“Teleenciclopedia”: despre artă, istorie și natură
joi, 19 septembrie 2019
Incursiune în pictură, felii din viața lui Saint – Exupery, arhitectură militară medievală și rolul ofidienilor în ecosisteme sunt subiectele care vă așteaptă într-o nouă ediție a emisiunii “Teleenciclopedia”, sâmbătă, 21 septembrie, ora 18.30, la TVR 1.
Alte legături
Teleenciclopedia

GUSTAVE COURBET – ATELIERUL ARTISTULUI (ep.1/2)

În 1855, capitala Franței găzduia – după Londra– propria Expoziție Universală, prezentând și un Salon al Artelor Frumoase. În seara inaugurării, la 15 mai, numele pictorului Gustave Courbet se afla pe buzele tuturor, deși, în mod surprinzător, tabloul Atelierul artistului –anume realizat pentru acest eveniment – fusese refuzat de juriu.

(w640)

ANTOINE DE SAINT-EXUPERY (ep.3/5)

La 26 de ani, Antoine de Saint Exupery părea că găsise, în sfârșit, locul de muncă potrivit, la compania de curierat aerian Latécoère. Aici avea să îi cunoască pe Henri Guillaumet și Jean Mermoz, care îi vor deveni prieteni și personaje ale viitoarelor cărți. Ca urmare a Marii Crize Economice, compania a dat faliment, așa că Antoine s-a angajat ca reporter la cotidianul Paris-Soir. . Slujba i-a dat o idee îmdrăzneață: să zboare  de la Paris la Saigon într-un timp record și să vândă palpitantul subiect unei reviste. Astfel, la 29 decembrie 1935, Antoine decola din Paris împreună cu mecanicul său, André Prévot. Dar, pentru a spori cantitatea de combustibil, cei doi s-au văzut nevoiți să renunţe la echipamentul radio.

(w640)

CONSTRUCTORII DE CASTELE (ep.5)

La aproximativ 70 de km sud de castelul Conwy se află alt simbol al arhitecturii militare medievale: Harlech (1283-1289). Dar nu acesta este cunoscut drept cel mai grandios și mai impunător castel dintre cele înălțate de Edward I în Țara Galilor, ci Caernarfon (vechi de aproape 750 de ani), cu turnuri poligonale (nouă mari și trei mai mici) și două curți interioare, fiecare cu propria capelă. Regele Edward I a dorit să întărească importanța acestui splendid castel prin decizia ca soția sa, Elinor, să străbată cale lungă până aici, pentru a da naștere primului lor fiu, Edward al II-lea (viitor prinț de Wales și rege al Angliei între 1320-1327).

(w640)

ȘERPII (ep.5/5)

„Maeștri” ai camuflajului, șerpii știu cel mai bine să-și folosească  „echipamentul” letal. Din fericire, în majoritatea situațiilor tratamentul rapid și corect reduce consecințele negative în cazul victimelor umane. Ofidienii au un rol esențial în ecosistemele unde viețuiesc, ținând sub control populațiile de mamifere mici, printre care unele extrem de dăunătoare (cum ar fi rozătoarele, distructive și purtătoare de boli).

***

Puteți urmări "Teleenciclopedia", în reluare, în 22 septembrie 2019, de ora 24.00, la TVR 1.

Producător: OANA HAŞEGAN
Redactori:
Ioana Dimoftache și Viviana Roșca

 • 16:00
  Studio Mondial:
  Costin Deşliu/Tudor Furdui * Live stadion (16,52) Producatori : Daniela Enăchescu/Valentina Stelescu Transmisiune directă st. 2
 • 17:00
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022 * Croaţia-Brazilia (sferturi) Comentator Dragos Bocanaciu Producător: Daniel Chican /Horatiu Rusu Transmisiune directa de la Stadionul Education City, Doha
 • 19:00
  Studio Mondial:
  Costin Deşliu/Tudor Furdui Producatori : Daniela Enăchescu/Valentina Stelescu Transmisiune directă st. 2
 • 20:00
  Telejurnal
  *Ştiri* Meteo Prezintă Radu Andrei Tudor Producători: Anamaria Panait / Diana Anghel Transmisiune directă
 • 20:52
  Live stadion
 • 21:00
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022 * Tarile de Jos-Argentina (sferturi) Comentator Emil Hossu Longin Producător: Daniel Chican /Horatiu Rusu Transmisiune directa de la Stadion Lusail, Al Daayen
 • 23:07
  Studio Mondial:
  Costin Deşliu/Tudor Furdui Producatori : Daniela Enăchescu/ Valentina Stelescu Transmisiune directă st. 2
 • 23:40
  SuperMondial
  Producător Octavian Pescaru Transmisiune directă din st.2
 • 00:15
  Omul şi timpul
  /
 • 01:10

  Zide zi cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 01:20
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022 * Croaţia-Brazilia ( Comentator Dragos Bocanaciu
 • 03:15
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022 * Tarile de Jos-Argentina Comentator Emil Hossu Longin
 • 05:10
  Atelier de sănătate
  * Realizator și moderator Smaranda Vornicu-Shalit Producător Florența Dăscălescu