loader

Teleenciclopedia: despre arhitectura gotică, zimbri, jucării și vulcani | VIDEO

TVR 1 v-a invitt să aflați informații relevante despre Domul din Köln, viața zimbrilor, plastilină și Insula Réunion, sâmbătă, 23 mai, ora 18:00.

 

Teleenciclopedia

CATEDRALA DIN KÖLN (ep.2/2)

Pentru Domul din Köln – ajuns în cel de-al optulea veac de existență – arhitecții vremii au „inventat” arcul ogival. Catedrala, capodoperă a arhitecturii gotice, deţine câteva recorduri: cea mai vastă suprafaţă a faţadei unei biserici – 7000 de metri pătraţi –  și cel mai înalt edificiu din lume, la inaugurare, în 1880 – 157 de metri.

(w882) zimbru

ZIMBRII (ep.3/5)

Din august până în octombrie, femelele zimbru din Parcul Naţional Białowieża intră în rut – moment ideal ca masculii să îşi măsoare puterile în confruntări ... „subtile”. În general, mamele aduc pe lume un singur pui pe an, cântărind între 15 şi 35 kg. Toamna, bovinele se „reprofilează” pe fructe, seminţe şi rădăcini comestibile, în vreme ce iarna trebuie să recurgă la diverse strategii pentru supraviețuire.

(w882) plastilina

DESPRE JUCĂRII. PLASTILINA

Îndrăgitul amestec moale din argilă, ceară şi cauciuc a fost descoperit, în 1897, de artistul și profesorul britanic William Harbutt. Astăzi, lutul său „care nu se usca niciodată” e folosit de copii și adulți nu doar în artă, ci și în medicină, la mulaje dentare şi chirurgicale, pentru proteze.

(w882) vulcani

ODISEEA VULCANILOR (ep. 8/10)

Deși încă „activă”, Insula Réunion nu va „crește” la nesfârșit. Placa tectonică suboceanică continuă să înainteze, determinând punctul fierbinte să se „concentreze” în altă parte, unde va crea o lume nouă.

***

Puteți revedea emisiunea luni, 25 mai, ora 2.25, la TVR 1.

Surse foto: ro.wikipedia.org, enigmatica.ro, descopera.org

Producător: OANA HAŞEGAN
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 

 

 

 

11:30 Teleshopping

12:00 Români universali

*Realizator si prezentator Cristian Tabără

O nouă personalitate pe care Cristian Tabără o propune este primul ne-japonez devenit Shidoin. Il descoperim pe judoka Florin Lascău, un om impresionant pe multe paliere. Faptul că prima dată în istorie japonezii au acordat acest titlu important unui judoka străin-el este un român din Oradea-este o poveste care merită toată atenția. De aceea, Cristi Tabără a ales să îl prezinte pe Florin Lascău, omul care a ales calea blândeții-căci așa se traduce judo-ul. Director de arbitraj al Federaţiei Internaţionale de Judo și profesor la Academia Mondială de Judo,

Florin Lascău este omul a cărui viață se petrece în toată lumea. Spune că însumat stă doar vreo 100 de zile din an acasă cu familia, majoritatea timpului fiind pe drumuri, la competiții și conferințe.

Producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără

 
Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

Parada războiului, la Moscova. Vineri, la „Breaking Fake News”

În aceeaşi ediţie, despre ce mai postează Elon Musk pe X sau pana de curent ce a anesteziat Spania. Pe 9 mai, de la 18.45, Marian Voicu ne ...

 

#tvr1