loader
Foto

”Teleenciclopedia”: despre vrăjitorii din Montparnasse | VIDEO

O nouă ediție a emisiunii ”Teleenciclopedia” s-a difuzat la TVR 1, sâmbătă, 28 octombrie, ora 19.00.

 

Teleenciclopedia

AVENTURIERII ARTEI MODERNE: VRĂJITORII DIN MONTPARNASSE (ep. 1)

În noiembrie 1918, după război, Europa își plângea cele opt milioane de morți, iar Guillaume Apollinaire se stingea răpus de gripa spaniolă. Un an mai târziu, decesul lui Amedeo Modigliani marca finalul epocii boeme. Picasso dezertase, Max Jacob se reculegea la Abația Saint-Benoît de pe Loara, iar Van Dongen, cu noii săi prieteni, marchizi și conți, negociau contracte pe cheiul din Deauville. Vlaminck, nedespărțit de pușcă, s-a retras la țară blestemându-şi vechii tovarăși;  Juan Gris își trata astmul, departe de foștii chiriași din Bateau-Lavoir, în vreme ce Georges Braque întorsese spatele tuturor.

MARI LIDERI MILITARI AI SECOLULUI AL XX-LEA: FORŢA COMBATIVĂ (ep.1 ) (Premieră)

6 iunie 1944: 156.000 de soldați debarcau pe plajele Normandiei – prima etapă din campania de eliberare a Franței ocupate de germani. Începuse Ziua Z (D  Day). La comanda forțelor terestre aliate se afla generalul Bernard Law Montgomery, zis Monty. Admirator al istoriei militare, se remarcase încă din Primul Război Mondial, în luptele de pe Somme și de la Passchendaele. Obişnuia să spună: ,,trebuie să înțelegi războiul, dacă vrei pace.

(w882) Roma

ROMA (ep.4)

Îmbrăţişat de podgorii, s-a născut un proiect pe cât de îndrăzneț, pe atât de genial: camera rotativă a lui Nero. Arheologii au descoperit doar o parte a unui postament care seamănă cu cele făcute de romani la bazele turnurilor. Istoricul Suetonius spunea, în secolul al II-lea, că sala era rotundă și se învârtea singură, zi și noapte, imitând mersul lumii. Ce mecanisme inventaseră inginerii pentru o săvârși? Explicația ne-a oferit-o, în 2007, arheologul francez Françoise Villedieu.

(w882) preistoric

LUMI PREISTORICE (ep. 6)

Marile extincţii au reprezentat, de fiecare dată, adevărate „revoluţii” în istoria Pământului, fiecare dezastru deschizând noi oportunităţi supravieţuitorilor. Arborele vieţii s-a îmbogăţit mereu cu noi ramuri, umplând golul lăsat de cei dispăruţi. Dar, la nivel planetar, nu speciile dominante au fost cele care au reuşit să supravieţuiască.

***

Program de difuzare:

TVR 1 – premieră, 28 octombrie, ora 19.00

TVR 1 – reluare, 30 octombrie, ora 00.00

***

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

>

13:00 Ora regelui

Unitatea Specială de Aviație din București a Inspectoratului General al Ministerului Afacerilor Interne a primit de curând vizita Familiei Regale. Profund atașată de Crucea Roșie și implicit de activitățile de salvare a vieții, Majestatea Sa Margareta a dorit să cunoască echipele medicale de urgență și pe piloții care le transportă în misiunile lor, luptând cu timpul, pentru o nouă șansă la viață.

Volumul "Pictorii români şi Franţa (1834-1939)" care a reunit figurile fondatoare ale picturii româneşti influenţate de Franţa, a fost publicat la Paris cu câțiva ani în urmă. Extrem de valoros chiar și prin faptul că prezintă francezilor Şcoala de pictură românească, acesta a fost punctul central al interviului de colecție cu istoricul de artă Gabriel Badea-Păun.

Plin de culoare și de seninătate, târgul ”Suflet de România” aduce an de an, pe Domeniul Regal din Săvârșin, savorile copilăriei, rețetele vechi din gospodăria bunicilor și bucuria lucrurilor autentice. Producători ai locului sau de departe și artiști din Republica Moldova s-au adunat pentru a bucura mii de oaspeți cu un festival de tradiții, meșteșuguri și bunătăți românești.

Producător Lidia Voicu

Sezon nou

14:00 Telejurnal

* Ştiri* Sport

Prezintă: Claudiu Lucaci și Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

 
Programe In Memoriam Cristina Deleanu la TVR

Programe In Memoriam Cristina Deleanu la TVR

publicat: vineri, 16 mai 2025

Televiziunea Română regretă dispariţia actriţei Cristina Deleanu, care a încetat din viaţă la vârsta de 84 de ani, şi îşi modifică programele, ...

Sfânta Liturghie de inaugurare solemnă a pontificatului Papei Leon al XIV-lea, în direct la TVR

Duminică, 18 mai, la ora 11.00, în Piața Sfântul Petru, papa Leon al XIV-lea va prezida Sfânta Liturghie pentru inaugurarea solemnă a ...

„Zlatna, Abrud, Brad - Tot ce-a fost şi ce va fi”, un film despre oraşele din patrulaterul aurifer al Munţilor Apuseni

La „Dosar România”, Gabriel Geamănu ne propune un documentar despre viaţa a trei dintre localităţile din Apuseni unde se exploata minereu. ...

 

#tvr1