loader

Minuni arhitectonice şi frumuseţi naturale, sâmbătă la Teleenciclopedia

Vă aşteptăm cu o nouă oră magică la Teleenciclopedia, sâmbătă, 18 noiembrie, de la ora 18:50, pe TVR1 şi TVR+ .

 

 

Iată sumarul ediţiei:

 

ARTA ARHITECTURII (episodul 12 din 15)

Important nod comercial în timpul Imperiului Roman, Florenţa – capitala Republicii omonime – a cunoscut apogeul în secolele al XIV-lea şi al XV-lea, când s-au creat splendide opere de artă şi monumente arhitectonice, precum: Basilica Santa Maria del Fiore şi Baptisteriul Sfântul Ioan Botezătorul – cel mai vechi lăcaș creștin al Florenței medievale.

INSULA LUI APOLLO (episodul 2 din 2)

Delos impresionează prin bogăția și diversitatea vestigiilor, scoase la lumină, începând cu anul 1873, deși este una dintre cele mai mici insule ale Arhipelagului Ciclade din Marea Egee.

 

BAOBABUL (episodul 2 din 2)

Frunzele, fructele, seminţele, scoarţa şi rădăcina baobabului contribuie la traiul zilnic al africanilor. Cu atâtea virtuţi, acest arbore falnic este evocat în mituri şi legende, fiind chiar sacralizat.

FRIDA KAHLO

Pictura artistei mexicane Frida Kahlo  (n. 6.07.1907 – m. 13 iulie 1954) continuă să provoace uimire şi încântare. Din cele 143 de lucări, 55 sunt autoportrete ale unei femei care se vrea liberă, demnă şi puternică. Opera sa este considerată emblematică pentru cultura națională mexicană, îmbinând stilul suprarealist cu tradițiile indigene.

(w882)

 

SECRETELE WHISKYULUI

Telespectatorii vor afla cum se fabrică apreciata băutură alcoolică de origine scoţiană. Modul în care se prepară este cel mai bine păstrat secret al unei sticle de whisky.  Gustul unui whisky se formează în timpul învechirii în butoaie iar în momentul în care este îmbuteliat şi sigiliul pus pe sticlă, acesta nu se mai modifică.

(w882)


Producător  OANA HAŞEGAN

Realizator: CORNELIA RĂDULESCU

Teleenciclopedia poate fi urmărită şi pe portalul TVR+ .

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

12:00 Români universali

*Realizator si prezentator Cristian Tabără

O nouă personalitate pe care Cristian Tabără o propune este primul ne-japonez devenit Shidoin. Il descoperim pe judoka Florin Lascău, un om impresionant pe multe paliere. Faptul că prima dată în istorie japonezii au acordat acest titlu important unui judoka străin-el este un român din Oradea-este o poveste care merită toată atenția. De aceea, Cristi Tabără a ales să îl prezinte pe Florin Lascău, omul care a ales calea blândeții-căci așa se traduce judo-ul. Director de arbitraj al Federaţiei Internaţionale de Judo și profesor la Academia Mondială de Judo,

Florin Lascău este omul a cărui viață se petrece în toată lumea. Spune că însumat stă doar vreo 100 de zile din an acasă cu familia, majoritatea timpului fiind pe drumuri, la competiții și conferințe.

Producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără

12:30 Vorbeşte corect!

Producători şi realizatori : Cristina Dănilă şi Radu Dănilă

(Reluare)
 
Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

Parada războiului, la Moscova. Vineri, la „Breaking Fake News”

În aceeaşi ediţie, despre ce mai postează Elon Musk pe X sau pana de curent ce a anesteziat Spania. Pe 9 mai, de la 18.45, Marian Voicu ne ...

 

#tvr1