loader
Foto

Teleenciclopedia: despre mari lideri militari ai secolului al XX-lea

TVR 1 transmite o nouă ediție a emisiunii „Teleenciclopedia” sâmbătă, 11 noiembrie, ora 19.00, dezvăluind povești despre aventurierii artei moderne, forța combativă, Roma și ecosisteme ale Chinei.

 

Teleenciclopedia

AVENTURIERII ARTEI MODERNE: VRĂJITORII DIN MONTPARNASSE (ep. 3)

În vara anului 1921, fotograful şi pictorul american Man Ray se stabilise în Montparnasse, chiar inima Parisului. Locuia pe Rue Campagne-Première împreună cu extravaganta Kikí, iubită şi totodată model preferat.

În noul său studio, Ray îşi fotografia clienţii şi amicii: Pablo Picasso, costumat ca toreador, Tristan Tzara, cu nelipsitul său monoclu, Antonin Artaud, Marchiza Casati şi Marcel Duchamp. Acesta din urmă, întors recent din America, făcea slalom printre femei, dar cel mai mult adora să joace şah din zori până seara la Café du Dôme. Toţii îşi dădeau întâlnire în clubul Jockey, situat la intersecția Bulevardului Montparnasse cu Strada Campagne-Première.

MARI LIDERI MILITARI AI SECOLULUI AL XX-LEA: FORŢA COMBATIVĂ (ep. 3) (Premieră)

Între 1955-1975, Vietnam, Cambodgia și Laos au fost scena unui conflict creat și întreținut de puternicele rivale ale Războiului Rece: Uniunea Sovietică și China susțineau nordul comunist, în vreme ce SUA și aliații sprijineau Vietnamul de Sud. Prima confruntare majoră dintre americani și nord-vietnamezi s-a desfășurat în noiembrie 1965, în Valea Ia Drang. Organizația comunistă Viet Cong cantonase mii de soldați în baze din junglă – situație perfectă pentru ca generalul William Westmoreland să ordone utilizarea ca bombardiere a masivelor B-52 Strato-fortress – avioane destinate până atunci doar transportării armamentului.

ROMA (ep.6)

În anul 314, Roma găzduia 11 forumuri și mari terme, 200 de temple, 12 bazilici, două amfiteatre și 43 de arce triumfale; 37 de porți, 19 apeducte, două naumachia (lacurile artificiale unde se puneau în scenă bătălii navale), 967 de băi publice, 1.352 de fântâni, trei teatre, nouă poduri și 11 coloane comemorative, un stadion și un Odeon, 46.000 de imobile, sute de depozite și mii de magazine.

ECOSISTEME: CHINA (ep.2) (premieră)

Ca să ajungă în regiunea Tianjun, pe Platoul Tibetan – mărginit la sud de lanțul muntos Himalaya, iar la nord de uriașul deşert Gobi – gâștele Anser indicus părăsesc India şi zboară peste Acoperişul Lumii, migrând astfel la cea mai mare altitudine. Fuga de torida vară indiană pare inspirată, dar la 5.000 de metri deasupra nivelului mării, gerul este năprasnic !

***

Program de difuzare la TVR 1:

  • premieră - sâmbătă, 11 noiembrie, ora 19.00
  • reluare - luni, 13 noiembrie, ora 00.00

***

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

11:00 Dosar România

*Dezbatere: Securitatea la români.

Producător Răzvan Butaru

(Reluare)

13:00 Ora regelui

Tradus de cercetătorul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române, și având notele scrise de istoricul Tudor Vișan-Miu, volumul ”Însemnări zilnice. 1932” este o adevărată comoară pentru cei interesați de istoria țării. Cartea-mărturie, scrisă sârguincios de Regina Maria a României, este una dintre cele mai interesante din această serie, tumultosul an 1932 fiind redat din perspectivă personală.

Proiectul de cercetare “Istorii deturnate-destine rescrise. Patrimoniul construit din București sub regimul comunist” a fost realizat de Muzeul Naţional Cotroceni, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și studenți la istorie și la arhitectură. Destinele a șapte personalități ale politicii și culturii interbelice, supuse represiunii comuniste au fost aduse în fața publicului, prin poveștile locuințelor și ale proprietarilor lor, conturate pe fondul unei Românii profund marcate de comunism.

Custodele Coroanei române a acordat Înaltul Patronaj Federației de Canotaj. În cadrul ceremoniei de la Castelul Peleș, Majestatea Sa Margareta a conferit învestituri regale unor personalități române din țară, dar și Germania și Elveția.

Prezintă Bogdan Șerban-Iancu

Producător Lidia Voicu

 
Vizită regală în Irlanda

Vizită regală în Irlanda

publicat: sâmbătă, 12 iulie 2025

Sâmbătă, 19 iulie, la „Ora Regelui”, vom călători, împreună cu Familia Regală, în Irlanda.  Vom afla ce îi atrage pe mulți români la capătul de ...

Concertul de Gală de la Opera Garnier din Paris se vede la TVR 1

Filarmonica din Viena, sub bagheta lui Yannick Nézet-Séguin, a concertat la Opera Garnier din Paris, celebrând cea de-a 150-a aniversare a ...

„Hai, române, joacă bine!”, ne îndeamnă maramureșeanca Paula Seling. Ansamblul Folcloric „Transilvania”, aniversat la TVR 1

Iuliana Tudor ne aşteaptă, duminică seară, la un concert extraordinar al Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania”, la împlinirea a 66 de ani ...

 

#tvr1