loader

„Teleenciclopedia”: despre Ivan Aivazovski, „regele mării” | VIDEO

Sâmbătă, 16 aprilie, ora 18.50, la TVR 1, urmăriți o ediție a emisiunii „Teleenciclopedia” despre artistul Aivazovski, Cascada Beușnița, Atena și marea criză economică din America.

 

IVAN AIVAZOVSKI (ep.2)

În anul 1850, Ivan Konstantinovici, inspirat de o legendă marinărească, a creat celebra pictură, intitulată „Al nouălea val”, cu laturile de 221 de cm pe 332 de cm. Un naufragiat agită o flamură purpurie, în speranța că echipajul său va fi zărit şi salvat înainte ca valul uriaș să-i înghită cu totul. Potrivit contemporanilor, în timpul unui voiaj cu bricul imperial, țarul Nicolae I, încântat de faimosul tablou, primit în dar, i-ar fi declarat artistului: „Aivazovski ! Eu, sunt regele Pământului, iar tu – regele mării !”

OCHIUL BEIULUI ȘI CASCADA BEUȘNIȚA

În judeţul Caraş-Severin, mai exact în partea de sud a Munţilor Aninei, se află Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, cu întinse păduri de fag, spectaculoase cascade dezvoltate pe calcare şi mirifice lacuri naturale, între care Ochiul Beiului și Cascada Beușnița.

MAREA CRIZĂ ECONOMICĂ DIN AMERICA (ep.3) - premieră

În 1932, Franklin Delano Roosevelt, ales al 32-lea președinte american, le propunea compatrioților Noul Pact (The New Deal): un program de redresare, întocmit cu ajutorul unei echipe de economiști inovatori de la Universitatea Columbia. Înființată în 1933, Administrația Națională pentru Redresare (NRA) intervenea constant în politica economică, pentru depășirea urmărilor Marelui Crah financiar din 1929.

 

ATENA (ep. 5) - premieră

După înființarea Ligii de la Delos, menită să protejeze 200 de orașe-state împotriva atacurilor perșilor, în 454-453 î.C., Pericles reușea să mute tezaurul alianței în Atena, considerată „mai sigură”, după spusele sale. Curând, a profitat de accesul neîngrădit la argintul aliaților și a decis să-l folosească pentru a finanța reconstrucția edificiilor de pe Acropole, precum și pretențioasa democrație – ce plătea magistrații și aleșii în Boule: echivalentul Senatului din zilele noastre.

 

***

Emisiunea poate fi revăzută luni, 18 aprilie, ora 1.30, la TVR 1.

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 

11:30 Teleshopping

12:00 Români universali

*Realizator si prezentator Cristian Tabără

O nouă personalitate pe care Cristian Tabără o propune este primul ne-japonez devenit Shidoin. Il descoperim pe judoka Florin Lascău, un om impresionant pe multe paliere. Faptul că prima dată în istorie japonezii au acordat acest titlu important unui judoka străin-el este un român din Oradea-este o poveste care merită toată atenția. De aceea, Cristi Tabără a ales să îl prezinte pe Florin Lascău, omul care a ales calea blândeții-căci așa se traduce judo-ul. Director de arbitraj al Federaţiei Internaţionale de Judo și profesor la Academia Mondială de Judo,

Florin Lascău este omul a cărui viață se petrece în toată lumea. Spune că însumat stă doar vreo 100 de zile din an acasă cu familia, majoritatea timpului fiind pe drumuri, la competiții și conferințe.

Producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără

 
Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

Parada războiului, la Moscova. Vineri, la „Breaking Fake News”

În aceeaşi ediţie, despre ce mai postează Elon Musk pe X sau pana de curent ce a anesteziat Spania. Pe 9 mai, de la 18.45, Marian Voicu ne ...

 

#tvr1