loader
Foto

"Teleenciclopedia": despre colaboraționism și rezistență în Franța | VIDEO

Sâmbătă, 17 februarie, ora 19.00, ați urmărit episoade despre mișcarea de rezistență din Franța din 1944, opera lui Rodin, actorul Frank Sinatra și lumea oceanelor, într-o nouă ediție a emisiunii "Teleenciclopedia" la TVR 1.

 

Teleenciclopedia

AUGUSTE RODIN (ep. 3)

Începută în 1880, Poarta Infernului a fost destinată inițial Muzeului Artelor Decorative, ce urma să fie amplasat în locul Palatului Orsay. Figurile inspirate din Divina Comedie a lui Dante, aflate pe monumentul de aproximativ 4 metri lățime pe 6 și jumătate înălțime, se vor regăsi în creațiile lui Rodin din următoarele trei decenii. Succesul operei a schimbat viața artistului, care a pătruns în „lumea bună” și a început relația pasională cu tânăra sculptoriță Camille Claudel.

COLABORAŢIONISM ŞI REZISTENŢĂ ÎN FRANŢA (ep. 1)

În vara anului 1944, peste 120.000 de francezi – milițieni, funcționari ai regimului de la Vichy, membri ai partidelor colaboraționiste, agenți ai Gestapo – își motivează în tribunale loialitatea pentru svastica nazistă și securea cu două lame, stema statului de la Vichy. Câștigătorii defilează în cinstea victoriei. Mișcarea de Rezistență renunță la clandestinitate, dezvăluindu-și rolul în eliberare. Unii au hărțuit invadatorii, însă cea mai feroce bătălie au desfășurat-o împotriva compatrioților care au ales nu doar să accepte, ci și să profite de invazie. Franța e sfâșiată: prieteni, vecini, rude, foști camarazi de arme din Primul Război Mondial se regăsesc, adesea, în tabere diferite. O luptă pe viață și pe moarte, ațâțată de naziști.

FRANK SINATRA (ep. 3)

După divorțul de Nancy Rose Barbato, mariajul marcat de violență cu Ava Gardner și legăturile strânse cu Mafia, imaginea lui Frank Sinatra a început să pălească. Totuși, în 1953, artistul avea să uimească în rolul lui Angelo Maggio din „From Here to Eternity" (regia Alfred Zinnemann), fiind recompensat cu un premiu Oscar. Un alt rol îndrăgit de Sinatra a fost și Frankie Machine din „The Man with the Golden Arm" (1955, regia Otto Preminger) –  toboșarul de jazz care luptă să renunțe la heroină, pentru a-și reclădi viața.

PRĂDĂTORI AI OCEANELOR (ep. 5)

În cele două luni ale sezonului de „colaborare” cu delfinii comuni, corbii de mare aduc puilor, veșnic înfometați,  milioane de sardine. Bine hrănite, odraslele cresc și învață să stăpânească ingenioasa tactică de vânătoare. În trecut, ipoteza că niște simple zburătoare s-ar putea alătura mamiferelor marine pentru beneficii mutuale, ar fi stârnit probabil râsete înfundate. Dar este, oare, posibil ca aceste înaripate să amenințe existența unor cetacee ?

***

Program de difuzare:

TVR 1

Premieră – sâmbătă, 17 februarie, ora 19.00

Reluare – luni, 19 februarie, ora 00.50

***

Sursă foto: Wikipedia

***

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 

16:00 Care pe care

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

sezon nou

16:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1