loader
Foto

Teleenciclopedia: Aventurierii artei moderne | VIDEO

O nouă călătorie în aventura cunoașterii pornește pe 26 martie la ora 18.50, la TVR1, când "Teleenciclopedia" vă propune noi lecții despre artă, biologie și istorie.

 

Teleenciclopedia

*Aventurierii artei moderne: Paris la miezul nopţii! (ep.4) premieră

În Parisul ocupat de germani, disidenții se manifestau rar. Mulți dintre artiști acceptau situația: nu colaborau, dar nici nu se opuneau.

Jean Cocteau oscila între guvernul de la Vichy și administrația nazistă. În 1941, când piesa lui, Mașina de scris, a fost interzisă de cenzura franceză, ceruse ajutorul ocupanților, care au anulat decizia, aprobând spectacolul. Alain Laubreaux, principalul critic de teatru al ziarului Je suis partout, a ripostat, defăimându-i pe Cocteau și Marais, în termeni vulgari.

(w882) Jean Cocte

*Gulag (1938-1957) (ep. 9) premieră

Odată cu moartea lui Iosif Visarionovici Stalin, la 5 martie 1953, se încheia un sfert de veac de dictatură. Mulți îl jeleau sincer, cei din Gulag exultau și sperau vremuri mai bune, iar oficialii așteptau directivele noii conduceri. La 27 martie 1953, temutul Lavrenti Beria, rămas ministru de interne și al securității statului, acorda o amplă amnistie, dintr-un simplu calcul economic: Gulagul trebuia „curățat” de cei „neproductivi”. Paranoic, Stalin evitase deliberat să numească un succesor, dar pe 14 septembrie 1953, Nikita Hrușciov devenea prim secretar al partidului comunist. Nu era nicidecum un bătrânel jovial, cum lăsa impresia, ci un politician abil, fără scrupule.

* Atena (ep. 2) premieră

Atena, cea dintâi metropolă occidentală, a fost fondată în jurul anului 3000 î.C., pe promontoriul stâncos Acropole (akron însemnând înălțime și polis, oraș). Acolo, se refugiau la vreme de restriște, locuitorii din cătunele învecinate, majoritatea agricultori și crescători de animale.

(w882) Atena Acro

Pe măsură ce așezarea se dezvolta, cele trei râuri care-l străbăteau, s-au dovedit insuficiente. Aşa a luat naștere ideea construirii unui impresionant apeduct. Apa, captată la 10-20 de kilometri depărtare, cobora până în colțul sud-estic al Agorei – piața unde localnicii dezbăteau problemele comunității.

* Şerpii (ep. 1)

Denumite științific și ofidieni, aceste reptile carnivore, cu sânge rece și fără membre, alcătuiesc subordinul Serpentes, din cadrul ordinului Squamata (al târâtoarelor acoperite de solzi). Maeștrii deghizărilor, veritabili „farsori“ ai lumii vii, deseori letali, șerpii sunt capabili să supraviețuiască fără hrană, ani în șir. Dar ei au multe alte calități sau atuuri, unele aproape neverosimile.

***

Producător:  Oana Haşegan

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

16:00 Care pe care

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

sezon nou

16:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1