loader
Foto

”Teleenciclopedia”: despre vrăjitorii din Montparnasse | VIDEO

O nouă ediție a emisiunii ”Teleenciclopedia” s-a difuzat la TVR 1, sâmbătă, 28 octombrie, ora 19.00.

 

Teleenciclopedia

AVENTURIERII ARTEI MODERNE: VRĂJITORII DIN MONTPARNASSE (ep. 1)

În noiembrie 1918, după război, Europa își plângea cele opt milioane de morți, iar Guillaume Apollinaire se stingea răpus de gripa spaniolă. Un an mai târziu, decesul lui Amedeo Modigliani marca finalul epocii boeme. Picasso dezertase, Max Jacob se reculegea la Abația Saint-Benoît de pe Loara, iar Van Dongen, cu noii săi prieteni, marchizi și conți, negociau contracte pe cheiul din Deauville. Vlaminck, nedespărțit de pușcă, s-a retras la țară blestemându-şi vechii tovarăși;  Juan Gris își trata astmul, departe de foștii chiriași din Bateau-Lavoir, în vreme ce Georges Braque întorsese spatele tuturor.

MARI LIDERI MILITARI AI SECOLULUI AL XX-LEA: FORŢA COMBATIVĂ (ep.1 ) (Premieră)

6 iunie 1944: 156.000 de soldați debarcau pe plajele Normandiei – prima etapă din campania de eliberare a Franței ocupate de germani. Începuse Ziua Z (D  Day). La comanda forțelor terestre aliate se afla generalul Bernard Law Montgomery, zis Monty. Admirator al istoriei militare, se remarcase încă din Primul Război Mondial, în luptele de pe Somme și de la Passchendaele. Obişnuia să spună: ,,trebuie să înțelegi războiul, dacă vrei pace.

(w882) Roma

ROMA (ep.4)

Îmbrăţişat de podgorii, s-a născut un proiect pe cât de îndrăzneț, pe atât de genial: camera rotativă a lui Nero. Arheologii au descoperit doar o parte a unui postament care seamănă cu cele făcute de romani la bazele turnurilor. Istoricul Suetonius spunea, în secolul al II-lea, că sala era rotundă și se învârtea singură, zi și noapte, imitând mersul lumii. Ce mecanisme inventaseră inginerii pentru o săvârși? Explicația ne-a oferit-o, în 2007, arheologul francez Françoise Villedieu.

(w882) preistoric

LUMI PREISTORICE (ep. 6)

Marile extincţii au reprezentat, de fiecare dată, adevărate „revoluţii” în istoria Pământului, fiecare dezastru deschizând noi oportunităţi supravieţuitorilor. Arborele vieţii s-a îmbogăţit mereu cu noi ramuri, umplând golul lăsat de cei dispăruţi. Dar, la nivel planetar, nu speciile dominante au fost cele care au reuşit să supravieţuiască.

***

Program de difuzare:

TVR 1 – premieră, 28 octombrie, ora 19.00

TVR 1 – reluare, 30 octombrie, ora 00.00

***

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

>

14:00 Telejurnal

* Ştiri* Sport* Meteo

Prezintă Andra Soceanu

Producător Anamaria Panait

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

14:55 Vorbeşte corect!

Producători şi realizatori : Cristina Dănilă şi Radu Dănilă

Sezon nou

 
Ce înseamnă „cuvinte goale”? Poate fi tradus Eminescu? Sezon nou „Vorbește corect!”, la TVR 1

Din 31 martie, în fiecare zi de luni până vineri, la ora 14,55, echipa emisiunii „Vorbeşte corect!” continuă să ne convingă, la TVR 1: ...

Despre franzela

Despre franzela "fitness", la "Agrostrategia"| VIDEO

publicat: duminică, 30 martie 2025

Piața românească de panificație traversează o perioadă de transformare, consumatorii manifestând un interes crescut pentru produse specializate, ...

Un patrimoniu sacru și secular: Biserica Romano-Catolică din Vinga | VIDEO

Biserica Romano-Catolică din Vinga, localitate din județul Arad, este una dintre cele mai frumoase și impresionante din această zonă a României.

 

#tvr1