loader
Foto

”Teleenciclopedia”: despre vrăjitorii din Montparnasse | VIDEO

O nouă ediție a emisiunii ”Teleenciclopedia” s-a difuzat la TVR 1, sâmbătă, 28 octombrie, ora 19.00.

 

Teleenciclopedia

AVENTURIERII ARTEI MODERNE: VRĂJITORII DIN MONTPARNASSE (ep. 1)

În noiembrie 1918, după război, Europa își plângea cele opt milioane de morți, iar Guillaume Apollinaire se stingea răpus de gripa spaniolă. Un an mai târziu, decesul lui Amedeo Modigliani marca finalul epocii boeme. Picasso dezertase, Max Jacob se reculegea la Abația Saint-Benoît de pe Loara, iar Van Dongen, cu noii săi prieteni, marchizi și conți, negociau contracte pe cheiul din Deauville. Vlaminck, nedespărțit de pușcă, s-a retras la țară blestemându-şi vechii tovarăși;  Juan Gris își trata astmul, departe de foștii chiriași din Bateau-Lavoir, în vreme ce Georges Braque întorsese spatele tuturor.

MARI LIDERI MILITARI AI SECOLULUI AL XX-LEA: FORŢA COMBATIVĂ (ep.1 ) (Premieră)

6 iunie 1944: 156.000 de soldați debarcau pe plajele Normandiei – prima etapă din campania de eliberare a Franței ocupate de germani. Începuse Ziua Z (D  Day). La comanda forțelor terestre aliate se afla generalul Bernard Law Montgomery, zis Monty. Admirator al istoriei militare, se remarcase încă din Primul Război Mondial, în luptele de pe Somme și de la Passchendaele. Obişnuia să spună: ,,trebuie să înțelegi războiul, dacă vrei pace.

(w882) Roma

ROMA (ep.4)

Îmbrăţişat de podgorii, s-a născut un proiect pe cât de îndrăzneț, pe atât de genial: camera rotativă a lui Nero. Arheologii au descoperit doar o parte a unui postament care seamănă cu cele făcute de romani la bazele turnurilor. Istoricul Suetonius spunea, în secolul al II-lea, că sala era rotundă și se învârtea singură, zi și noapte, imitând mersul lumii. Ce mecanisme inventaseră inginerii pentru o săvârși? Explicația ne-a oferit-o, în 2007, arheologul francez Françoise Villedieu.

(w882) preistoric

LUMI PREISTORICE (ep. 6)

Marile extincţii au reprezentat, de fiecare dată, adevărate „revoluţii” în istoria Pământului, fiecare dezastru deschizând noi oportunităţi supravieţuitorilor. Arborele vieţii s-a îmbogăţit mereu cu noi ramuri, umplând golul lăsat de cei dispăruţi. Dar, la nivel planetar, nu speciile dominante au fost cele care au reuşit să supravieţuiască.

***

Program de difuzare:

TVR 1 – premieră, 28 octombrie, ora 19.00

TVR 1 – reluare, 30 octombrie, ora 00.00

***

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

>

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă: Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producători: Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

9:45 Teleshopping

 
Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, este Ion Dragne, avocat.

Cataracta, principala cauză a pierderii vederii

Cataracta, principala cauză a pierderii vederii

publicat: miercuri, 08 mai 2024

Sâmbătă, 11 mai, de la ora 7:00, urmăriți pe TVR 1 o ediție ”Un doctor pentru dumneavoastră”. Aflați de la specialiștii invitați în cadrul ...

Hieronymus Bosch - Ispitirea Sfântului Antonie | VIDEO

"Teleenciclopedia" vă invită să urmăriți o nouă ediție sâmbătă, 11 mai, de la ora 19:00, la TVR 1.

 

#tvr1