loader
Foto

Galerie foto

Minuni arhitectonice şi frumuseţi naturale, sâmbătă la Teleenciclopedia

Vă aşteptăm cu o nouă oră magică la Teleenciclopedia, sâmbătă, 18 noiembrie, de la ora 18:50, pe TVR1 şi TVR+ .

 

Teleenciclopedia

 

Iată sumarul ediţiei:

 

ARTA ARHITECTURII (episodul 12 din 15)

Important nod comercial în timpul Imperiului Roman, Florenţa – capitala Republicii omonime – a cunoscut apogeul în secolele al XIV-lea şi al XV-lea, când s-au creat splendide opere de artă şi monumente arhitectonice, precum: Basilica Santa Maria del Fiore şi Baptisteriul Sfântul Ioan Botezătorul – cel mai vechi lăcaș creștin al Florenței medievale.

INSULA LUI APOLLO (episodul 2 din 2)

Delos impresionează prin bogăția și diversitatea vestigiilor, scoase la lumină, începând cu anul 1873, deși este una dintre cele mai mici insule ale Arhipelagului Ciclade din Marea Egee.

 

BAOBABUL (episodul 2 din 2)

Frunzele, fructele, seminţele, scoarţa şi rădăcina baobabului contribuie la traiul zilnic al africanilor. Cu atâtea virtuţi, acest arbore falnic este evocat în mituri şi legende, fiind chiar sacralizat.

FRIDA KAHLO

Pictura artistei mexicane Frida Kahlo  (n. 6.07.1907 – m. 13 iulie 1954) continuă să provoace uimire şi încântare. Din cele 143 de lucări, 55 sunt autoportrete ale unei femei care se vrea liberă, demnă şi puternică. Opera sa este considerată emblematică pentru cultura națională mexicană, îmbinând stilul suprarealist cu tradițiile indigene.

(w882)

 

SECRETELE WHISKYULUI

Telespectatorii vor afla cum se fabrică apreciata băutură alcoolică de origine scoţiană. Modul în care se prepară este cel mai bine păstrat secret al unei sticle de whisky.  Gustul unui whisky se formează în timpul învechirii în butoaie iar în momentul în care este îmbuteliat şi sigiliul pus pe sticlă, acesta nu se mai modifică.

(w882)


Producător  OANA HAŞEGAN

Realizator: CORNELIA RĂDULESCU

Teleenciclopedia poate fi urmărită şi pe portalul TVR+ .

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

6:55 Imnul României

7:00 Un doctor pentru dumneavoastră

*Moderator Ana Maria Ghiur

De 16 ani, doctori români apreciaţi în ţară şi în diaspora, construiesc punţi pentru sănătate și dezbat teme de actualitate

*Hipertensiunea arterială, principala cauză de deces la nivel mondial

Invitat: col. dr. Alice Munteanu, șef lucrări, medic primar cardiologie și medicină internă, Spitalul Militar Central "Carol Davila"

HTA, o problemă majoră de sănătate în întreaga lume, este principala cauză de deces în lume și afectează inclusiv adolescenții. 1 din 3 adulţi suferă de HTA, iar un mare procent de pacienţi cu hipertensiune sunt netrataţi sau necontrolaţi terapeutic. Modificarea stilului de viață poate ține sub control presiunea arterială, și reduce complicațiile. Tratamentul medicamentos luat constant și controalele periodice la medic, ne pot salva viața!

*Caravana “Sănătatea vine la tine”

Invitat: Cezar Irimia, președinte Alianța Pacienților Cronici din România

În cadrul proiectului Alianței Pacienților Cronici din România, în al treilea an consecutiv, peste 1000 de persoane din mediul rural vor beneficia de controale medicale gratuite pentru diabet zaharat, boli cardiovasculare, obezitate, hepatitele B și C. Vor fi distribuite și materiale informative care susțin importanța prevenției pentru o viață mai bună. Până în iunie, caravana va ajunge în localități din 6 județe: Tulcea, Teleorman, Giurgiu, Vâlcea, Argeș și Vrancea.

*Noutăți în tratarea epilepsiei

Invitat: dr. Mihaela Bustuchină Vlaicu, neurolog, dr. în științe medicale, membru al Societății Franceze și Internaționale de Neuromodulație, Franţa

Membru al Societății Franceze de Neurologie și al Academiei Europeane de Neurologie, invitata noastră profesează de 32 de ani în Franța și este supraspecializată în epilepsii. Sunt realizări majore în detectarea noilor gene responsabile de anumite tipuri de epilepsie, care ar putea explica existența bolii la nivelul mai multor generații, într-o familie. Alături de componenta genetică, există cauze care ar putea fi implicate în producerea crizelor de epilepsie: infecții cerebrale sau cauze tumorale. Se estimează că, în aproximativ 20% dintre cazuri, boala este declanșată de traumatisme craniocerebrale și accidente vasculare cerebrale. Tratamentul anumitor boli neurologice utilizează tehnici de Neuromodulație, metode terapeutice „intervenționale” moderne și din ce în ce mai „personalizate”.

Jurnalist tv Lucian Băbeanu

Documentarist Giorgiana Șușurincă

Producător tv Monica Ancuța-Tiuntiuc

 
Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

Serialul coreean „Floarea nopţii”, producţie 2024, se vede la TVR 1

Din 23 aprilie, urmărim aventurile frumoasei Jo Yeo-Hwa, o tânără văduvă care refuză să se conformeze tradiţiilor absurde ale vremii şi trăieşte ...

 

#tvr1