loader
Foto

Maria Antoaneta de Lorena-Habsburg şi copiii ei, la „Teleenciclopedia” | VIDEO

Sâmbătă, 20 mai, de la ora 19:00, la TVR 1 şi online pe TVR+, „Teleenciclopedia” ne-a prezentat Alexandria, ne-a dat detalii despre viaţa Mariei Antoaneta de Lorena-Habsburg şi ne-a arătat ce mai face micul babuin.

 

Teleenciclopedia

ÉLISABETH VIGÉE LE BRUN – MARIA ANTOANETA DE LORENA-HABSBURG ŞI COPIII EI

Secolul al XVIII-lea debuta în Franța sub monarhia absolută a Regelui Soare și se încheia cu o revoluție și proclamarea primei Republici – schimbare determinată de tăvălugul evenimentelor petrecute după încoronarea lui Ludovic al XVI-lea, în 1774. Pentru a pecetlui alianța cu Sfântul Imperiu Roman, acesta se căsătorea cu prințesa Maria Antoaneta. Pamfletarii o numeau „cățea austriacă”, pentru presupusa viaţă depravată. Drept urmare, prinţesa a comandat să i se facă un tablou care să-i contrazică detractorii.

GULAG: 1918- 1938

După preluarea puterii, în urma Revoluției din Octombrie, bolșevicii au înființat, la 5 decembrie 1917, Comisia extraordinară pentru combaterea contrarevoluției și sabotajuluiCEKA, subordonată Consiliului Comisarilor Poporului, guvernul Republicii Sovietice Federative Socialiste Ruse. Considerată „sabia și pavăza” în lupta contra oponenților politici, organizația, susținută necondiționat de partid, acționa deasupra legii, trimițând în lagăre de concentrare și tabere de muncă corecționale „dușmani de clasă” și infractori de drept comun. În 1923, în Marea Albă, aproape de Cercul Polar Nordic, fosta mănăstire din arhipelagul Solovki devenea „colonia prototip” a celor aproximativ 200 de „așezăminte” similare, înființate în următoarele decenii, pe întinsul Uniunii Sovietice.

(w882) gulag

ALEXANDRIA

Continuăm documentarul dedicat măreței metropole antice Alexandria: Civitas opulenta, dives fecunda („Oraș foarte fertil și foarte bogat în toate), cum a numit-o împăratul Hadrian.  Pe lângă regele Alexandru cel Mare, care a ctitorit-o, alte nume de referință și-au pus amprenta asupra ei: Dinocrates din Rhodos (arhitectul principal), Sostratos din Cnidos (constructorul farului), Ptolemeu I Soter (fondatorul centrului Museion) și Demetrius din Phalerus (părintele și cel dintâi administrator al celebrei Biblioteci). Din păcate, de-a lungul secolelor, seismele, valurile și progresul civilizației au distrus cele mai multe dintre monumente.

(w882) alexandria

CLANUL MICULUI BABUIN

Forty, micul babuin, a mai crescut şi blana i s-a îndesit, căpătând o nuanță cenușie, mai apropiată de cea brun-gălbuie, a adulților. Curios și neastâmpărat, a învățat cum să se adapteze mediului și pretențiilor familiei. Stând pe spinarea mamei, s-a obișnuit să îşi folosească mâinile pentru a se hrăni. În preajma lui sunt figurile masculine protectoare: Junior, fratele mai mare, care nu a împlinit încă cinci ani, și Nașul – partenerul predilect al mamei și, probabil, tatăl său.

(w882)

În reluare, luni, 22 mai, de la ora 11:00

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă: Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producători: Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

9:45 Teleshopping

 
Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, este Ion Dragne, avocat.

Cataracta, principala cauză a pierderii vederii

Cataracta, principala cauză a pierderii vederii

publicat: miercuri, 08 mai 2024

Sâmbătă, 11 mai, de la ora 7:00, urmăriți pe TVR 1 o ediție ”Un doctor pentru dumneavoastră”. Aflați de la specialiștii invitați în cadrul ...

Hieronymus Bosch - Ispitirea Sfântului Antonie | VIDEO

"Teleenciclopedia" vă invită să urmăriți o nouă ediție sâmbătă, 11 mai, de la ora 19:00, la TVR 1.

 

#tvr1