loader
Foto

"Teleenciclopedia": despre colaboraționism și rezistență în Franța | VIDEO

Sâmbătă, 17 februarie, ora 19.00, ați urmărit episoade despre mișcarea de rezistență din Franța din 1944, opera lui Rodin, actorul Frank Sinatra și lumea oceanelor, într-o nouă ediție a emisiunii "Teleenciclopedia" la TVR 1.

 

Teleenciclopedia

AUGUSTE RODIN (ep. 3)

Începută în 1880, Poarta Infernului a fost destinată inițial Muzeului Artelor Decorative, ce urma să fie amplasat în locul Palatului Orsay. Figurile inspirate din Divina Comedie a lui Dante, aflate pe monumentul de aproximativ 4 metri lățime pe 6 și jumătate înălțime, se vor regăsi în creațiile lui Rodin din următoarele trei decenii. Succesul operei a schimbat viața artistului, care a pătruns în „lumea bună” și a început relația pasională cu tânăra sculptoriță Camille Claudel.

COLABORAŢIONISM ŞI REZISTENŢĂ ÎN FRANŢA (ep. 1)

În vara anului 1944, peste 120.000 de francezi – milițieni, funcționari ai regimului de la Vichy, membri ai partidelor colaboraționiste, agenți ai Gestapo – își motivează în tribunale loialitatea pentru svastica nazistă și securea cu două lame, stema statului de la Vichy. Câștigătorii defilează în cinstea victoriei. Mișcarea de Rezistență renunță la clandestinitate, dezvăluindu-și rolul în eliberare. Unii au hărțuit invadatorii, însă cea mai feroce bătălie au desfășurat-o împotriva compatrioților care au ales nu doar să accepte, ci și să profite de invazie. Franța e sfâșiată: prieteni, vecini, rude, foști camarazi de arme din Primul Război Mondial se regăsesc, adesea, în tabere diferite. O luptă pe viață și pe moarte, ațâțată de naziști.

FRANK SINATRA (ep. 3)

După divorțul de Nancy Rose Barbato, mariajul marcat de violență cu Ava Gardner și legăturile strânse cu Mafia, imaginea lui Frank Sinatra a început să pălească. Totuși, în 1953, artistul avea să uimească în rolul lui Angelo Maggio din „From Here to Eternity" (regia Alfred Zinnemann), fiind recompensat cu un premiu Oscar. Un alt rol îndrăgit de Sinatra a fost și Frankie Machine din „The Man with the Golden Arm" (1955, regia Otto Preminger) –  toboșarul de jazz care luptă să renunțe la heroină, pentru a-și reclădi viața.

PRĂDĂTORI AI OCEANELOR (ep. 5)

În cele două luni ale sezonului de „colaborare” cu delfinii comuni, corbii de mare aduc puilor, veșnic înfometați,  milioane de sardine. Bine hrănite, odraslele cresc și învață să stăpânească ingenioasa tactică de vânătoare. În trecut, ipoteza că niște simple zburătoare s-ar putea alătura mamiferelor marine pentru beneficii mutuale, ar fi stârnit probabil râsete înfundate. Dar este, oare, posibil ca aceste înaripate să amenințe existența unor cetacee ?

***

Program de difuzare:

TVR 1

Premieră – sâmbătă, 17 februarie, ora 19.00

Reluare – luni, 19 februarie, ora 00.50

***

Sursă foto: Wikipedia

***

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 

17:00 Exclusiv în România

* Prezintă Cristian Tabără

În duminica Paștelui, Cristi Tabără și Cristina Șoloc vă propun o ediție de sărbătoare, într-o comunitate etnică în care nu au mai fost până acum. Echipa Exclusiv în România ajunge în județul Botoșani, supranumit și “leagănul geniilor”, pentru că aici s-au născut zeci de personalități care au scris istorie în domeniile lor. Una dintre explicațiile oamenilor de știință este că în zonă s-au amestecat diverse etnii și rase, fapt care ar favoriza apariția unor indivizi cu o inteligență superioară, ca Mihai Eminescu, George Enescu, Nicolae Iorga, Stefan Luchian, etc. Tocmai de aceea, în această ediție punem reflectorul pe una dintre etniile stabilite aici acum sute de ani, iar pentru asta, facem o incursiune în satul Rogojești, din comuna Mihăileni, unde populația este preponderent ucraineană. Petrecem sărbătoarea Învierii Domnului în maniera în care o fac ucrainenii în continuare aici la Rogojești. Vedem cum localnicii transformă ouăle de Paște în adevărate bijuterii, cunoaștem oameni gospodari, ansamblul popular ucrainean Vesna, fanfara Florile Bucovinei și explorăm întreaga zonă, pentru că este extrem de interesantă din toate punctele de vedere. Istoria aici este de câteva sute de ani, poate chiar de milenii, dacă luăm în serios cercetările care se fac în zonă. De asemenea, vizităm și Mănăstirea Vorona, mănăstire întemeiată în 1600 de călugări veniți din spațiul slav, cel mai probabil ruși, la care s-au adăugat bănățeni și moldoveni-un spațiu de interferență foarte interesant, unde există, de exemplu, chilia Patriarhului Teoctist al României, care a ucenicit în Mănăstirea Vorona, dar și un fond de carte veche absolut impresionant, în chirilică și slavă-4000 din cărți, dintre care 2000 sunt în patrimoniu național. Și tot în comuna Vorona, stăm de vorbă cu badea Costică Ciubotărița din satul Joldești, Tezaur Uman Viu UNESCO și cetățean de onoare al comunei Vorona, specialist în prelucrarea pieilor de oaie. Meșterul popular Ciubotărița confecționează căciuli din blană de oaie, meșteșug transmis în familia lui de 5 generații, dar cântă și la fluier și la muzicuță. Vom vedea că lucrurile aici, într-adevăr au o frumusețe și un specific al lor, cu totul aparte, așa că vă invităm să urmăriți ediția noastră specială din ziua de Paște, “Suflet ucrainean, duh orthodox în Botoșani”

Realizator Cristian Tabără

Producători: Cristina Madgearu, Marin Găbudean

17:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
„Petrecere... cu cântec!”, ediţie specială de Paşti! Nicolae Furdui Iancu aniversează 45 de ani de carieră

Iuliana Tudor ne invită să sărbătorim cele patru decenii şi jumătate de cântec ale vocii Ţării Moţilor împreună cu Mariana Ionescu Căpitănescu, ...

Ediţie de colecţie „Tezaur folcloric”, de Paşti la TVR 1 | VIDEO

Vasilica Dinu, Elena Mimiș Trancă, Aurelia Popescu Preda, Leontina Fărcaș, Gheorghe Roșoga, Polina Gheorghe, dat şi alţi tineri și talentați ...

În Noaptea de Înviere, ediţii speciale „Universul credinţei”, la TVR 1

De la diplomaţie la preoţie – mărturisiri de suflet, făcute cu smerenie de părintele Bogdan Tătaru-Cazaban, în dialog cu Răzvan Bucuroiu şi ...

 

#tvr1