loader

Teleenciclopedia: De la Moulin Rouge la alimentaţia amerindienilor

Ediţia din 5 noiembrie a "Teleenciclopediei" v-a adus noi subiecte din artă, istorie, geografie şi zoologie. Sâmbătă de la ora 18:50, la TVR 1 şi pe TVR+.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Simţuri trezite la Moulin Rouge sau cu condimente de Indii, admiraţie pentru palate şi frică de şobolani: nimic din ce este omenesc nu ne este străin şi răsfoim cu aceste gânduri noi pagini ale „Teleenciclopediei”. Iată sumarul din 5 noiembrie:

Arta arhitecturii

Săvârşită între anii 1063-1094, Basilica Sfântul Marcu din Veneţia a impresionat credincioşii, de la bun început, prin măreţia şi opulența sa: cinci cupole din cărămidă, o fațadă grandioasă, portaluri încadrate de coloane şi splendide mozaicuri aurite – datorită cărora a fost supranumită Chiesa d’Oro (Biserica de Aur).

 

Regatul Mari

Grandiosul palat al dinastiei Shakkanaku rămâne, şi astăzi, cea mai revelatoare descoperire de la Tell Hariri – sit arheologic în Siria.

Lemnul de Indii

Amerindienii condimentau orice mâncare, din carne şi legume, cu frunzele verzi ale „arborelui de Indii”. Mai târziu, spaniolii l-au „botezat” „piper de Jamaica”, iar englezii i-au spus, simplu, „All spices”.

Moulin Rouge

French-cancan-ul a reuşit să sucească minţile domnilor din înalta societate, încă de la inaugurarea Moulin Rouge-ului, la 6 octombrie 1889. Printre admiratorii înfocaţi ai spectacolelor de cabaret se număra neegalatul portretist al „cancanistelor”: Henri de Toulouse Lautrec.

Musofobia

Teama patologică de şoareci şi şobolani este ultimul subiect al lecţiilor prietenoase ale Teleenciclopediei din 5 noiembrie.

 

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Redactor: Oana Haşegan

O emisiune de Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

 

15:50 Maghiara de pe unu

(II) Producător Szilágyi Gödri Ildikó

Transmisiune directă + înregistrare

16:49 Prinţesa Ja-Myung

(PRINCESS JA-MYUNG-Coreea de Sud, 2009)

Episodul 19

Regia Lee Myung-woo

Cu: Jung Ryeo-won, Park Min-young, Jung Kyung-ho

* Dramă istorică. Povestea, inspirată de o veche legendă populară coreeană, a două surori vitrege care au marcat existenţa regatului Nakrang, în urmă cu aproape 2.000 de ani. Prinţesele Ja-myung şi Ra-hee s-au născut în aceeaşi zi, din acelaşi tată, dar din mame diferite. Un oracol avertizează că una dintre ele va deveni salvatoarea naţiunii, iar cealaltă va duce la distrugerea ei. Pentru a evita această nenorocire, se hotărăşte uciderea celor două prinţese. Dar folosindu-se de puterea ei, Wang Ja-shil, cea de-a doua soţie a regelui, reuşeşte s-o salveze pe fiica ei Ra-hee şi încearcă s-o asasineze pe Ja-myung. Aceasta scapă însă în mod miraculos, fiind găsită şi crescută de o trupă de circ. Peste ani, descoperindu-şi adevărata identitate, Ja-myung se întoarce în Nakrang şi îşi construieşte propriul destin, întâi ca preoteasă a templului, apoi ca războinică şi vajnică apărătoare a patriei sale. Redactori: Cristina Crăciun, Anca Radu

 
O viziune măreaţă şi un eşec epic au schimbat lumea... Cum? Aflăm din documentarul „General Magic”, joi, la TVR 1

I deile care domină acum industria tehnologică și viața noastră de zi cu zi s-au născut la „ General Magic ”. P ovestea nespusă a uneia ...

O țară care învață să cânte. Despre educația prin muzică, la „Ţară, ţară, cine eşti?”

Într-o societate în care cifrele par încurajatoare, dar realitatea din teren nu ține ritmul, emisiunea „Țară, țară, cine ești?” aduce în ...

Conferința de închidere a cursurilor de calificare pentru ocupația de mediator școlar, desfășurată recent la Centrul de Formare Profesională al ...

 

#tvr1