loader
Foto

”Teleenciclopedia”: despre vrăjitorii din Montparnasse | VIDEO

O nouă ediție a emisiunii ”Teleenciclopedia” s-a difuzat la TVR 1, sâmbătă, 28 octombrie, ora 19.00.

 

Teleenciclopedia

AVENTURIERII ARTEI MODERNE: VRĂJITORII DIN MONTPARNASSE (ep. 1)

În noiembrie 1918, după război, Europa își plângea cele opt milioane de morți, iar Guillaume Apollinaire se stingea răpus de gripa spaniolă. Un an mai târziu, decesul lui Amedeo Modigliani marca finalul epocii boeme. Picasso dezertase, Max Jacob se reculegea la Abația Saint-Benoît de pe Loara, iar Van Dongen, cu noii săi prieteni, marchizi și conți, negociau contracte pe cheiul din Deauville. Vlaminck, nedespărțit de pușcă, s-a retras la țară blestemându-şi vechii tovarăși;  Juan Gris își trata astmul, departe de foștii chiriași din Bateau-Lavoir, în vreme ce Georges Braque întorsese spatele tuturor.

MARI LIDERI MILITARI AI SECOLULUI AL XX-LEA: FORŢA COMBATIVĂ (ep.1 ) (Premieră)

6 iunie 1944: 156.000 de soldați debarcau pe plajele Normandiei – prima etapă din campania de eliberare a Franței ocupate de germani. Începuse Ziua Z (D  Day). La comanda forțelor terestre aliate se afla generalul Bernard Law Montgomery, zis Monty. Admirator al istoriei militare, se remarcase încă din Primul Război Mondial, în luptele de pe Somme și de la Passchendaele. Obişnuia să spună: ,,trebuie să înțelegi războiul, dacă vrei pace.

(w882) Roma

ROMA (ep.4)

Îmbrăţişat de podgorii, s-a născut un proiect pe cât de îndrăzneț, pe atât de genial: camera rotativă a lui Nero. Arheologii au descoperit doar o parte a unui postament care seamănă cu cele făcute de romani la bazele turnurilor. Istoricul Suetonius spunea, în secolul al II-lea, că sala era rotundă și se învârtea singură, zi și noapte, imitând mersul lumii. Ce mecanisme inventaseră inginerii pentru o săvârși? Explicația ne-a oferit-o, în 2007, arheologul francez Françoise Villedieu.

(w882) preistoric

LUMI PREISTORICE (ep. 6)

Marile extincţii au reprezentat, de fiecare dată, adevărate „revoluţii” în istoria Pământului, fiecare dezastru deschizând noi oportunităţi supravieţuitorilor. Arborele vieţii s-a îmbogăţit mereu cu noi ramuri, umplând golul lăsat de cei dispăruţi. Dar, la nivel planetar, nu speciile dominante au fost cele care au reuşit să supravieţuiască.

***

Program de difuzare:

TVR 1 – premieră, 28 octombrie, ora 19.00

TVR 1 – reluare, 30 octombrie, ora 00.00

***

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

>

16:00 Care pe care

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

sezon nou

16:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1