loader
Foto

Teleenciclopedia: De la Moulin Rouge la alimentaţia amerindienilor

Ediţia din 5 noiembrie a "Teleenciclopediei" v-a adus noi subiecte din artă, istorie, geografie şi zoologie. Sâmbătă de la ora 18:50, la TVR 1 şi pe TVR+.

 

Teleenciclopedia

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Simţuri trezite la Moulin Rouge sau cu condimente de Indii, admiraţie pentru palate şi frică de şobolani: nimic din ce este omenesc nu ne este străin şi răsfoim cu aceste gânduri noi pagini ale „Teleenciclopediei”. Iată sumarul din 5 noiembrie:

Arta arhitecturii

Săvârşită între anii 1063-1094, Basilica Sfântul Marcu din Veneţia a impresionat credincioşii, de la bun început, prin măreţia şi opulența sa: cinci cupole din cărămidă, o fațadă grandioasă, portaluri încadrate de coloane şi splendide mozaicuri aurite – datorită cărora a fost supranumită Chiesa d’Oro (Biserica de Aur).

(w882) San Marco

Regatul Mari

Grandiosul palat al dinastiei Shakkanaku rămâne, şi astăzi, cea mai revelatoare descoperire de la Tell Hariri – sit arheologic în Siria.

Lemnul de Indii

Amerindienii condimentau orice mâncare, din carne şi legume, cu frunzele verzi ale „arborelui de Indii”. Mai târziu, spaniolii l-au „botezat” „piper de Jamaica”, iar englezii i-au spus, simplu, „All spices”.

Moulin Rouge

French-cancan-ul a reuşit să sucească minţile domnilor din înalta societate, încă de la inaugurarea Moulin Rouge-ului, la 6 octombrie 1889. Printre admiratorii înfocaţi ai spectacolelor de cabaret se număra neegalatul portretist al „cancanistelor”: Henri de Toulouse Lautrec.

Musofobia

Teama patologică de şoareci şi şobolani este ultimul subiect al lecţiilor prietenoase ale Teleenciclopediei din 5 noiembrie.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Redactor: Oana Haşegan

O emisiune de Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

 

3:15 Sport (R)

(Reluare)

3:25 Telejurnal (R)

Ştiri* Prezintă: Claudiu Lucaci și Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

(Reluare)
 
Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

Serialul coreean „Floarea nopţii”, producţie 2024, se vede la TVR 1

Din 23 aprilie, urmărim aventurile frumoasei Jo Yeo-Hwa, o tânără văduvă care refuză să se conformeze tradiţiilor absurde ale vremii şi trăieşte ...

 

#tvr1