loader
Foto

Teleenciclopedia: De la castele medievale la cubul Rubik | VIDEO

Exotismul din nordul Africii reflectat în pictură, fortărețele din Țara Galilor sau povestea cubului Rubik au fost subiectele cu care ne-am delectat pe 27 februarie, într-o nouă întâlnire cu „Teleenciclopedia", la TVR1, de la ora 18:50.

 

Teleenciclopedia

EUGÈNE DELACROIX – „FEMEI DIN ALGER ÎN APARTAMENTUL LOR”

După Campania lui Napoleon Bonaparte în Egipt, europenii au descoperit în nordul Africii o lume nouă, exotică, plină de mister – sursă fascinantă de inspirație pentru artiștii romantici.

În 1834, pictorul francez Eugène Delacroix realiza și expunea, la Salonul de Artă din Paris, cea mai importantă dintre lucrările inspirate de Orient: Femei din Alger în apartamentul lor.

(w882) Femei Alge

ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY

În 31 iulie 1944, la 44 de ani, Antoine Saint-Exupéry decola de la baza din Borgo, Corsica, în căutarea unui loc potrivit pentru debarcarea americană. Avea să fie a treia misiune și ultimul zbor. Prietena lui, americanca Sylvia Hamilton și-a ținut promisiunea și, în aprilie 1943, apărea pe rafturile librăriilor americane, tipărită simultan în engleză și franceză, povestea ... „Micul Prinț”.

CONSTRUCTORII DE CASTELE

La aproximativ 70 de km sud de castelul Conwy se află alt simbol al arhitecturii militare medievale: Harlech (ridicat între anii 1283-1289). Însă, fortăreața cea mai impunătoare dintre cele înălțate în Țara Galilor de Edward I este Caernarfon, cu turnuri poligonale (nouă mari și trei mai mici) și două curți interioare – fiecare cu propria capelă. Regele a dorit să întărească importanța măreței citadele, vechi de 750 de ani, prin nașterea, acolo, a primului său fiu, Edward al II-lea, prinț de Wales și rege al Angliei între 1320-1327.

(w882) Caernarfon

DESPRE JUCĂRII. CUBUL RUBIK

„Paternitatea” cubului Rubik îi este atribuită profesorului de arhitectură Ernő Rubik. „Legenda” spune că ungurului i-a venit ideea de a crea un super-cub, combinând și rotind alte 26 de cuburi mai mici, în șase culori, în timp ce le preda studenților săi un curs despre „Teoria Grupurilor.”

(w882) Rubik foto

Credit foto: AP

Difuzare la TVR1: 27 februarie 2021, ora 18.50, în reluare 1 martie 2021, ora 01.55

***

Producător: OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

3:35 Vis sau realitate? (R)

Prezintă Sebastian Felix Topescu

Regizor Iulia Stoian
Producător tv Mihai Răzuş

(Reluare)

4:00 Sport (R)

(Reluare)
 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1