loader
Foto

Teleenciclopedia: despre arhitectura gotică, zimbri, jucării și vulcani | VIDEO

TVR 1 v-a invitt să aflați informații relevante despre Domul din Köln, viața zimbrilor, plastilină și Insula Réunion, sâmbătă, 23 mai, ora 18:00.

 

Teleenciclopedia

CATEDRALA DIN KÖLN (ep.2/2)

Pentru Domul din Köln – ajuns în cel de-al optulea veac de existență – arhitecții vremii au „inventat” arcul ogival. Catedrala, capodoperă a arhitecturii gotice, deţine câteva recorduri: cea mai vastă suprafaţă a faţadei unei biserici – 7000 de metri pătraţi –  și cel mai înalt edificiu din lume, la inaugurare, în 1880 – 157 de metri.

(w882) zimbru

ZIMBRII (ep.3/5)

Din august până în octombrie, femelele zimbru din Parcul Naţional Białowieża intră în rut – moment ideal ca masculii să îşi măsoare puterile în confruntări ... „subtile”. În general, mamele aduc pe lume un singur pui pe an, cântărind între 15 şi 35 kg. Toamna, bovinele se „reprofilează” pe fructe, seminţe şi rădăcini comestibile, în vreme ce iarna trebuie să recurgă la diverse strategii pentru supraviețuire.

(w882) plastilina

DESPRE JUCĂRII. PLASTILINA

Îndrăgitul amestec moale din argilă, ceară şi cauciuc a fost descoperit, în 1897, de artistul și profesorul britanic William Harbutt. Astăzi, lutul său „care nu se usca niciodată” e folosit de copii și adulți nu doar în artă, ci și în medicină, la mulaje dentare şi chirurgicale, pentru proteze.

(w882) vulcani

ODISEEA VULCANILOR (ep. 8/10)

Deși încă „activă”, Insula Réunion nu va „crește” la nesfârșit. Placa tectonică suboceanică continuă să înainteze, determinând punctul fierbinte să se „concentreze” în altă parte, unde va crea o lume nouă.

***

Puteți revedea emisiunea luni, 25 mai, ora 2.25, la TVR 1.

Surse foto: ro.wikipedia.org, enigmatica.ro, descopera.org

Producător: OANA HAŞEGAN
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 

 

 

 

4:55 Agrostrategia (R)

Producator Vlad Macovei

(Reluare)

5:45 Floarea nopţii (R)

(KNIGHT FLOWER/NIGHT BLOOMING FLOWER-Coreea de Sud, 2024) Episodul 3

Cu: Lee Hanee, Lee Jong-won, Kim Sang-joong, Lee Ki-woo

*Dramă romantică, serial de aventuri. Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun

(Reluare)
 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1