Teleenciclopedia vă invită la o nouă pagină culturală - sâmbătă, 27 mai, la TVR 1 şi online pe TVR+, de la ora 18:50.
Timp de șapte zile de la difuzare, ediția este disponibilă online pe TVR+.
Comori ale vechilor sau mai noilor civilizaţii şi mistere dezlegate ale faunei din se regăsesc şi în sumarul ediţiei din 27 mai a "Teleenciclopediei".
ARTA ARHITECTURII
În anul 1296, începea zidirea uneia dintre cele mai frumoase edificii: Basilica Santa Maria del Fiore. Impresionanta ei cupolă, dar şi alte monumente florentine, ca de pildă Ospedale degli Innocenti, cel mai vechi orfelinat european, datând din 1419, şi Biserica San Lorenzo (lacaş de rugăciune al familiei Medici), au fost realizate după planul şi sub stricta supraveghere a renumitului arhitect Filippo Brunelleschi.
CAPOCHIERUL
Dincolo de utilizările lui practice, capochierul era încărcat de semnificaţii magice.
ANGKOR WAT
Prăbuşirea străvechii civilizaţii khmere şi a monumentului arhitectonic Angkor Wat din Cambodgia.
ORNITOFAUNA DIN ȚARA GALILOR
Obiceiurile de curtare ale păsărilor variază în funcţie de specie: corcodeii mari (Podiceps cristatus) dăruiesc femelelor materiale pentru cuib, în timp ce “bărbătușii” chirelor de mare cuceresc partenerele oferindu-le hrană. La ereții vineți (Circus cyaneus), ritualul de “livrarea prăzii” este un spectacol unic. Nici masculii din specia Anthus petrosus nu se lasă mai prejos…
UMAHARA
Acoperământ pentru cap – din păr uman şi pene de papagal viu colorate – confecţionat de tribul Igbatsa din jungla amazoniană.
***
Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.
Producător: Oana Haşegan
Realizator: Cornelia Rădulescu
***
Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.
Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.
Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.