aproape 8000 de obiecte descoperite în peșteră provin din zona Mării Baltice, iar altele din vechea regiune a Mesopotamiei.

Realizator Cristina Băican

17:15 Frumoasa mincinoasă

Frumoasa mincinoasă (THE FORBIDDEN MARRIAGE-Coreea de Sud, 2022)

* Comedie romantică. De şapte ani, familia regală şi membrii guvernului din regatul Joseon încearcă să-i găsească tânărului rege Lee Heon o nouă consoartă, după ce prima lui soţie a murit, lăsându-l cu inima frântă. Spre nemulţumirea populaţiei, a fost impusă şi o lege prin care nicio femeie nemăritată n-are voie să se căsătorească, până când regatul nu va avea o nouă regină. Atmosfera mohorâtă de la curtea regală se schimbă odată cu apariţia pitorească a unei fete neobişnuite: Ye So-Rang, frumoasă şi isteaţă, care se dă drept medium ca să-şi câştige existenţa. Arestată şi adusă în faţa regelui, fata declară că palatul este bântuit de spiritul fostei lui soţii, pe care ea îl poate chema din lumea de dincolo. Angajată să câştige încrederea regelui şi să ajute la restabilirea ordinii în regat, Ye So-Rang trebuie să-şi continue şirul de minciuni şi să se pretindă posedată de spiritul răposatei prinţese, ceea ce provoacă în mod inevitabil şi mai multe încurcături. Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, a fost Ion Dragne, avocat.

Elisa Leonida Zamfirescu – prima femeie inginer chimist din lume, în galeria „Români universali”

Pe 13 mai, Cristian Tabără ne prezintă o româncă a cărei voinţă a răsturnat mentalităţi în întreaga lume. Un episod în premieră al emisiunii se ...

 

#tvr1