loader

“Teleenciclopedia”: despre artă, istorie și natură

Incursiune în pictură, felii din viața lui Saint – Exupery, arhitectură militară medievală și rolul ofidienilor în ecosisteme sunt subiectele care vă așteaptă într-o nouă ediție a emisiunii “Teleenciclopedia”, sâmbătă, 21 septembrie, ora 18.30, la TVR 1.

 

Teleenciclopedia

GUSTAVE COURBET – ATELIERUL ARTISTULUI (ep.1/2)

În 1855, capitala Franței găzduia – după Londra– propria Expoziție Universală, prezentând și un Salon al Artelor Frumoase. În seara inaugurării, la 15 mai, numele pictorului Gustave Courbet se afla pe buzele tuturor, deși, în mod surprinzător, tabloul Atelierul artistului –anume realizat pentru acest eveniment – fusese refuzat de juriu.

(w882)

ANTOINE DE SAINT-EXUPERY (ep.3/5)

La 26 de ani, Antoine de Saint Exupery părea că găsise, în sfârșit, locul de muncă potrivit, la compania de curierat aerian Latécoère. Aici avea să îi cunoască pe Henri Guillaumet și Jean Mermoz, care îi vor deveni prieteni și personaje ale viitoarelor cărți. Ca urmare a Marii Crize Economice, compania a dat faliment, așa că Antoine s-a angajat ca reporter la cotidianul Paris-Soir. . Slujba i-a dat o idee îmdrăzneață: să zboare  de la Paris la Saigon într-un timp record și să vândă palpitantul subiect unei reviste. Astfel, la 29 decembrie 1935, Antoine decola din Paris împreună cu mecanicul său, André Prévot. Dar, pentru a spori cantitatea de combustibil, cei doi s-au văzut nevoiți să renunţe la echipamentul radio.

(w882)

CONSTRUCTORII DE CASTELE (ep.5)

La aproximativ 70 de km sud de castelul Conwy se află alt simbol al arhitecturii militare medievale: Harlech (1283-1289). Dar nu acesta este cunoscut drept cel mai grandios și mai impunător castel dintre cele înălțate de Edward I în Țara Galilor, ci Caernarfon (vechi de aproape 750 de ani), cu turnuri poligonale (nouă mari și trei mai mici) și două curți interioare, fiecare cu propria capelă. Regele Edward I a dorit să întărească importanța acestui splendid castel prin decizia ca soția sa, Elinor, să străbată cale lungă până aici, pentru a da naștere primului lor fiu, Edward al II-lea (viitor prinț de Wales și rege al Angliei între 1320-1327).

(w882)

ȘERPII (ep.5/5)

„Maeștri” ai camuflajului, șerpii știu cel mai bine să-și folosească  „echipamentul” letal. Din fericire, în majoritatea situațiilor tratamentul rapid și corect reduce consecințele negative în cazul victimelor umane. Ofidienii au un rol esențial în ecosistemele unde viețuiesc, ținând sub control populațiile de mamifere mici, printre care unele extrem de dăunătoare (cum ar fi rozătoarele, distructive și purtătoare de boli).

***

Puteți urmări "Teleenciclopedia", în reluare, în 22 septembrie 2019, de ora 24.00, la TVR 1.

Producător: OANA HAŞEGAN
Redactori:
Ioana Dimoftache și Viviana Roșca

16:00 Care pe care

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

sezon nou

16:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1