loader
Foto

"Teleenciclopedia": Sandro Botticelli. Alegoria Primăverii | VIDEO

O nouă ediție a emisiunii "Teleenciclopedia" a fost programată sâmbătă, 13 aprilie, de la ora 19:00, la TVR 1. Reluare în 15 aprilie, TVR1 HD, ora 11:00.

 

Teleenciclopedia

SANDRO BOTTICELLI. ALEGORIA PRIMĂVERII (ep.2)

Cele nouă personaje mitologice din tabloul alegoric Primavera – pictat între 1480-1485 de Sandro Botticelli, la comanda lui Lorenzo Magnificul – au fost asociate nu numai cu marile orașe ale Peninsulei Italice (Florenţa, Milano, Mantova, Roma, Bolzano, Veneţia) – ci și cu celebrități culturale și politice ale epocii. Pe atunci, florile se regăseau pe majoritatea însemnelor heraldice. Neîndoielnic, prin splendidele motive din Primavera, Botticelli aducea un omagiu Florenței, a cărei emblemă era Iris florentina – stânjenelul alb – imprimat și pe florin, moneda oficială. Primavera era, totodată, un prinos de recunoștință al pictorului față de frații Medici: Lorenzo și Giuliano.

1917: UN AN, DOUĂ REVOLUŢII (ep. 2)

Capitala Rusiei țariste, Petrograd, era un loc al contrastelor. De o parte, splendide palate, magazine, clădiri de birouri și reședințe moderne; Sfântul Sinod, Universitatea, Academia de Științe. De cealaltă parte –  cartierele sărace, unde abia își duceau traiul familiile muncitorilor. În februarie 1917, plebea resimțea puternic lipsa mijloacelor de subzistență, implicarea Rusiei în conflictul mondial adâncind criza. Fără materii prime, numeroase fabrici au închis porțile, iar alimentele s-au raționalizat. Confruntarea dintre cele două lumi devenise inevitabilă, singurul care ar fi putut calma atmosfera fiind țarul Nicolae al II-lea. Însă acesta se afla în Moghiliov, la circa 700 de kilometri de capitală, la sediul STAVKA – conducerea supremă a forțelor militare.

INSTRUMENTE MUZICALE (ep. 6)

Printre instrumentele de suflat se numără şi serineta, un fel de orgă. O manivelă acționează concomitent un burduf și un cilindru presărat cu ace metalice. Acestea controlează clapetele, lăsând aerul să pătrundă în tuburi, care astfel „intonează” melodia prestabilită. Pe de altă parte, flașneta, ruda mai mare a serinetei, e mai ușor de folosit, datorită cartoanelor perforate din interior. Cât despre trompete, scopul lor inițial era să se facă auzite, nu să ... redea „muzică”. Deși limitate „armonic”, ele au sedus compozitori iluștri datorită timbrului pătrunzător. Cimpoiul, o altă „vedetă”, are un competitor care îi contestă, justificat, întâietatea: acordeonul. Dotat cu claviatură, acesta poate schimba tonalitatea precum un pian.

.
MAMIFERE MARINE (ep. 2)

În largul coastei africane, pe insula vulcanică El Hierro, biologul marin Natacha Aguilar studiază de peste două decenii un grup de 50 de balene ale lui Blainville, rezidente în apele puțin adânci. Cercetătoarea le-a urmărit folosind aparate speciale numite D-tag. Fixate cu ventuze, acestea le monitorizează deplasarea, comunicarea, modul în care se hrănesc şi chiar energia consumată în adâncuri. Semnalele emise sunt urmărite zi și noapte, atât de pe uscat, cât și de pe mare.

***

Producător:  OANA HAŞEGAN
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

13:00 Oamenii şi legea

* Emisiune de educaţie juridică

Moderator av. Mihaela Olaru

* DREPTUL LA APĂRARE ÎN PROCESUL PENAL

Invitat Sergiu Stănilă, avocat

Jurnalişti Tv: Raluca Amzăr, Ileana Gaiță.

Producător Mihaela Grecu Grădinaru

Transmisiune directă /

13:55 Vorbeşte corect!

* „Vorbeşte corect!” este cel mai longeviv proiect de televiziune dedicat limbii române. În 2024 se împlinesc 25 de ani de la debutul proiectului original „Corect", prima emisiune-concurs de limbă română din mass-media românească

Producători şi realizatori : Cristina Dănilă şi Radu Dănilă

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Elisa Leonida Zamfirescu – prima femeie inginer chimist din lume, în galeria „Români universali”

Pe 13 mai, Cristian Tabără ne prezintă o româncă a cărei voinţă a răsturnat mentalităţi în întreaga lume. Un episod în premieră al emisiunii se ...

Domeniul Goleştilor, destinaţie de top la „Exclusiv în România”!

Prima școală din Țara Românească în care au învățat săraci și bogați laolaltă, cu învățământ în limba română, sprijinirea unor revoluții, ...

 

#tvr1